ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα

  • |

Η χώρα έχει εισέλθει σε ολιγόμηνη προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές της 26.5.2019 και πολύμηνη για τις βουλευτικές (αν δεν διεξαχθούν μαζί με τις άλλες τρεις). Με εντεινόμενους ρυθμούς, καλλιεργείται συστηματικά και με πολλούς τρόπους η αναβίωση του δικομματισμού με ένα παλαιό (τη Ν.Δ.) και ένα νέο (δυστυχώς τον ΣΥΡΙΖΑ) μέλος του.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού δικομματισμού εντάσσονται οι αποσκιρτήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα και είτε ένταξή τους στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρήσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή με «παράπλευρη απώλεια» τη διάλυση των κομμάτων ΑΝ.ΕΛΛ. και Ποτάμι. Αυτή, όμως, η χωρίς αρχές συμπεριφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. και βουλευτών «υποσκάπτει» τον κοινοβουλευτισμό και απαξιώνει περισσότερο τη Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τόπου.

Μανόλης Δρεττάκης

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το «παράδειγμα» των προκατόχων του, ψηφίζει και εφαρμόζει κάποια μέτρα ανακούφισης ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του τόσο για τις ομολογημένες από τον πρόεδρό του αυταπάτες που είχε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που κατέληξαν στο τρίτο μνημόνιο και τα όσα αυτό αφαίρεσε από τον λαό, του οποίου ένα πολύ μικρό ποσοστό επιστρέφεται, αλλά όχι σε όλους.

Το μνημόνιο αυτό, όμως, αντί να μειώσει, αύξησε το δημόσιο χρέος από 320 σε 335 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση διατυμπανίζει την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ έχει ψηφίσει δεσμεύσεις της χώρας για μείωση του αφορολογήτου το 2020 και εξωπραγματικά και αντιαναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 (παγκόσμια πρωτοτυπία), γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα είναι υπό συνεχή επιτήρηση των δανειστών για την τήρηση των δεσμεύσεων αυτών.

Από την πλευρά της η Ν.Δ., πιστεύοντας ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, διαφημίζει μια πολιτική που γνωρίζει πολύ καλά από πείρα ότι, με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών που προαναφέρθηκαν, δεν θα μπορέσει να την εφαρμόσει.

Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση για τα βάρη που έχει επισωρεύσει στον λαό, λησμονώντας ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα δύο μνημόνια που προκάλεσαν τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και επισώρευσαν πολλαπλάσια βάρη στον λαό και –παρά το διαβόητο PSI που ρήμαξε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία– αύξησαν το δημόσιο χρέος από 301 δισ. το 2009 στα 320 δισ. ευρώ το 2014. Και, το χειρότερο απ’ όλα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ λησμονούν ότι τα 35 χρόνια των μονοκομματικών τους κυβερνήσεων εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος και υποδούλωσαν τη χώρα στους δανειστές.

Αφοσιωμένοι στον υπέρ πάντων αγώνα να αποσπάσουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εθελοτυφλούν μπροστά στα μεγάλα, άλυτα προβλήματα του τόπου. Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, με βάση την τελευταία έκθεση του Γραφείου, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν σε ένα συνολικό επίπεδο η ευημερία και το εισόδημα. Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μπορεί η χώρα σε 1-2 χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε 8-9 χρόνια.

»Θα πάρει καιρό. Σίγουρα θα είμαστε για καιρό κάτω από το επίπεδο που ήμασταν το 2010. Εχουμε ένα τεράστιο στοκ δημόσιου χρέους, κόκκινα δάνεια, τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, έχει μειωθεί δραματικά το απόθεμα κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα για να παράγει, δηλαδή οι επενδύσεις. Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά, γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια. Το θέμα είναι αν η διαχείριση αυτή των προβλημάτων γίνεται με τρόπο που να οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση ή όχι. Είναι προβλήματα που δεν θα λυθούν γρήγορα».

Ο κ. Κουτεντάκης, προς τιμήν του, έθεσε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», δηλαδή στην τετραπλή «θηλιά» που περισφίγγει τη χώρα και τον λαό: τα «κόκκινα» δάνεια, που πλησιάζουν τα 90 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, και στα ασφαλιστικά ταμεία τα 35 δισ. ευρώ (οι οποίες αυξάνονται συνεχώς) και το δυσθεώρητο δημόσιο χρέους ύψους 335 δισ. ευρώ.

Χαλάρωση, όμως, της τετραπλής αυτής «θηλιάς» δεν επιτυγχάνεται με άγονες και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις χωρίς να προτείνεται τρόπος επίτευξής της. Αυτό απαιτεί την κατάρτιση και συνεπή εφαρμογή ενός ρεαλιστικού μακροχρόνιου προγράμματος. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Διαθέτουν τα δύο κόμματα ένα τέτοιο πρόγραμμα και αν ναι, θα το παρουσιάσουν στον λαό;

* πρώην αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

efsyn.gr