Η ισονομία παραβιάζεται ξανά

Η ισονομία παραβιάζεται ξανά

  • |

Φαίνεται ότι οι πολλαπλές παρεμβάσεις και οι άνωθεν πιέσεις στο έργο της Δικαιοσύνης δεν έχουν τέλος. Παρά τις σαφείς διατάξεις του νόμου, ο Δ. Κουφοντίνας σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους ισοβίτες εξέτισε 15 χρόνια ποινής, χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα στην άδεια. Το δικαίωμα στην άδεια δεν σχετίζεται ούτε με το αδίκημα ούτε με την ποινή, αλλά με τη συμπεριφορά εντός της φυλακής, την εκτίμηση για την πιθανότητα διάπραξης νέων αδικημάτων και τον συγκεκριμένο τόπο κατοικίας.

Αντα Ψαρρά

Οταν, τον περασμένο Νοέμβριο, οι άδειες δρομολογήθηκαν και γι’ αυτόν με εξαιρετικά αυστηρούς όρους, ξεκίνησαν σφοδρές αντιδράσεις. Εκτός από τις οργισμένες πλην όμως κατανοητές αντιδράσεις των συγγενών θυμάτων της «17 Νοέμβρη», αντιδράσεις που πάντα είναι φυσικό να υπάρχουν σε κάθε παρόμοια περίπτωση, εκδηλώθηκαν και προσπάθειες παρέμβασης εντός και εκτός Ελλάδας που δεν είχαν απολύτως καμία δικαιολογία ή νομιμοποίηση στην άσκηση αφόρητης πίεσης προς το Συμβούλιο των Φυλακών.

Αφού ο εισαγγελέας έκρινε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, ότι ο κρατούμενος είχε δικαίωμα στην άδεια, έγινε γνωστό ότι σε βάρος του διατάχτηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου πειθαρχικός έλεγχος. Η ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι ο εισαγγελέας δεν είχε παραβιάσει καμία διάταξη του νόμου και απλά εξέφρασε τη δικανική του κρίση, προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Τα ερωτήματα, όμως, πολλαπλασιάστηκαν, όταν το ίδιο έγινε και με τον δεύτερο αρμόδιο εισαγγελέα που τον αντικατέστησε μόλις και ο ίδιος αποφάσισε θετικά για την επόμενη άδεια. Σημειώνεται εδώ ότι ο κρατούμενος είχε δηλώσει καθαρά εξαρχής ότι δεν θα έθετε με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο αυτό το δικαίωμα που αφορά τόσο κόσμο μέσα στις φυλακές.

Γνωρίζοντας ότι ένας πειθαρχικός έλεγχος μπορεί να στιγματίσει ακόμα και να εμποδίσει την εξέλιξη ή την προαγωγή δικαστικού λειτουργού -ειδικά δε όταν το ζήτημα αφορά απλά την ελεύθερη δικανική κρίση του εισαγγελέα κι όχι κάποια παράβαση ή αμέλεια-, η πίεση που ασκείται είναι προφανώς τεράστια.

Οπως ήταν φυσικό, οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα αποχής, όταν ο κρατούμενος ζήτησε την τρίτη κανονική του άδεια (στις 9 Μαρτίου). Το αίτημα της άδειας δεν μπορούσε να εξεταστεί, διότι δεν υπήρχε πλέον αρμόδιος εισαγγελέας για να το πράξει. Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες, ενώ είναι αμφίβολο το τι θα πράξει ο οποιοσδήποτε νέος εισαγγελέας κληθεί να αποφασίσει, όταν γνωρίζει ότι μπορεί αμέσως μετά σε βάρος του να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.

Ολα αυτά, όμως, αποδυναμώνουν την ισονομία, ανοίγουν ένα αυθαίρετο παράθυρο εξαιρέσεων από τον νόμο, δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και προκαλούν σοβαρές υπόνοιες για αυθαίρετες πρόσθετες ποινές, πέραν εκείνων που επέβαλαν τα δικαστήρια.

