ΧΥΤΑ Φυλής

ΧΥΤΑ Φυλής

  • |

Διαδηλώνουν με πορεία, από την Πετρούπολη ώς το Ιλιον, σήμερα οι κάτοικοι της Πετρούπολης και όσοι σύλλογοι και φορείς αντιδρούν στα σχέδια των τοπικών αλλά και κεντρικών αρχών να επεκτείνουν τον ΧΥΤΑ [χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων] Φυλής. Αρχική συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ, στις 11.30.

Γιώργος Σταματόπουλος

Οι αντιδρώντες είναι παραπάνω από βέβαιοι, παρότι οι αρμόδιοι διαψεύδουν [η διάψευση αποδίδεται στο ότι οι ημέρες είναι προεκλογικές και κανείς δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες], ότι αυτή η επέκταση είναι προ των πυλών και «είναι δεδομένο ότι προετοιμάζεται το έδαφος για δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στο Θριάσιο. Ηδη έχει δημοσιοποιηθεί η καταρχήν πρόθεση του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ασπροπυργίων για συνεργασία, που θα καταλήξει στο χτίσιμο μιας τέτοιας μονάδας».

Ιδού τα αιτήματά τους:

α) Καμία επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμία συζήτηση για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά (κοντά στο Θέατρο Πέτρας) ως ΧΥΤΥ [χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων -υπολείμματα είναι τα σκουπίδια που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία].

β) Να δρομολογηθεί το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και να σχεδιαστεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

γ) Δέσμευση του υπουργείου, της περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και των φορέων της Αυτοδιοίκησης ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία μονάδα καύσης σκουπιδιών.

δ) Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Δημόσιος 100% χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Ετσι θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη και θα εξασφαλιστούν πόροι για κοινωνικές πολιτικές.

Ολα αυτά τούς θορυβούν, τη στιγμή μάλιστα «που η φωτιά σιγοκαίει στο ΚΔΑΥ [Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης] Ασπροπύργου, από τον Ιούνιο του 2015, την ώρα που οι εργαζόμενοι του ΧΥΤΑ βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω ενός ενδεχόμενου ρήγματος σαν αυτό που συνέβη τον περασμένο Ιούνιο και που οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας βιώνουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής βόμβας [μόνο οι νεοπλασίες στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 23,1% και στην υπόλοιπη Αττική κατά 7,6% -στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής]».

Ολοι θεωρούν βέβαιο ότι οι μνημονιακές πολιτικές και οι επιταγές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου προετοιμάζουν τη δημιουργία πολλών εργοστασίων καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα, δώρο στους μεγαλοεργολάβους -πάντα αυτοί οι μεγαλοεργολάβοι.

Πρότυπό τους έχουν τον Βόλο, όπου 10.000 κάτοικοι πέτυχαν την ανάκληση του χτισίματος εργοστασίου σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που πλέον ανήκει στην πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία LAFARGE. Αναγνωρίζουν τον αγώνα τους σαν μια πρώτη νίκη ενός τοπικού μαζικού κινήματος.

Παρόμοια παραδείγματα αναφέρουν αυτά της Λευκίμμης, του Γραμματικού, παλιότερα της Κερατέας ενώ βλέπουν να αναφύονται και στις κοινωνίες που αντιδρούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πιστεύουν ότι ένα ανάλογο τοπικό κίνημα στην Πετρούπολη αλλά και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αττικής είναι ικανό να αντισταθεί στις πολιτικές που ευνοούν τους μεγαλοκαρχαρίες, που, σε ληστρικό κόστος, θα καρπωθούν τον τεράστιο συλλογικό πλούτο της περιοχής, δηλαδή τα σκουπίδια.

Οι κοινότητες που αντιστέκονται -ευτυχώς.

efsyn.gr