Ο προστατευόμενος του Γιώργου στην αγκαλιά του Αλέξη

Ο προστατευόμενος του Γιώργου στην αγκαλιά του Αλέξη

  • |

Επιχειρώντας κανείς μία αναδρομή στην μέχρι σήμερα πολιτική διαδρομή του υφυπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, πρώην υφυπουργού Επικρατείας και πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα, θα δυσκολευτεί να εντοπίσει κάτι. Αντιθέτως, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αξιώματά, τα οποία κατείχε και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Αυτά αιφνιδίασαν τους συνοδοιπόρους του, καθώς έμοιαζαν άνισα για το πολιτικό του εκτόπισμα. Αν μη τί άλλο, όμως, νυν και πρώην σύντροφοι έχουν να του αναγνωρίσουν υπέρμετρη φιλοδοξία και μία ισχυρή δόση αλαζονείας.

Νεφέλη Λυγερού

Με αυτά ισχυρίζονται πως πορευόταν και αυτά δεν άργησαν να διαφανούν και στο νέο κεφάλαιο της καριέρας του.
Αποφάσισε να δαπανήσει 10.416 ευρώ σε έπιπλα για το γραφείο του, 2.500 ευρώ για τις μετακινήσεις του στις δομές προσφύγων στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να επιβαρύνει το δημόσιο τη δαπάνη (ημερήσια αποζημίωση) για να περάσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο σπίτι του. Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος, ο εκ μεταγραφής νέος υφυπουργός ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά μέσω του φρεσκοδιορισμένου διευθυντή του γραφείου του.

Ο εξίσου νέος σε ηλικία Γιώργος Ματσαρίδης υιοθέτησε την συμπεριφορά και το ύφος του πολιτικού του προϊσταμένου, προκαλώντας δυσαρέσκειες εντός της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο στο τμήμα αδειών διαμονής αλλοδαπών Ημαθίας. Ο Γιώργος Ματσαρίδης έχει και στο παρελθόν εργαστεί στον τομέα της επικοινωνίας ως συνεργάτης βουλευτών και δημάρχων.

Αρχικά, η τοποθέτησή του κρίθηκε θετικά. Από την θέση του προϊσταμένου στη Βέροια, είναι κοινή παραδοχή ότι κατάφερε να εκσυγχρονίσει και να οργανώσει την υπηρεσία. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετικό ότι τοποθετήθηκε σε μια τέτοια θέση ένας άνθρωπος που είναι ήδη «υπηρεσιακός» στο ίδιο αντικείμενο και γνωρίζει τα θέματα. Χωρίς να χάσει χρόνο, όμως, ο Ματσαρίδης φρόντισε να συνοδεύσει την αναβάθμισή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της πρωτεύουσας με ύφος εκατό καρδιναλίων. Δέκτες αυτού έχουν γίνει δημοσιογράφοι, αλλά και σύντροφοι του από την Ημαθία, από τα άλλα υπουργεία, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου.

Αντανακλώντας το ύφος του Άγγελου Τόλκα φρόντισε να «βάλει στην θέση τους» τοπικούς δημοσιογράφους και όχι μόνο, κάνοντας λόγο για λίστα προτεραιότητας. Κρατώντας τον υπουργό μακριά από κακοτοπιές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως είναι πιο εύκολο να έρθει κανείς σε επαφή με τον Πάπα παρά με τον υφυπουργό! Η ενόχληση που κατάφερε να προκαλέσει η ολιγοήμερη παρουσία του, έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ενημερώθηκαν για τον διευθυντή γραφείου που έχει συμπεριφορά Προέδρου Δημοκρατίας!

Να ένας γενίτσαρος
Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, επειδή γνωρίζει το αντικείμενο του υπουργείου λόγω της οργανικής του θέσης, έχει κάνει παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση, εμφανιζόμενος ως έμπειρος τεχνοκράτης. Δεν είναι λίγοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι, μετά από επαφή μαζί του, έχουν να λένε για τις ωμές παρεμβάσεις του. Ο υφυπουργός, όμως, δεν μοιάζει να ενοχλείται, αντιθέτως καλύπτει πλήρως τον στενό συνεργάτη του.

Στη Νάουσα της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Απόκριες γιορτάζονται με το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”. Στους δρόμους της Νάουσας πραγματοποιείται ένα ολοήμερο γλέντι, με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες απολαμβάνουν παραδοσιακούς ρυθμούς, με ζουρνά και χάλκινα, έως μπιτ και χορούς της κοιλιάς! Ήταν εκεί και ο υφυπουργός Άγγελος Τόλκας. Η παρουσία του βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητη. Κάποιοι ντόπιοι, εμπνεόμενοι από το έθιμο, έκαναν λογοπαίγνιο, λέγοντας μεταξύ τους «να ένας γενίτσαρος!» κάθε φορά που τον συναντούσαν στα σοκάκια. Προφανώς, ήταν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, που καυτηρίαζαν τον κατ’ αυτούς καιροσκοπισμό του νέου υφυπουργού.

