45 Κεφαλογιάννηδες…

45 Κεφαλογιάννηδες…

  • |

«Πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Όπως εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής για τις «αποκαλύψεις» για τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα της περασμένης Τετάρτης. Μνημείο… θάρρους για ένα ζήτημα που ο ίδιος ανακίνησε, για μία συγγνώμη η οποία ποτέ δεν ζητήθηκε. Και ούτε θα ζητηθεί.

γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

Ήταν Ιούνιος του 2016, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης οργισμένος και αγανακτισμένος, μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή και ανάμεσα στο εμπόριο βιβλίων, αποκάλυπτε πως ο τότε υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης είχε δώσει εντολή για την κατάργηση των πολλών φωνηέντων που είναι «ένα απολειφάδι του συστήματος». Μία είδηση γραμμένη στο «Κουλούρι», γεγονός που αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη… αθωότητα από τον Τύπο.
«Γκάφα Άδωνι με είδηση από “Το Κουλούρι”».
«Ο Άδωνις πήρε στα σοβαρά άρθρο-τρολ από το “Κουλούρι”».
«Το twitter “γλεντάει” τον Άδωνη για την γκάφα του από το “Κουλούρι».
«Ο Άδωνις παρασύρθηκε από “Το Κουλούρι” και ξέσπασε κατά Φίλη».
«Έφαγε το “κουλούρι” ο Άδωνις και υπέπεσε σε γκάφα ολκής».
(μερικοί μόνο από τους τίτλους του ηλεκτρονικού Τύπου εκείνων των ημερών)
Τότε, παρότι στη θέση του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη επί έξι μήνες και έχοντας ήδη γράψει αρκετά χιλιόμετρα σε υπουργικούς θώκους, η πλειοψηφία των ΜΜΕ (όσων δηλαδή ασχολήθηκαν για να αναδείξουν το γεγονός) είδαν «γκάφα του Άδωνι». Έναν μήνα πριν, ο ίδιος «μπέρδευε» τον Σπύρο Γραμμένο με τον Πιτσιρίκο (που τον είχε γνωρίσει σε συνέντευξη που του είχε πάρει ο τελευταίος), και λίγο μετά, ο Γεωργιάδης την «ξαναπάταγε» με το Κουλούρι για άλλο θέμα.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Πάντα με την πιστή αρωγή των συστημικών ΜΜΕ, που στο μεταξύ την «πατούν» και αυτά συχνά-πυκνά. Από το βατράχι του «επιδόματος χειρισμού σφραγίδας» έως -μόλις πριν λίγες ημέρες- την fake αύξηση των τιμών «στο σουβλάκι» και τις «διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» που έφτασαν στα δελτία ειδήσεων.

Η κατά φαντασίαν συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον -«υποστηρικτή» του- πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», τα ψέματα για «τον ουρανοξύστη του Μοράλες» λίγο μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, οι ψευδείς αναφορές για τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των δημιουργών και η εκμετάλλευσή τους σε προεκλογικό σποτάκι, το «μυστικό ταξίδι» του Τσίπρα και η «διάσωση από τις Μαλδίβες». Εσχάτως, η μεγαλειώδης εμφάνισή του σε εκπομπή της ΕΡΤ, όπου χάθηκε το μέτρημα των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών του.

Μερικά μόνο από τα highlights των γαλάζιων ψευδών ειδήσεων των τελευταίων εβδομάδων, που με εγγύηση το σήμα και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μπήκαν στην πολιτική αντιπαράθεση και τα «κουτσομπολιά», αναλώνοντας χρόνο, ουσία και αξιοπιστία από τη δημόσια σφαίρα. Αξιοπιστία που απ’ ότι φαίνεται, έχει όση αξία μπορεί να προσδώσει η μετά βαΐων και κλάδων συμπερίληψη της εμβληματικής μορφής των fake news των τελευταίων ετών, του Γιάννη Λοβέρδου.

Προηγήθηκαν πολλά πριν «εκτραχυνθεί» η συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπαράγει τα πρωτοσέλιδα του Μακελειού και του Στόχου για την οικογένεια Τσίπρα. Εκτράχυνση που με τη σειρά της απελευθέρωσε πλήθος αντίστοιχων δυνάμεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον αντιπρόεδρο Άδ. Γεωργιάδη, τον γραμματέα Λ. Αυγενάκη και τον ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο να σέρνει το χορό, στον ρυθμό μίας ιστορίας που έχει διαψευστεί και αποδομηθεί επανειλλημένως. Το κατά πόσο τα στελέχη της ενδιαφέρονται για την αξιοπιστία των ισχυρισμών τους, το αποδεικνύει τόσο ο τηλεοπτικός αυτοεξευτελισμός του Μανώλη Κεφαλογιάννη, όσο και ο τρόπος με τον οποίο «αναδιπλώθηκε» ο Κ. Μητσοτάκης την επόμενη ημέρα στη Βουλή, κρυπτόμενος πίσω από τον ευρωβουλευτή του ο οποίος με τη σειρά του κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του.

«Φοβάμαι ότι θα πάμε στις πιο βρώμικες εκλογές που έγιναν ποτέ, από τη Μεταπολίτευση και μετά» δήλωνε από τον περασμένο Νοέμβριο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Το επανέλαβε και τον περασμένο Μάρτιο, όταν -όλως τυχαίως- η πραγματική είδηση του ελέγχου του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και οι αποκαλύψεις του neweurope.eu για απάτη χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μονοπωλούσε τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο για το λήμμα «Μανώλης Κεφαλογιάννης».

Αυτό να με συγχωρείτε, δε λέγεται πρόβλεψη. Λέγεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το ερώτημα είναι εάν τη σχεδίασε ένας μόνο κόκορας ή περισσότεροι…

.thepressproject.gr