ΟΗΕ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι φόνοι Παλαιστινίων από το Ισραήλ

ΟΗΕ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι φόνοι Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Οι φόνοι Παλαιστινίων από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γάζα το 2018 «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ που συνίσταται από ανεξάρτητους ειδικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ελεύθεροι σκοπευτές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έβαλαν στο στόχαστρο αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά, που δεν δημιουργούσαν επικείμενη απειλή πρόκλησης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού στους άλλους, όταν πυροβολήθηκαν, ούτε μετείχαν άμεσα σε εχθροπραξίες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ, περισσότεροι από 6.000 άοπλοι διαδηλωτές πλήττονταν από επίλεκτους σκοπευτές κάθε εβδομάδα κατά τις διαδηλώσεις.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σοβαρές, συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες σκότωσαν 189 Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τραυμάτισαν 9.204 ανθρώπους πέρυσι κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων μαζικών διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνουν οι ερευνητές του ΟΗΕ.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές

«Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν άμεσα το αντικείμενο έρευνας από το Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής Έρευνας του ΟΗΕ Σαντιάγο Καντόν κατά την παρουσίαση στη Γενεύη της σχετικής έκθεσης που συνέταξαν.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ επισημαίνουν επίσης ότι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί επίλεκτοι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον δημοσιογράφων, προσωπικού υγείας, παιδιών και αναπήρων, παρόλο που τα πρόσωπα αυτά ήταν «σαφώς αναγνωρίσιμα».

Η Επιτροπή είχε στη διάθεσή της εμπιστευτικές πληροφορίες όσον αφορά τα πρόσωπα που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τους φόνους αυτούς, στα οποία περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές και διοικητές, τα οποία είχαν δοθεί στην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ για να τα διαβιβάσει και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προστίθεται στην έκθεση.

/artinews.gr