Χθες (11/12) δημοσιεύθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Attica TV δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata. Πέρα από τα κλασικά στοιχεία για την πρόθεση ψήφου, την εκτίμηση ψήφου, κλπ. μου τράβηξαν την προσοχή τα στοιχεία για την κοινωνική βάση των κομμάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για την ποιότητα της έρευνας, την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και τα περιθώρια λάθους, αποφάσισα να κάνω ένα μικρό, στοιχειώδες σχόλιο για τη σχέση κάθε κόμματος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς με τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας.
Κάρολος Καβουλάκος
Στην έρευνα αποτυπώνεται ένα 30% των πολιτών που δυσκολεύεται αρκετά να καλύψει τα έξοδα για τρόφιμα και ένα 27% που δυσκολεύεται πολύ. Παρόμοια εμφανίζονται τα ποσοστά για το βαθμό δυσκολίας κάλυψης των εξόδων στέγασης, ενώ ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στην δυσκολία κάλυψης των δαπανών ενέργειας, 34% πολύ και 32% αρκετά. Χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι ένα τμήμα της κοινωνίας που κινείται μεταξύ του 57 και 66% δυσκολεύεται πολύ ή αρκετά να καλύψει βασικές ανάγκες. Αυτά τα δεδομένα, όπως και οι αιτίες τους, είναι σχετικά γνωστά.
Η έκπληξη είναι στην αδυναμία των περισσότερων κομμάτων της αριστεράς ή και της αποκαλούμενης κεντροαριστεράς να προσελκύσουν επαρκές τμήμα από αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. Ας δούμε τα στοιχεία πιο αναλυτικά:
Το 16% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Από όσους δηλώνουν ότι καλύπτουν οικονομικά μόνο τις αναγκαίες δαπάνες λαμβάνει ένα 17%, ενώ από όσους δεν καλύπτουν ούτε τα αναγκαία λαμβάνουν 11,5%. Από αυτά είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χαμηλότερη απήχηση στο πιο φτωχό κομμάτι της κοινωνίας σε σύγκριση με τις άλλες οικονομικές κατηγορίες της κοινωνίας.
ΚΚΕ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 8%. Από όσους δηλώνουν ότι καλύπτουν οικονομικά μόνο τις αναγκαίες δαπάνες λαμβάνει ένα 9%, ενώ από όσους δεν καλύπτουν ούτε τα αναγκαία λαμβάνουν 13,5%. Συνεπώς στο ΚΚΕ μπορούμε να αποδώσουμε μια σημαντικά αυξημένη απήχηση στο πιο φτωχό κομμάτι της κοινωνίας, σε σύγκριση με το γενικό ποσοστό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ένα ποσοστό πρόθεσης ψήφου στο 7%. Από όσους δηλώνουν ότι καλύπτουν οικονομικά μόνο τις αναγκαίες δαπάνες λαμβάνει ένα 6%, ενώ από όσους δεν καλύπτουν ούτε τα αναγκαία λαμβάνουν 10,5%. Σε μικρότερο βαθμό από το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραντιπροσωπεύεται στους πιο φτωχούς.
Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει στη δημοσκόπηση 4,5%. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό λαμβάνει και μεταξύ όσων τα καταφέρνουν ίσα – ίσα ή δεν τα καταφέρνουν. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει μια ταξικά ουδέτερη εικόνα.
ΜέΡΑ25 δηλώνει θα ψήφιζε το 3% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το κόμμα αυτό λαμβάνει διπλάσιο ποσοστό (6%) σε όσους δηλώνουν ότι όχι απλά καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν.
Αντίθετα, σε όσους καλύπτουν μόλις τις βασικές τους ανάγκες λαμβάνει μόλις το 1% των προτιμήσεων. Το ποσοστό του είναι υψηλότερο (4%) μεταξύ όσων δηλώνουν ότι δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Με βάση τα στοιχεία αυτά το ΜέΡΑ25 μπορεί να θεωρηθεί ότι προσελκύει σε μεγάλο βαθμό εύπορα στρώματα, αλλά σε κάποιο βαθμό και τα κατώτερα.
Το Κίνημα Δημοκρατίας κινείται στο 2,5%. Στο πιο φτωχό κομμάτι της κοινωνίας το ποσοστό του είναι μόλις 1,5%, ενώ στο πιο πλούσιο 4,5%. Συνεπώς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το νέο αυτό κόμμα εκφράζει κυρίως τις απόψεις πολιτών που ανήκουν στο οικονομικά ισχυρότερο τμήμα της κοινωνίας.
Η Νέα Αριστερά λαμβάνει στη δημοσκόπηση το 2%. Η απήχησή του στο πιο φτωχό κομμάτι της κοινωνίας είναι μόλις 1%, ενώ στο πιο ισχυρό οικονομικά κομμάτι είναι 4,5%. Με απλά λόγια η Νέα Αριστερά μοιάζει να αδυνατεί να εκφράσει τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας, αλλά αντίθετα «συνομιλεί» με τα ανώτερα.
Συνολικά, όλες οι «διασπάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ (Πλεύση Ελευθερίας, Κίνημα Δημοκρατίας, Νέα Αριστερά, εκτός του ΜέΡΑ25 σε κάποιο βαθμό) καθώς και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν πολύ αδύναμη σχέση με τα χαμηλότερα στρώματα. Αντίθετα, ισχυρή απήχηση σε αυτό τμήμα της κοινωνίας εμφανίζει το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση (8% στο γενικό πληθυσμό και 12,5% στους πιο φτωχούς). Αλλά αυτό είναι μια κουβέντα για μεγαλύτερο άρθρο.
Σχόλια (0)