Δεν είναι ο Μπουτάρης ΣΥΡΙΖαιος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Μπουταρικός

Δεν είναι ο Μπουτάρης ΣΥΡΙΖαιος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Μπουταρικός

  • |

Την πλήρη πολιτική του στήριξη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρέπει «να μπει μπροστά ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω, να παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική».

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την συνάντηση των δύο ανδρών στο γραφείο του Γ. Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά την φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την Γενοκτονία των Ποντίων, στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του δεν έδωσε απλά την αυτονόητη στήριξη και αλληλεγγύη στο πρόσωπο του δημάρχου, σε σχέση με την “δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε επίθεση. Προχώρησε αρκετά βήματα παρά πέρα, κάτι που πολλοί και πολλές δεν περίμεναν να συμβεί τόσο νωρίς. Έδωσε την πλήρη πολιτική στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη για την κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2019.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια την δημαρχία μιας πόλης η οποία ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά σε πολλά πράγματα, όμως πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη η οποία παλεύει να λύσει τα προβλήματα της, μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική. Και η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Εγώ σήμερα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει, είτε θέλει είτε όχι συμβολίζει αυτόν τον αγώνα, που δεν είναι ένας αγώνας ενός κόμματος αλλά είναι ένας αγώνας κάθε δημοκρατικού πολίτη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Τον ενθάρρυνα να μπει μπροστά, και επειδή το «μαύρο μέτωπο» νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να μπει μπροστά ηγούμενος ενός ευρύτερο δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω, να παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα καλά του λόγια δήλωσε ότι «όταν λέω ότι θα είμαι δήμαρχος μέχρι 100 χρονών προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική Αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε πίσω στο μαύρο σκοταδισμό, στο φασισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει παράδειγμα δημοκρατικής πόλης, αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο αγώνας».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αποφάσισαν ότι μετά την φασιστική και εγκληματική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη, και την συσπείρωση όλου του δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης μετά από αυτήν, είναι τώρα η ώρα για να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση την πολιτική στήριξη στον Γ. Μπουτάρη.

Η τεράστια έλλειψη στελεχών και παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε συνεργασία και συνύπαρξη με όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις στις περιφέρειες και τους δήμους, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν όπως φαίνεται με την απλή αναλογική.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της κυβέρνησης είναι ότι για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να έχει έναν, ή παραπάνω, δικούς του ανθρώπους για να προωθήσουν την στιγμή που πρέπει τις αποφάσεις που πρέπει. Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη εδώ και πολύ καιρό φαίνεται πως είναι η ιδανική περίπτωση. Αν μπορούσε το Μέγαρο Μαξίμου να την “κλωνοποιήσει” και να την μεταφέρει σε άλλους δήμους και περιφέρειες της χώρας θα το είχε κάνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στήριξης Μπουτάρη στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την απλή αναλογική. Είναι ίσως η πρώτη φορά που κατέβηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δύο αντιπαραθετικά ψηφίσματα από συμβούλους της Πρωτοβουλίας, και μάλιστα όχι “αντάρτες”. Οι πασοκογενείς σύμβουλοι της διοίκησης ακολούθησαν την “γραμμή” του κόμματος για πλήρη αντίθεση τους με το νομοσχέδιο, ο Γ. Μπουτάρης όμως είχε αντίθετη άποψη, και υποστήριξε ότι το ν/σ χρειάζεται αλλαγές, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαβούλευσης.

Από την άλλη μεριά, η διοίκηση Μπουτάρη και η παράταξη της Πρωτοβουλίας δεν πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Οι εσωτερικές κόντρες και η ύπαρξη εσωτερικής αντιπολίτευσης είναι γνωστές εδώ και καιρό. Οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης, αποτελούν την εσωτερική αντιπολίτευση, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει περάσει στην απέναντι όχθη, μετά την ανεξαρτητοποίηση του.

Παράλληλα, οι συνεχείς αλλαγές στις αντιδημαρχίες, αλλά και η φθορά των οχτώ χρόνων διοίκησης, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο στελεχιακό κενό στην Πρωτοβουλία. Ο Μέσος Όρος ηλικίας των συμβούλων της παράταξης που διοικεί είναι μεγάλος, ενώ η αρχηγοκεντρική αντίληψη του δημάρχου, με την απονεύρωση της παράταξης, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποστράτευση των νέων ανθρώπων που κάποτε συμμετείχαν στις διαδικασίες της Πρωτοβουλίας, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται πια.

Οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Μπουτάρη έχουν ήδη πυροδοτήσει τη συζήτηση τόσο εντός της Πρωτοβουλίας και της ΣΥΡΙΖΑϊκής Ανοιχτής Πόλης, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κουβέντα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει μια φιλελεύθερη αφήγηση για τη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια, το “άνοιγμα” της πόλης στους γείτονες της και η αναγνώριση του παρελθόντος της αποτελούν πυρήνες αυτής.

Από την άλλη η οικονομική και διοικητική πολιτική της διοίκησης είναι καθαρά συστημική. Η “Coca Cola” μας φτιάχνει τα σχολεία γιατί δεν έχουμε λεφτά, τα ευρωπαϊκά προγράμματα μας σώζουν την “παρτίδα” σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, και τα Ιδρύματα Στ. Νιάρχος και Ροκλφέλερ μας χρηματοδοτούν για έργα που δεν μπορούμε να κάνουμε.

Πρόκειται για το ίδιο μίγμα πολιτικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα. Ένας αρχηγός που αποφασίζει μόνος του, ένα κόμμα-κομπάρσος, και μια φιλελεύθερη προοδευτική πολιτική αφήγηση η οποία συνοδεύεται με την εφαρμογή των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας. Μόνο που ο Γιάννης Μπουτάρης διοικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης από το 2011….

Έτσι, δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα το ότι δεν είναι ο Μπουτάρης ΣΥΡΙΖαιος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Μπουταρικός.

/alterthess.gr