Θυμίζουμε ότι ο Τόλκας αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ήταν γραμματέας αυτοδιοίκησης επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μετακινηθεί από την Ημαθία στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με άλλους βέβαια η αποχώρηση οφείλεται στην άρνηση της Φώφης να του κάνει το χατήρι χρίζοντάς τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Εσωκομματική γκρίνια
Παρ’ ότι δεν θα τον χαρακτήριζε και κανείς “Ρονάλντο της Κεντροαριστεράς”, η μεταγραφή στην κυβέρνηση Τσίπρα, αν και δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σχολιάστηκε δηλητηριωδώς. Και τούτο, καθώς ο Άγγελος Τόλκας “ήπιε νερό από το πηγάδι που κατουρ…”. Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος υφυπουργός υπήρξε ένας από τους σκληρούς επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Σύντροφοι της πρώτης φοράς αριστερά, η επικαιρότητα, οι επιλογές σας και η ανικανότητα σας σας πνίγει. Απολογηθείτε για όλα τα ψεύδη σας και μη διαστρεβλώνετε τις θέσεις μας», έγραφε μόλις δύο χρόνια νωρίτερα!

Εκτός από τις πολιτικές αντιφάσεις του ίδιου, η μετακίνησή του προκάλεσε έντονη γκρίνια και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη και βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την υφυπουργοποίηση των δύο. «Είπαμε να κάνουμε μετεγγραφές, αλλά όχι από τα σκουπίδια» είπε παλαιό στέλεχος του κόμματος για τον νεόφερτο “σύντροφο”. Εξοργισμένοι είναι ιδιαίτερα οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργος Ουρσουζίδης. Αλλά περισσότερο κι απ’ αυτούς είναι ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος Τάσος Κωστόπουλος.

Οι πρώην σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρίζουν άχρωμο, άοσμο και αμίλητο. Ένα άτομο που δεν έχει να επιδείξει κάποιο έργο. Παρ’ όλα αυτά, πάντα κατάφερνε να ανεβαίνει στην κομματική ιεραρχία, υπερβαίνοντας την επετηρίδα. Με εισόδημα 3.620 ευρώ για το 2007 κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές σε ηλικία 29 ετών, λαμβάνοντας μάλιστα 7.500 ψήφους. Το 2008 με εισόδημα 6.784 ευρώ μπόρεσε να κάνει νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία και το 2009 να βρεθεί βουλευτής Ημαθίας.

Η αναρρίχηση στην εξουσία
Ο Άγγελος Τόλκας γεννήθηκε στη Νάουσα το 1978 και σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Λέγεται πως η κόρη του Χάρη Καστανίδη ήταν το διαβατήριό του στην πολιτική, καθώς έκανε παρέα μαζί της και κάποια στιγμή βρέθηκε στο γραφείο του. Ο αλλοτινός μέντοράς(;) του δεν είναι θερμός υποστηρικτής του πια. Διέψευσε την συνεργασία, αλλά και ότι είχαν πριν στενή σχέση, εξηγώντας ότι απλά έτυχε να είναι συμφοιτητής της κόρης του.

Το 2006, ο 28χρονος Άγγελος –δικηγόρος πια– εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος στην Ημαθία. Το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία, εξελέγη βουλευτής και το 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου υπουργοποίησε νέα στελέχη που είχαν αναφορά τον ίδιο, ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται πως για να κάνει το άλμα έβαλε το «χέρι» της για τον προστατευόμενο της η τότε σιδηρά κυρία του Μαξίμου Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Το 2012 με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα του, αλλά δεν χάθηκε. Το διόρισαν πρόεδρο του ΕΛΟΤ, όπου έμεινε μέχρι το 2014. Μετά πήγε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ, αλλά όταν είδε πως δεν υπήρχε πολιτικό μέλλον εκεί τα έσπασε μαζί τους και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όταν, μάλιστα, διαπίστωσε ότι το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ρίξει γέφυρα και να καλλιεργήσει σχέση με το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Πριν υφυπουργοποιηθεί, πάντως, είχε απασχολήσει πάλι την κοινή γνώμη της Ημαθίας, αυτή την φορά εξαιτίας της πρόσληψης της συζύγου του. Υπήρξαν καταγγελίες για “φωτογραφική” πρόσληψή της στο Επιμελητήριο της Ημαθίας. Σε εκείνη τη διαδικασία είχαν πάρει μέρος 110 υποψήφιοι, αλλά χωρίς να δημοσιευτούν τα κριτήρια επιλογής…

slpress.gr