Για τα προβλήματα στα Εξάρχεια

Για τα προβλήματα στα Εξάρχεια

  • |

Συνομιλώ με φίλους εκδότες-βιβλιοπώλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Εξαρχείων, με ιδιοκτήτες καφενείων και μεζεδοπωλείων, με άλλους που έχουν μικρά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, κρεοπώλες και λοιπούς επιτηδευματίες -όλοι απογοητευμένοι· πελάτες γιοκ.

Τι σημαίνει αυτό; Τι άλλο από το ότι οι δυνάμει αγοραστές προτιμάνε να μείνουν σπίτι τους ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις που ολοένα και πληθαίνουν στην πραγματικά όμορφη αυτή γειτονιά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, λένε, η κυκλοφορία είναι προβληματική και μπορείς να «συναντηθείς» με το δυσάρεστο εκεί που δεν το περιμένεις.

Γιώργος Σταματόπουλος

Και αυτό να το υποστηρίζουν άνθρωποι που ζουν στα Εξάρχεια και τα αγαπούν, άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να αμυνθούν σε απροσδόκητες επιθέσεις μικροσυμμοριών. Στις συνελεύσεις των κατοίκων -σε μια απελπισμένη προσπάθεια που κάνουν ώστε να βρουν μια λύση- συμμετέχουν και άνθρωποι ελευθεριακής κουλτούρας, που βλέπουν να χάνεται η [κάθε] κουλτούρα από τον τόπο τους. Και αυτοί έχουν αγανακτήσει πλέον με το ανέλεγκτον που επικρατεί και οι ίδιοι δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα χτυπήσει το «κακό».

Το να αποκαλέσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τα Εξάρχεια Μονμάρτρη εκτός που την κάνει να φαίνεται ότι κινείται κοντά στον χώρο του γελοίου δείχνει ταυτόχρονα την άγνοιά της για τις μεταβολές που έχουν επιτελεστεί γενικότερα στην ελληνική κοινωνία εν καιρώ μνημονίων. Προφανώς κάτι της έχουν πει για το τι σήμαιναν κάποτε τα Εξάρχεια, για τον πολιτισμό που παραγόταν εκεί και διαχεόταν μάλιστα στην ατμόσφαιρα της πόλης και, μη έχοντας επίγνωση, άρχισε να αραδιάζει ακατανοησίες, πού είναι και οιονεί «ιερόσυλες» [τώρα που κάηκε και η Κυρία των Παριζιάνων], προκαλώντας όσους συχνάζουν [ελόγου μας π.χ.] ή και ενδιαιτώνται στα στενά γύρω από την πλατεία.

Το να φτάσουν στο σημείο οι ζώντες εκεί να λένε ότι είναι απαραίτητη κάποια αστυνόμευση, που μάλιστα, ιδεολογικά οι περισσότεροι, είναι εναντίον της δυναμικής παρουσίας των ένστολων, τότε πραγματικά κάτι συμβαίνει στην περιοχή -και δεν είναι καιρός για μεγαλοστομίες [που συνήθως είναι ασυναρτησίες]. Το αν αυτή η αστυνομική παρουσία δυναμιτίσει αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, θα το δείξει ο χρόνος. Ναι, αλλά πριν από το να περιμένουν τον χρόνο οι κάτοικοι οφείλουν να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσάρεστες που είπαμε καταστάσεις [και οι οποίες πάντα είναι απρόσμενες].

Πρέπει να αναδειχτεί η δύναμη της κοινότητας, πρέπει ο δημόσιος χώρος να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία και ελευθερία του. Με «πρέπει» βέβαια δεν γίνεται δουλειά, αλλά είναι βέβαιο ότι κάτι είναι απαραίτητο να ξεπροβάλει που θα επιτρέψει την επανάκαμψη των πελατών [και άλλων χαρούμενων καταστάσεων] στους δρόμους των Εξαρχείων.

Είναι φρόνιμο κάποιος όταν δεν γνωρίζει κάτι να μη μιλάει γι’ αυτό -αυτό είναι βαθιά σοφία από τα βάθη των αιώνων. Εάν παρ’ όλα αυτά το κάνει, απλώς προκαλεί τον γέλωτα αλλά και κάποια οργή σε όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ας μελετήσει πρώτα η κ. Παπακώστα και ας μιλήσει μετά.

.efsyn.gr