Δύσκολοι καιροί για Σουλτάνους, του Σταμάτη Κυριάκη

Δύσκολοι καιροί για Σουλτάνους, του Σταμάτη Κυριάκη

  • |

Λένε ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την θέση του. Είναι λάθος.
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία είχαν πάντα τεράστια σημασία σε σχέση με άλλες χώρες. Είχαν τεράστια σημασία διότι οι δήμοι έχουν μεγάλους πόρους και διασυνδέσεις με το κεφάλαιο που ούτε κατά διάνοια υπάρχουν εδώ.

Πολλοί δε από αυτούς βρίσκονται και σε σύγκρουση όχι τόσο για θρησκευτικούς ή εθνικούς λόγους αλλά κυρίως εξαιτίας αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών συμφερόντων πόλης με πόλη.

Ο Ερντογάν ηγήθηκε ο ίδιος της μάχης των δημοτικών εκλογών και μάλιστα με συνθήματα που επιχειρούσαν να «μπετονάρουν» το Ισλαμικό στοιχείο που κατέβηκε διασπασμένο. Κορυφαία ατάκα της επεισοδιακής προεκλογικής του εκστρατείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόθεση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε …Τζαμί. Αυτό αντί να συσπειρώσει τους Ισλαμιστές συσπείρωσε εναντίον του όλους τους άλλους.

Η Αγία Σοφία είναι κάτι σαν την Ακρόπολη για μας . Είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι σαν να έχουμε εμείς έναν πρωθυπουργό ..παλαιοημερολογίτη που να θέλει να μετατρέψει την Ακρόπολη σε εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος και να χτίσει και καμπαναριό δίπλα στο Ερεχθείο.

Ο Ερντογάν ηττήθηκε στις εκλογές χάνοντας τον ισχυρότερο οικονομικά και πολιτικά δήμο της χώρας. Τον δήμο της Άγκυρας. Χάνει επίσης, καθώς φαίνεται μέχρι στιγμής , τον Μητροπολιτικό δήμο της Ισταμπούλ (21 εκατομμύρια πληθυσμός ) και ηττήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στον δήμο της Σμύρνης.

Δεν είναι μόνον αυτό. Τα ποσοστά των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν κατρακύλησαν και στις πόλεις και τα χωριά που νίκησε.

Δεν πρόκειται μόνο για μια ήττα σε επίπεδο συμβολισμών. Οι αντίπαλοί του θα ανοίξουν σύντομα το κεφάλαιο «σκάνδαλα» σε κάθε δήμο και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιχειρεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στα δικαστήρια.

Στις δημοτικές εκλογές εμφανίστηκαν περισσότερο καθαρά οι «τρείς Τουρκίες». Η Τουρκία του Ισλαμισμού πολυδιασπασμένη και με χιλιάδες οπαδούς του Αμπτουλάχ Γκιουλέν στις φυλακές. Η Κοσμική Τουρκία του Δυτικού προσανατολισμού και οι Κούρδοι.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας. Δεν είναι κάποια δύστροπη μειονότητα στα νοτιοανατολικά σύνορα. Η κίνηση των Κούρδων να μην κατεβάσουν υποψήφιους στα μεγάλα αστικά Κέντρα (Ισταμπούλ και Άγκυρα) είχε ως συνέπεια να εκφραστεί συνολικά η αντιπολίτευση απέναντι στον Ερντογάν. Κατά ένα μέρος η ήττα του Ερντογάν προέκυψε και από την κίνηση αυτή των Κούρδων. Στις νοτιοανατολικές επαρχίες που οι Κούρδοι κυριαρχούν ως εθνότητα , κατέβασαν υποψηφίους οι οποίοι όμως, ως είθισται, στην Τούρκικη δημοκρατία συλλαμβάνονται λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές και οδηγούνται στις φυλακές ως τρομοκράτες.

Η πολυπληθής εργατική τάξη της Τουρκίας , εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων, σύρεται πίσω από τις σημαίες τμημάτων του κεφαλαίου που αντιμάχονται αντιλαμβανόμενοι ότι η επιβίωση τους εξαρτάται από την αυριανή θέση της Τουρκίας στον σύγχρονο κόσμο.

Απ’ ότι φαίνεται η αρχή του τέλους του Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει. Η μακροχρόνια και επίμονη υπονόμευση των ΗΠΑ και της Δύσης εν γένει φέρνει τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα .

Παραμονές των εκλογών οδήγησαν την Τούρκικη λίρα σε νέα πτωτική πορεία με παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Την ίδια στιγμή ενωμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ αποφάσιζαν να μην του δώσουν τα F 35 αν επιμείνει ο Ερντογάν να αγοράσει τους S400 από τους Ρώσους. Η αγορά των S400 θα σήμαινε ότι η Τουρκία από τα παράλια της θα μπορεί να στοχεύει σχεδόν τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών η Τουρκία και ο κόσμος ξυπνούν με έναν αποδυναμωμένο Ερντογάν σε μια στιγμή που στην Μεσόγειο οι ΗΠΑ ισχυροποιούν την συμμαχία τους με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ενώ στην Συρία τα οφέλη της Τουρκίας είναι μηδαμινά. Μια μόνιμη συμμαχία της Τουρκία με την Ρωσία και τους συμμάχους της θα είναι περισσότερο δύσκολη από πριν.

Η Τουρκία μπαίνει, σταθερά πλέον, σε περίοδο αστάθειας.

.kommon.gr