Δικαστικά

Δικαστικά

  • |

Μερικοί σαν να μην καταλαβαίνουν τα αυτονόητα: τι σημαίνει πολίτης, τι δικαιοσύνη, τι μέρος του λόγου είναι αυτά τα δικαιώματα, πώς «λειτουργεί» η δημοκρατία εν τέλει. Δικαιούνται οι βαρυποινίτες άδεια εξόδου από τις φυλακές όταν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις; Βεβαίως και δικαιούνται και δεν ενδιαφέρει κανέναν τι έχουν πράξει και βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, ούτε πόσο ειδεχθείς ήσαν οι πράξεις τους. Επραξαν ούτω, πάει και τελείωσε. Τιμωρήθηκαν. Υφίστανται την απομόνωση και τον εγκλεισμό.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα, αφού εκτίσουν ορισμένα χρόνια, να παίρνουν ολιγοήμερες άδειες. Γιατί λοιπόν πάει κάποιος κόντρα στον νόμο, γιατί αρνείται την ευεργεσία του [γι’ αυτό ψηφίζονται οι νόμοι], γιατί αδυνατεί να έχει δημοκρατικό φρόνημα και ήθος;

Τι υστερία είναι αυτή που έχει πιάσει πολλούς με τις άδειες του Κουφοντίνα; Γίνονται το ίδιο υστερικοί όταν μεγαλέμποροι ναρκωτικών λ.χ. κάνουν χρήση του ευεργετικού νόμου; [Νόμου που δείχνει ανθρωπιστική ανωτερότητα και δημοκρατικό μεγαλείο;] Ας σοβαρευτούν οι αλαλάζοντες ή ας επανεξετάσουν τη δημοκρατική τους, κυρίως, παιδεία. Από την εποχή του Πρωταγόρα [5ος π.Χ. αιώνας !], μιλάνε οι άνθρωποι για σωφρονισμό -κι όχι για εκδίκηση, όχι για πράξεις κατευθυνόμενες από το μίσος και την άγνοια.

Ας είναι και ο πιο ελεεινός κατάδικος -δεν κρίνονται οι πράξεις του πλέον, κρίνεται αντιθέτως η δημοκρατία. Είναι απαράδεκτοι [και προφανώς όχι συμπαθούντες τη δημοκρατία] όσοι άσκησαν πειθαρχική δίωξη κατά των δύο εισαγγελέων που προχώρησαν στο αυτονόητο: συμφώνησαν, με βάση τον νόμο, να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα -αυτό σημαίνει σεβασμός στους θεσμούς και τους νόμους.

Δεν μας νοιάζει το παρελθόν του καταδικασμένου, μας καίει να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα διότι μόνο έτσι εγκαθιδρύεται καθεστώς ανθρώπου. Δεν έχουν φαίνεται σχέση με αυτό το καθεστώς εκείνοι που άσκησαν την πειθαρχική δίωξη στους [συνετούς] συναδέλφους τους.

Δεν καταλαβαίνουν ότι πλέον δεν κρίνουν πρόσωπα αλλά ηθικές και δημοκρατικές ιδέες; Αρέσκονται μήπως να καταδικάζουν ψηφισθέντες νόμους; Δεν νομίζω. Ναι, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Και τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι σε θέση οι ίδιοι να απαντήσουν; [Εδώ που τα λέμε, ό,τι και να πουν δεν θα πείσουν -δεν χωρεί αιτιολόγηση στην άσκηση βίας προς τους δύο εισαγγελείς του Συμβουλίου των Φυλακών, που έπραξαν το καθήκον τους.]

Για φαντάσου· οι αρχαίοι εξίσωναν τον νόμο με τα τείχη της πόλης τους, ήξεραν να υπερασπίζονται τα κοινά αγαθά, που ήσαν υλικά και ηθικά, ρίχνονταν στη μάχη προκειμένου να διαφυλάξουν τους νόμους της πόλης, του δήμου. Τι μπαϊράκι είναι αυτό που σηκώνουν τινές του δικαστικού σώματος; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα;… Ο νόμος [τους -έχουν δικούς τους νόμους]; Δεν κοιτάνε καλύτερα να έλθει εις πέρας κανένα από τα σκάνδαλα που ταλαιπωρούν (;) τη χώρα;

Οι άδειες των κρατουμένων είναι θέμα που έχει λυθεί· οτιδήποτε προκαλεί εμπλοκή είναι κατακριτέο [και καταδικαστέο]. Να μην ανατρέπονται και οι δημοκρατικές κατακτήσεις -μην υπολειπόμεθα και των αρχαίων, δεν είμαστε ικανοί εξάλλου. Μην τους ντροπιάζουμε τότε. Δεν ξέρω αν συμφωνούμε.

efsyn.gr