Το αφήγημα περί «αβάτου» είναι διάτρητο

Το αφήγημα περί «αβάτου» είναι διάτρητο

  • |

Δεν ήταν η πρώτη φορά που λιμενικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά πήγαιναν για έλεγχο στην περιοχή των Εξαρχείων. Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), Γιώργο Δριβάκο, έχουν προηγηθεί άλλες δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις, πάλι για εντοπισμό ναρκωτικών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου, Μάνος Τσαλδάρης

Το ίδιο έκαναν οι λιμενικοί και την προηγούμενη Πέμπτη. Η επιχείρηση εντοπισμού ναρκωτικών και σύλληψης διακινητών ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά και συνεχίστηκε με κατ’ οίκον έρευνα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αυτή τη φορά, κάτι πήγε στραβά και θα πήγαινε ακόμα περισσότερο με απρόβλεπτες εξελίξεις, εάν οι Λιμενικοί δεν επιδείκνυαν την κατάλληλη ψυχραιμία, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν «στρατό».

Ποιος έφταιξε και η επιχείρηση παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία, τι ήταν αυτό που έγινε λάθος, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Εξάλλου, από την Πέμπτη έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά.

Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της αρχικά δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για την επιχείρηση, και όταν διέρρευσε η επίσημη αναφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στην οποία φαινόταν ότι οι Λιμενικοί είχαν ενημερώσει το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, κύκλοι του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν εκ νέου ότι ενημερώθηκαν πολύ αργά, αλλά όχι μέσω της επίσημης οδού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ υποστηρίζει ότι «ο σχεδιασμός της επιχείρησης έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ομάδα πήρε όλα τα μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας και επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου δηλώθηκε ότι δεν υπήρχαν άτομα να τους συνδράμουν».

Υποθέτουμε ότι οι έρευνες που θα γίνουν και στα δύο Σώματα θα δείξουν τις παραλείψεις και τις λανθασμένες κινήσεις που προκύπτουν εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο, η απορία παραμένει: Σε τι εξυπηρετούν οι δηλώσεις και μάλιστα συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. «πού πας ρε Καραμήτρο μέσα στα Εξάρχεια;».

Η ειρωνεία σε τέτοιες περιπτώσεις, και μάλιστα όταν δύο λιμενικοί έχουν τραυματιστεί, ο ένας από μαχαίρι και ο άλλος από γροθιές, μόνο προσβλητική και λανθασμένη μπορεί να είναι. Εκτός εάν χαλάει το αφήγημα περί «αβάτου» που θέλουν να κατασκευάσουν, ανεξάρτητα εάν έτσι προσβάλλουν και τους συναδέλφους τους, που τόσες φορές έχουν μπει στα Εξάρχεια εξαρθρώνοντας συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

efsyn.gr