Γιατί ο Ερντογάν απελευθέρωσε τώρα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς;

Γιατί ο Ερντογάν απελευθέρωσε τώρα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς;

Όλοι διωρωτώνται, γιατί τώρα η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στις φυλακές της Ανδριανούπολης επί 167 μέρες; Ασφαλώς και δεν είναι απόφαση ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου, αλλά του ίδιου του Ερντογάν. Δηλαδή μία πολιτική απόφαση. Γιατί προχώρησε τώρα ο Ερντογάν σε αυτή; Εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης και της οικονομικής επίθεσης που οδήγησαν την τουρκική οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα. Δεν αποκλείεται τώρα να απελευθερώσει και τον αμερικανό πάστορα, που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς οι «όμηροι» αντί να είναι «χαρτιά» στα τουρκικά παζάρια, έγιναν βαρίδια.

Μόλις μια μέρα πριν, ο Καθηγητής Thomas Meyer σε άρθρο του στη FAZ περιέγραφε τη δυσμενή θέση του Ερντογάν και θεωρούσε αρκετά πιθανό  να αρχίσει μια «επίθεση γοητείας» προκειμένου να ξαναβρεί υποστήριξη, τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η ένταση με τις ΗΠΑ αυξάνεται και η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Σε αυτό το πλαίσιο η  απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μοιάζει με κίνηση καλής θέλησης ενώ απέδειξε ότι ήταν μια «ομηρία» που δεν απέδωσε και πλέον φθείρει περισσότερο την Τουρκία.

Πάντως, όλα αποδεικνύουν ότι τόσο η σύλληψη και η κράτηση, όσο και η απελευθέρωση υπήρξαν προϊόν πολιτικών αποφάσεων και ότι καμία ανεξαρτησία δεν διαθέτει η τουρκική δικαιοσύνη για να κρίνει αμιγώς νομικά μια υπόθεση, έτσι κι αλλιώς, εξαρχής ανυπόστατη. Για την ελληνική πλευρά, αποδεικνύεται σοβαρή διπλωματική επιλογή η άρνηση να μπει σε «παζάρια» αλλά να αναδείξει το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

artinews.gr