Η αλήθεια για την Ισπανία

Η αλήθεια για την Ισπανία

  • |

 

Πάλι διαβάζω και ακούω ανακρίβειες για την Ισπανία από τους «ισπανολόγους» στην Ελλάδα.

1. Ο Σάντσεθ δεν είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Είναι κανονικός. Και θα σχηματίσει κανονικότατη κυβέρνηση με όποιους θέλει. Κέρδισε την πρόταση μομφής και αυτόματα έγινε πρωθυπουργός. Το προβλέπει το ισπανικό Σύνταγμα στα άρθρα 99 και 114. Μόνο αν ο Ραχόι είχε παραιτηθεί από μόνος του ( κάτι που δεν έκανε ΠΟΤΕ) μόνο τότε θα σχηματίζονταν υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα είχαμε εκλογές κατά το φθινόπωρο.

Της Δώρας Μακρή

2. Εκλογές ζητούν σχεδόν μετά μανίας μόνο οι κεντροδεξιοί Θιουδαδάνος. Γιατί. Α. Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν άνοδο, οι εφημερίδες Ελ Παις και Ελ Μούντο ( ανήκουν σε φαντς πλέον) τους αβαντάρουν και όλοι θέλουν να γεννηθεί ο νέος Αθνάρ αφού ο Ραχόι, μας τελείωσε.Β. Σκάνε γιατί ο Σάντσεθ παραλαμβάνει έτοιμους προϋπολογισμούς που οι Ποπουλάρες μαζί με τους ίδιους ψήφισαν και θα τους χαρεί άλλος τώρα. Και το Γ. Και το πιο λυπηρό. Θα χάσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των σοσιαλιστών, που βρήκαν στέγη στο σπίτι των Θιουδαδάνος. Που τώρα θα επιστρέψουν στον Σάντσεθ.

2. Το γεγονός ότι έχει έτοιμους και ψηφισμένους τους προϋπολογισμούς του 2018 ( από την προηγούμενη κυβέρνηση) μπορεί να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα για τουλάχιστον έναν με ενάμιση χρόνο. Παρά το γεγονός ότι από Σεπτέμβρη πρέπει να παρουσιαστούν οι προϋπολογισμοί του 2019 μπορεί ωστόσο να τους παρατείνει. Επειδή δε, το 2019 είναι έτος εκλογών ( δημοτικών και περιφερειακών ) δεν γίνεται να συμπέσουν με τις γενικές εκλογές. Διότι η Ισπανία έχει ένα πολύπλοκο σύστημα καθώς διαιρείται σε 17 Αυτονομίες με τοπικές κυβερνήσεις.

3. Τα συνολικά 8 κόμματα που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής έβαλαν όρο στον Σάντσεθ να μην κάνει εκλογές σύντομα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι Βάσκοι εθνικιστές για να μην χάσουν την καλή οικονομική συμφωνία που έκαναν με τον Ραχόι και πέρασε στους προϋπολογισμούς του ‘18. Οι Καταλανοί εθνικιστές ( δεξιοί και αριστεροί) γιατί μόλις σήμερα ορκίστηκε η νέα τους κυβέρνηση, έχει αρθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος και ελπίζουν να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος με τη Μαδρίτη κάτι που ο Σάντσεθ υποσχέθηκε.

4. Όταν ακούτε Βάσκος ή Καταλανός εθνικιστής στην Ελλάδα, μη σκιάζεστε! Είναι εθνικιστές, τοπικιστές ( δεν έχουμε τέτοιο κόμμα στην Ελλάδα) και στο παρελθόν έχουν στηρίξει και δεξιές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

5. Ο Σάντσεθ μπορεί να παίρνει αποφάσεις για την κοινωνική του πολιτική με τα περίφημα βασιλικά διατάγματα. Δεν θα χρειάζεται να φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση για να τη χάνει αφού θα έχει μειοψηφία. Επιπλέον ρωτώ: Θεωρείτε ότι οι Ουνίδος Ποδέμος θα διακινδυνεύουν να μην ψηφίζουν και να μη στηρίζουν την κοινωνική πολιτική του Σάντσεθ; Μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση; Δεν το νομίζω. Όταν οι συνταξιούχοι κάθε Δευτέρα απόγευμα κάνουν μαζικές κινητοποιήσεις με κρύο και βροχή θα αρνηθεί κανείς στο κοινοβούλιο την αύξηση των συντάξεων που προτείνει ο Σάντσεθ;

Σε ο,τι αφορά την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει έχει ήδη δημοσιοποιηθεί σε έναν δεκάλογο εδώ και έξι μήνες από το PSOE.

/artinews.gr