Ανεμογεννήτριες Νότιας Εύβοιας

Ανεμογεννήτριες Νότιας Εύβοιας

  • |

Το Πόρτο Μπούφαλο είναι ένα παραλιακό χωριουδάκι στη Νότια Εύβοια. Παίρνεις τον δρόμο για την Κάρυστο και, λίγο πριν, κάπου στρίβεις δεξιά και συνεχίζεις έχοντας την εντύπωση ότι θα σε φάνε οι λύκοι -σκληρό, άγονο τοπίο. Λάθος εντύπωση.

Σε λίγα χιλιόμετρα αντικρίζεις έναν πανέμορφο ορμίσκο, σαν ζωγραφιά με τα μικρά του καΐκια και τα λιγοστά σπίτια. «Ανοιχτοί» άνθρωποι οι οικοδεσπότες, άνετοι και έμπλεοι γραμμάτων [και ανησυχιών πάσης φύσεως]· απλοί, ερωτοτροπούν με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό. Η συμπεριφορά τους απομακρύνει την κακή διάθεση, την οποία μας φύτεψε η θέα αναρίθμητων ανεμογεννητριών σε όλες τις κορυφογραμμές, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής μετά το Αλιβέρι.

Γιώργος Σταματόπουλος

Λίγοι οι κάτοικοι και, ναι, καλά καταλάβατε, φιλόξενοι -και πάντα απλοί.

Δυο ταβερνούλες μαζεύουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η μία εξ αυτών ήταν τελωνείο τα παλιότερα χρόνια· από εκεί μεταφέρονταν τα εμπορεύματα στην απέναντι ακτή της Αττικής. Δεν είχα πάει μακρύτερα από το Αλιβέρι -αντιθέτως έχω φιλοξενηθεί κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού [νότια, κεντρική, βόρεια]. Διαφορετική γεωμορφία εδώ -αιγαιοπελαγίτικη φύση με το περίφημο «πέτρα και φως» της. Κι ενώ η φύση τούτη σε συναρπάζει, ο αριθμός και ο όγκος των ανεμογεννητριών σε πλακώνει, σου σφίγγει την καρδιά, σου ματώνει τα μάτια, σου κλείνει το στόμα.

Στην Κάρυστο έχουν ξεσηκωθεί. Η μανία των επιχειρηματιών να καρφώσουν τις κορυφές των βουνών, η απληστία για κέρδος αφανίζουν ένα από τα πιο σπάνια φυσικά «κομψοτεχνήματα», το περίφημο καστανόδασος, σπάνιας ομορφιάς νοτιοευβοϊκό ανάγλυφο. Αντιλαμβάνεται ο γλυκύτατος γεωπόνος που μας φιλοξενεί τις απορίες μας και μας πάει σε μία κορυφή να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις. Πραγματικά σε πιάνει σύγκρυο.

Πώς πείθουν τους κατοίκους να ενδώσουν στην τοποθέτηση αυτών των εκτρωμάτων [όπως κατάφεραν να φαίνονται οι άπληστοι κερδοσκόποι οι ανεμογεννήτριες]; Τους υπόσχονται, λέει, θέσεις εργασίας, φτηνό ρεύμα και κάποια ψιχία ευρώ -δεν θέλει και πολύ να πειστούν οι κάτοικοι φτωχών, ορεινών χωριών -και ας έχουν πάνω από το προσκεφάλι τους τη βαριά σκιά και την ενοχλητική βουή που εκπέμπουν οι «εναλλακτικές» πηγές ενέργειας.

Τόνοι τσιμέντου σε τεράστιο βάθος -πώς αλλιώς να στηριχτούν τούτες οι πελώριες εγκαταστάσεις; Μαθαίνω ότι η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας επιδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ -τρέχουν οι άπληστοι και αντί για τρεις π.χ., βάζουν τρεις χιλιάδες(!). Μπάτε σκύλοι αλέστε. Και τεράστιο δίκτυο δρόμων, που αλλοιώνει εντελώς το φυσικό τοπίο, το ερημώνει [το βιάζει], μένει ορφανό από επίγεια και πτητική πανίδα [και υπόγεια] -εξορίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον τα ζωντανά των βουνών των γύρω περιοχών.

Κι έτσι, από το όνειρο μιας ήπιας μορφής επέμβασης στη φύση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, καταντήσαμε να είμαστε αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της γης και των μικρών κοινωνιών, που ζουν στην ορισμένη αυτή γη. Δεν σταματάει το κακό, όσο υπάρχουν επιδοτήσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γίνει μετά, όταν εγκαταλειφθούν όλα αυτά και θα κείνται τεράστια κουφάρια, σκουριασμένα και επικίνδυνα;

.efsyn.gr