Διπολισμός, επένδυση στο θυμικό και φασισμός

Διπολισμός, επένδυση στο θυμικό και φασισμός

  • |

Η συζήτηση για το Μακεδονικό στη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, πέτυχε να πολώσει την πολιτική αντιπαράθεση και να επαναφέρει τον παλαιό κάθετο διαχωρισμό δεξιά-αριστερά, πρόοδος-συντήρηση. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για μία καλά στοχευμένη εκλογική αναμέτρηση. Οι συμμαχίες, δε, που θα χτιστούν γύρω από αυτόν τον διαχωρισμό, η εμβέλεια που θα αποκτήσει το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», καθώς και οι αντοχές των μικρότερων κομμάτων είναι τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ενισχύει το διεθνές διπλωματικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράλληλα διαμορφώνεται και η άνοδος της συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ– την οποία διευκόλυνε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ -, και διευκολύνονται οι μετατοπίσεις όπως αυτή της ΝΔ προς τα δεξιά της δεξιάς, δηλαδή την ακροδεξιά, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται οι ψηφοφόροι του Κέντρου. Αυτό έγινε φανερό μετά τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, όπου είχαμε τη θερμή υποστήριξη στην συμφωνία από τον Σταύρο Θεοδωράκη και την άρνηση από την Φώφη Γεννηματά.

Το εάν και πώς θα κεφαλαιοποιηθούν όλα αυτά, βεβαίως, εξαρτάται από την καθοριστική διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ πεδίο δύσκολης διαχείρισης έως τις εκλογές αποτελεί και η δύσκολη, πλέον, «συγκατοίκηση» με τους ΑΝΕΛ.

Στην Νέα Δημοκρατία, το Μακεδονικό ήταν ο καταλύτης της ολικής «σαμαροποίησης» του κόμματος και της πλήρους μετατόπισής του προς την ακροδεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Η ΝΔ κινείται πλέον στην γραμμή Σαμαρά – Αδωνι – Βορίδη.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη εξακολουθούν να θεωρούν πως οι κεντρώες απώλειες μπορούν να υπερκαλυφθούν με την «δεξιά διεύρυνση» και ποντάρουν στο εκλογικό σώμα της βορείου Ελλάδας και στο “εθνικό θυμικό” ως το όχημα που μπορεί να φέρει την αυτοδυναμία.

Οι εξελίξεις στη Βουλή πάντως αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή θα εξακολουθήσει να εμσωματώνει μεγάλο μέρος της δεξιάς της δεξιάς. Έτσι, η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να ακολουθήσει την τακτική Σαρκοζί που απορρόφησε την γαλλική ακροδεξιά, δεν φαίνεται να έχει τύχη.

Πέραν, όμως, των εκλογικών μαγειρείων, η φασιστική Χρυσή Αυγή παραμένει επικίνδυνη. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προτροπή σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής από τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση, είχαμε χθες και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή, με την άμεση εμπλοκή των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, βουλευτών και στελεχών της, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Τέλος, οι χρυσαυγίτες έδειξαν και το ρατσιστικό τους μένος, χτυπώντας μετανάστη που έτυχε χθες να περνάει από το Σύνταγμα.

artinews.gr