Οι μετεκλογικές ασυναρτησίες

Οι μετεκλογικές ασυναρτησίες

  • |

Οταν βρέχει στο χωριό, τα πράγματα [η ύλη και οι άνθρωποι] αλλάζουν μορφή, ειδικά μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Τα χαμόγελα χαράς σπανίζουν και μια αλλόκοτη προσωπίδα φοράμε όλοι. Κρίμα. Οι καρδιές πολλών χτυπάνε σε υψηλούς βαθμούς [παλμούς] και το παιχνίδι της ζωής αναστατώνει τα πλήθη. Γιά να δούμε. Οι αλαζόνες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, οι ήπιοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αμέριμνοι και αφελείς μες στην αθωότητά τους.

Δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι, υπάρχουν μόνο οι μνησίκακοι και οι φανατικοί, κυρίως οι «ιδεολόγοι» που βέβαια δεν έχουν καμία ιδεολογία στο κεφάλι τους, παρά μόνο κενολογία μετά… καινολογίας. Τι να κάνουμε. Υπάρχουν αυτοί, οι πολλοί, και υπάρχουν και οι ανενημέρωτοι. Υπάρχουν επίσης και όσοι πάνε για βρούβες ή χρεμετίζουν ασυλλόγιστα· έτσι, για το γούστο εκείνων που μπορούν ακόμη να χαμογελάνε και να περιπαίζουν τους διπλανούς τους.

Γιώργος Σταματόπουλος
Η τηλεόραση είναι σχεδόν ανύπαρκτη παρ’ ότι επικρατεί ως μέσο πληροφόρησης και μάλιστα το πρωτεύον. Η ουσία βρίσκεται αλλού· στο βάθος των πραγμάτων [των καταστάσεων]. Και ιδού τα δελέατα της πολιτικής: από την πόλη έρχομαι και λοιπά, ή πιάσε λύκο και καβάλα. Λένε οι πλείστοι των συμμετασχόντων ότι η παρουσία τους στον εκλογικό αγώνα τούς προσφέρει πολλά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, κυρίως εκείνοι που έχουν ιδιωτικά επαγγέλματα. Οι γνωριμίες, λένε, που κάνουν ανεβάζουν τις εργασίες τους.

Διάφορα. Ο κόσμος απολαμβάνει τη διαδικασία των εκλογών, ακόμη και αυτοί που «χάνουν». Είναι μία σημαντική στιγμή στη ζωή τους και την εκτιμάνε κιόλας. Ο κόσμος, λοιπόν, χαίρεται και ο ίδιος κόσμος ταυτόχρονα ουρλιάζει και αλαλάζει. Ετούτος ο κόσμος είναι περισσότερο κακός – κι ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας. Λίγοι είναι οι «καλοί» άνθρωποι, εκείνοι δηλαδή που αρνούνται να συγκαταλεγούν σε ομάδες επιρροής και πολιτικής τάχα επιδράσεως. Γενικά μετά τις εκλογές όλοι λαλούν και χορεύουν, πεπεισμένοι και αμετανόητοι. Οι υπαινιγμοί και οι μεταφορές σε ένα κείμενο μετεκλογικό είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ· διότι, πώς αλλιώς; Πώς να καταγραφεί η θλίψη και η απογοήτευση; Πώς να σταθεί κανείς όρθιος; Πώς να χαμογελάσει και πώς να πει ότι δεν είναι απλός ψηφοφόρος, αλλά πολίτης;

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος