Η παταγώδης αποτυχία του Ανδρέα Λοβέρδου

Η παταγώδης αποτυχία του Ανδρέα Λοβέρδου

  • |

Ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Ακόμα και «άσπιλος και αμόλυντος» Άδωνις Γεωργιάδης, που διετέλεσε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, απαντάει θετικά. «Ναι υπάρχει, αλλά δεν αφορά τους πολιτικούς». Πως είναι βέβαιος για τους άλλους, είναι άλλο ερώτημα το οποίο μάλιστα φρόντισε να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος για όλους; Υπάρχει λοιπόν σκάνδαλο; Ναι, μεγάλο και διεθνές.
Και αφού υπάρχει σκάνδαλο, γιατί να μην ερευνηθούν και οι προϊστάμενοι πολιτικοί των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, που εξυπηρετούσαν με αθέμιτο τρόπο τα συμφέροντα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας; Γιατί να μην ανακριθούν στελέχη της Novartis που είχαν ανάμιξη σε αυτήν την βρώμικη κακουργηματικού χαρακτήρα υπόθεση που αφορά την υγεία των πολιτών της χώρας;

Εξαιρούνται οι πολιτικοί; Από πότε; Βάσει ποιου νόμου και ηθικού κώδικα; Οι πατέντες του Βενιζέλου ο οποίος μας βεβαιώνει ακόμα και σήμερα(!) πως η επόμενη Βουλή θα παραγράψει όλες τις ευθύνες των πολιτικών, τέλειωσαν. Και αφού απέναντι στο νόμο είμαστε ίσοι, αφού στη δημοκρατία υπάρχει διάκριση των εξουσιών, όλοι είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την δικαιοσύνη και να την αφήσουν ανεμπόδιστη να κάνει τη δουλειά της.

Μα είναι σκευωρία, ουρλιάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης και απειλεί με ειδικά δικαστήρια και μάλιστα με κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας(!) τους πολιτικούς του αντιπάλους. Την ίδια στιγμή, το κόμμα του τον καλύπτει απολύτως σε αυτές τις πρωτοφανείς παρεκτροπές, που ουδεμία σχέση έχουν με την αστική κουλτούρα της ΝΔ, όπως τουλάχιστον ήταν στο παρελθόν. Και τι σκευωρία! Μετείχαν του στησίματος το FBI, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς και η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεργασία με τους Έλληνες ανακριτές όλους σχεδόν τους μάρτυρες και την κυβέρνηση! Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η ανάμιξη του Βατικανού και της Μοσάντ στη σκευωρία!

Ελλείμματα πολιτικού ήθους και ύφους
Αλλά αν αυτό θεωρείται φυσικό επακόλουθο του ήθους και του ύφους ενός ακροδεξιού πολιτικού υποπροϊόντος, στην περίπτωση του Λοβέρδου, υπάρχει κακούργημα συμπεριφοράς. Το ότι δεν υπάρχει πλέον πίσω του κανονικό κόμμα, δεν τον απαλλάσσει από καμία ευθύνη. Διότι κύριε, είσαι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Συνταγματικό Δίκαιο και οφείλεις με το παράδειγμά σου, να υπερασπίζεσαι τον ακαδημαϊκό τίτλο που σου έδωσαν, απέναντι στην κοινωνία και τους φοιτητές σου.

Να παραδείγματος χάρη μια δήλωση ως υπόδειγμα: «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και σύντομα, από την ανακριτική κιόλας διαδικασία, θα καταρρίψω όλες τις εις βάρος μου κατηγορίες. Η αλήθεια θα λάμψη». Θαυμάστε λοιπόν συμπεριφορά του ανδρός. «Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Με το σημερινό σημειώνω ότι πρόκειται περί κακοποιών. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε»!

Αυτά λοιπόν από τον καθηγητή του Δικαίου που θεωρεί ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός αρμοδιότητας Δικαίου. Φανταστείτε να χρειαστεί να επιστρέψει στις αίθουσες διδασκαλίας και να αντέξει στις απορίες των φοιτητών για αυτή τη συμπεριφορά του.

Αλλά ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν δωροδοκήθηκε, πως μπορεί να αντέξει και να κάνει μάλιστα την πάπια για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο, στο υπουργείο που του είχε ανατεθεί, είχε στηθεί κύκλωμα υπηρεσιακών παραγόντων που σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Novartis παρανομούσε έναντι χρημάτων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας σε βάρος των ανταγωνιστών της και των εθνικών πόρων για την υγεία; Και αυτό δεν μένει να αποδειχτεί. Είναι απολύτως τεκμηριωμένο ήδη από τα επίσημα στοιχεία τιμολογήσεων του υπουργείου Υγείας την περίοδο υπουργίας Λοβέρδου.

Πολιτική καταδίκη
Μάλιστα σε επίσημο έγγραφο του 2011 της Novartis που περιλαμβάνεται στο ανακριτικό υλικό αναφέρεται ότι: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011». Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο έγγραφο η Novartis αναφέρεται και σε ένα αντιστάθμισμα αξίας… 262 εκατομμυρίων, που επιτεύχθηκε ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης: «Επιτεύχθηκε να πειστεί η Κυβέρνηση να αντισταθμίσει τα 262 εκατομμύρια ευρώ της έκπτωσης του 2011 με Δημόσια χρέη και καλύτερες πληρωμές από το Δημόσιο».

Με λίγα λόγια, θέλουμε να πούμε στον κ. Λοβέρδο και σε όλους εκείνους που επέτρεψαν συνειδητά ή ασυνείδητα να γίνει αυτό το βρώμικο παιχνίδι και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν στον πρώτο σκληρό χρόνο της χρεοκοπίας της, ότι απέτυχε παταγωδώς στα πολιτικά του καθήκοντά και ένας πραγματικά γενναίος άνδρας, θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Έναν λαό που από αμέλεια έστω του κ. Λοβέρδου, ζημιώθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο, σε έναν τομέα που αφορά μάλιστα την υγεία των πολιτών!

Σε μια σοβαρή δημοκρατική χώρα με σοβαρά κόμματα και απαιτητικούς πολίτες, ο κάθε Λοβέρδος δεν θα είχε κανένα δικαίωμα να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής. Και να θυμίσουμε, ότι περί ο λόγος πολιτικός επιβάτης του τρένου στο μετά Ανδρέα ΠΑΣΟΚ, είχε υπογράψει μαζί με τον άλλο «ευρεσιτέχνη» συνταγματολόγο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κείμενο που κατήγγειλε τη δίωξη Τσοχατζόπουλου ως πολιτική εκδίκηση, πιστοποιώντας την απόλυτη αθωότητά του!

slpress.gr