Σήμερα, ένας κρατούμενος -όποιος κι αν είναι αυτός και ό,τι κι αν έχει κάνει- ξεκινάει απεργία πείνας, διότι εκκρεμεί χωρίς αιτία ένα νόμιμο δικαίωμά του που ήδη έχει γίνει αποδεκτό και ενώ ο ίδιος δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα, όσο κι αν φημολογείται ότι έγιναν πολλές προσπάθειες, προκειμένου να του αποδοθεί κάτι τέτοιο.

Τι ορίζει ο νόμος
Αρθρο 52 – Αδειες των κρατουμένων: Στους κρατουμένους χορηγούνται τακτικές, έκτακτες και εκπαιδευτικές άδειες απουσίας από τα καταστήματα κράτησης, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις […] Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ακολουθούν εξαιρούνται κρατούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα ασφαλείας κατά το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα.

Η χορήγηση άδειας γίνεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Ως ειδικά αιτιολογημένη απόφαση νοείται αυτή που αναφέρει και στοιχειοθετεί κάθε προϋπόθεση του νόμου ξεχωριστά.

Νέα αίτηση για χορήγηση τακτικής ή εκπαιδευτικής άδειας δεν επιτρέπεται πριν παρέλθει η προθεσμία αυτή ή πριν παρέλθουν σαράντα πέντε (45) ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης ή απόρριψης της προηγούμενης αίτησης. Η άδεια μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κρατούμενος παραβιάσει τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκε αυτή ή διωχθεί για αξιόποινη πράξη.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας για την απεργία πείνας
Επειδή με την τελευταία παρέμβαση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της άδειάς μου καταρρέει άλλη μια φορά το προσωπείο της δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης και αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο αυτού του βαθιά ταξικού και πολιτικά ρεβανσιστικού θεσμού.

Επειδή αυτή η παρέμβαση, κουρελιάζοντας τους νόμους του δικού της συστήματος, που δήθεν υπηρετεί, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι για τον πολιτικό αντίπαλο δεν ισχύει κανένας άλλος νόμος ή κώδικας, παρά μόνον η αλαζονεία της εξουσίας τους και η σκοπιμότητα της συντριβής του.

Επειδή αυτή η παρέμβαση έγινε ύστερα από απαίτηση της γνωστής Οικογένειας με το πατροπαράδοτο ιστορικό σε τέτοιες επεμβάσεις, αποκαλύπτοντας άλλη μια φορά ότι η δικαιοσύνη ενεργεί πάγια ως πειθήνια θεραπαινίδα των ισχυρών, όταν δεν λειτουργεί ως πλυντήριο για το ξέπλυμά τους (π.χ. ΑΓΕΤ, Υποκλοπές, Siemens, Offshores κ.λπ. κ.λπ.).

Επειδή αυτή η παρέμβαση έγινε με τρόπο που θυμίζει σκοτεινές μεθόδους βαθέος κράτους, για να εκφοβίσουν, να εκβιάσουν και τελικά να εξοντώσουν επιδεικτικά οποιονδήποτε εισαγγελέα τολμήσει να πιστεύει ότι μπορεί να κρίνει έντιμα, ανεξάρτητα από πιέσεις και εκβιασμούς.

Επειδή αυτή η παρέμβαση έχει τη συνυπογραφή της κυβέρνησης, που εξακολουθεί, παρά τις παλιές διακηρύξεις, να διατηρεί το εισαγγελικό βέτο, που καταργεί ουσιαστικά το Συμβούλιο της φυλακής.

Επειδή για μια φορά ακόμη επανέρχεται η απαίτηση να υποβάλω δήλωση μετανοίας, αποκηρύσσοντας την προσωπική μου διαδρομή.

Επειδή, όλα αυτά υπερβαίνουν το απλό ζήτημα μιας άδειας, στοχεύοντας στον πυρήνα της συνείδησης του πολιτικού κρατούμενου και στην προσωπική του αξιοπρέπεια. Και για εμάς αυτή είναι η απαράβατη κόκκινη γραμμή μας.

Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, απαντώ με αυτό που αντιστοιχεί στον πολιτικό κρατούμενο.

Από την Τετάρτη 30 Μαΐου ξεκινώ απεργία πείνας με αιτήματα:

α) Κανονική τακτική άδεια
β) Κατάργηση του εισαγγελικού βέτο.
Δημήτρης Κουφοντίνας

efsyn.gr