Μοχάμεντ Άλι

Μοχάμεντ Άλι

  • |

«Γιατί μου ζητούν να βάλω μια στολή και να ταξιδέψω 10.000 μίλια από το σπίτι μου και να ρίξω μπόμπες και σφαίρες σε «καφέ» ανθρώπους στο Βιετνάμ ενώ τους «αράπηδες» στο Louisville τους μεταχειρίζονται σαν σκυλιά και τους στερούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα;

Όχι, δεν θα ταξιδέψω 10.000 μίλια μακριά από το σπίτι μου για να δολοφονήσω και να κάψω έναν άλλο φτωχό λαό, απλά για να συνεχίσω την κυριαρχία του λευκού ιδιοκτήτη μαύρων σκλάβων ανά τον κόσμο. Αυτή είναι η μέρα όπου κάθε είδους τέτοιου κακού και εκμετάλλευσης θα πρέπει να λάβει τέλος.
Με έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή μου η στάση θα μου κοστίσει εκατομμύρια δολλάρια, αλλά το έχω πει και θα το ξαναπώ: Οι πραγματικοί εχθροί του λαού μου βρίσκονται ακριβώς εδώ!
Δεν έχω σκοπό να ντροπιάσω και να ξεφτιλίσω την θρησκεία μου, τον λαό μου και τον ίδιο μου τον εαυτό για να γίνω πιόνι και εργαλείο της σκλαβοποίησης αυτών που μάχονται

για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.
Εάν πίστευα ότι ο πόλεμος αυτός θα έφερνε την ελευθερία και την ισότητα στα 22 εκατομμύρια του λαού μου, δεν θα χρειαζόταν να με στρατολογήσουν. Θα πήγαινα να καταταχτώ εθελοντικά αύριο.
Δεν έχω τίποτα να χάσω ορθώνοντας το ανάστημα μου για τα πιστεύω μου.
Θα με βάλουν φυλακή. Ε και;;
Έτσι κι αλλιώς είμαι φυλακισμένος εδώ και 400 χρόνια.»

O Μοχάμεντ Άλι (όνομα γέννησης: Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, 17 Ιανουαρίου 1942 – 3 Ιουνίου 2016) ήταν Αμερικανός πυγμάχος.
Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.
Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

liberationpolular.wordpress.com