Ο ΣΥΡΙΖΑ στους 3 μεγάλους δήμους – Η dream team της ήττας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους 3 μεγάλους δήμους – Η dream team της ήττας!

  • |

Αν και βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και δήμων. Ο ένας μετά τον άλλον, οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου αποδεικνύονται –τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις– εκλογικά αδύναμοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διαμορφώνεται κλίμα ήττας, παρότι για προφανείς λόγους η αισιόδοξη ρητορική παραμένει ακέραια.

Νεφέλη Λυγερού

Στους τρεις μεγάλους δήμους, οι οποίοι το βράδυ των εκλογών θα διαμορφώσουν τις πολιτικές εντυπώσεις, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποιούν χαμηλή πτήση. Για την ακρίβεια, ο  στον Πειραιά εμφανίζονται να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με τα ποσοστά που είχε πάρει το κόμμα τους το 2015. Παρά τα ευφάνταστα κοκτέιλ, το προεκλογικό μάρκετινγκ, τις βόλτες στις λαϊκές αγορές, τη βεβαιότητά ότι «θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα» και τα λοιπά, αμφισβητείται ακόμη και η είσοδος ορισμένων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.

Ας σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το “Πράττω” του στηρίζουν για δήμαρχο Αθηναίων τον Παύλο Γερουλάνο και όχι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν θα προκαλούσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αν κατά τα άλλα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Με την προεκλογική εκστρατεία σε πλήρη εξέλιξη, ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρίσιμος από το ευρύ εκλογικό σώμα της Αθήνας.

 

Δίχως πολιτική επιφάνεια
Στον πρώτο Δήμο της χώρας, ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα κινείται στο όριο του 10%, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο που κινείται στο 13%. Τί και αν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τον συνδέσει με την τηλεοπτική σειρά La Casa de Papel που κάνει θραύση στο Netflix, αναδεικνύοντας την αμφίβολη ομοιότητα του καθηγητή-εγκέφαλου της μεγάλης ληστείας, με το Νάσο Ηλιόπουλο. Αν εξαιρέσει κανείς ότι έχουν και οι δυο μούσι και φοράνε γυαλιά, στα άλλα δεν πολυμοιάζουν. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής του La Casa de Papel έχει γίνει γνωστός, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ακόμα σχετικά άγνωστος.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το βιογραφικό του 35χρονου υφυπουργού Εργασίας και το γεγονός ότι παρουσιάζει ως ανδραγαθία τον απογαλακτισμό του από τη μητέρα του: «Εντάχθηκα στα 19 μου στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η μητέρα του ήταν στέλεχος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ». Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους συνομήλικους του, που έγιναν αστέρες του κομματικού στερεώματος, ο ίδιος δεν απέκτησε αναγνωσιμότητα και πολιτική επιφάνεια.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά του να το ανατρέψει αυτό το μειονέκτημα, δίνοντας συνεντεύξεις όπου και όταν του ζητηθούν, ακόμα και σε λάιφ στάιλ περιοδικά και γυναικείες ιστοσελίδες. Η προεκλογική του καμπάνια αν και είναι απόλυτα προσωποκεντρική, επιχειρώντας να τον μετατρέψει σε ακτιβιστή της γειτονιάς, δεν φαίνεται να αλλάζει το κλίμα. Παιδί της πόλης, παιδί της διπλανής πόρτας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την “Ανοιχτή Πόλη” συνεχίζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις επισκέψεις και συνομιλίες στους δρόμους της πόλης, αλλά κατά κάποιον τρόπο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέατος…

Το πρόβλημα της Νοτοπούλου
Το πρόβλημα της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι η προβολή. Κέρδισε άπλετη, μετά την τοποθέτησή της στο πρωθυπουργικό γραφείο της συμπρωτεύουσας και στη συνέχεια με την υπουργοποίησή της. Και, όμως, δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος –σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις– την αφήνει πίσω. Πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Ταχιάος, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ.

Η νεαρή υποψήφια έχει απέναντί της το γεγονός ότι το 47% των συμπολιτών της έχει αρνητική γνώμη γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι δεν την βοηθάει να ανατρέψει το πολύ αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών. Κλίμα, το οποίο εκδηλώνεται και από τις αποδοκιμασίες που αντιμετωπίζουν βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιούν περιοδείες στη Μακεδονία. Η ρητορική περί ακροδεξιών κύκλων δεν αρκεί για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Την Κατερίνα Νοτοπούλου δεν βοηθάει και η απουσία ενός συγκροτημένου πολιτικού σχεδίου για τη διαχείριση ενός δύσκολου και απαιτητικού δήμου, όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Η ίδια, σε μία προσπάθεια να προτάξει την αριστερή φυσιογνωμία της έχει οδηγηθεί σε φραστικές αστοχίες, αλλά και επικοινωνιακές γκάφες. Σε μπαρ που είχε στηθεί εντός του εκλογικού της κέντρου, πάντως, η υποψήφια προσέφερε το δικό της κοκτέιλ, μια μίξη βότκας, γρεναδίνης, αχλαδιού και τζίντζερ. Κοκτέιλ με το όνομα Νοτοπόλιταν!

Οι κούνιες στο εσωτερικό του εκλογικού της κέντρου, οι αφίσες με το πρόσωπό της, το πρόγραμμα, οι θέσεις της και οι συνεργάτες της δεν φαίνεται να έχουν επίσης εντυπωσιάσει τους Θεσσαλονικείς. Μένει να αποδειχθεί εάν τέτοιου είδους τρέντι τακτικές θα την βοηθήσουν. Το πρόβλημα, πάντως, το έχει κυρίως στη “βαθιά Θεσσαλονίκη”, στα μικρομεσαία στρώματα της βιοπάλης, τα οποία εκτός από την οικονομική πίεση λόγω της κρίσης, νοιώθουν και εθνικά ταπεινωμένα.

Η ιδέα να ιδρύσει «Μουσείο-Κέντρο διαλόγου ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου», σε συνεργασία με τις σχετικές συλλογικότητες της συμπρωτεύουσας, βαθαίνει το χάσμα με τους απλούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, η Νοτοπούλου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική και υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, για το κυβερνών κόμμα, ο δεύτερος γύρος να είναι μια αναμέτρηση μεταξύ των Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού, δηλαδή μεταξύ δύο δεξιών.

Στον Πειραιά, παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και κομματικού μηχανισμού, ο υποψήφιος δήμαρχος αρχιτέκτονας Νίκος Μπελαβίλας κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης καταγράφει πολύ ισχυρό προβάδισμα, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις.

slpress.gr