Η σχόλη και το τεντωμένο τόξο

Η σχόλη και το τεντωμένο τόξο

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα -έχει και η παραλία τις χαρές της και την ομορφιά της, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα όταν πίνεις την μπίρα σου δίπλα στο κύμα και ακούς τη μουσική της θάλασσας και νιώθεις τη δροσιά της αύρας της· τότε μάλιστα. Βουρ στην παραλία χωρίς καμία αντίρρηση. Χρειάζεται εντούτοις προσοχή στην επιλογή του μαγαζιού: να μην έχει μουσική που σπάει τα τύμπανα κάθε φυσιολογικού ανθρώπου [οι νέοι είναι ξεχωριστή περίπτωση διότι αντέχουν τα πάντα] ή τέλος πάντων να είναι σε ικανή απόσταση απ’ αυτή τη χυδαία ηχορύπανση. Και κάτι άλλο: πρέπει κανείς να φροντίσει να πληροφορηθεί εάν εκεί κοντά [δεν] υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, διότι η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Γιώργος Σταματόπουλος

Παρότι μόνιμοι κάτοικοι, οι οικοδεσπότες ξεχάστηκαν και πήγαμε σ’ ένα τέτοιο μαγαζί. Ωραία όλα στην αρχή έως ότου μας πολιόρκησε -και μας έπνιξε- η ισχυρή ρινική «βιολογικότητα». Γι’ ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι μάλλον έχω δίκιο να προτιμώ την ξηρότητα του ορεινού όγκου -και το κρύο (!) τα βράδια που μας επισκέπτεται. Αυτή, ναι, να την πεις δροσιά, χωρίς κίνδυνο να καταστραφεί από οποιαδήποτε υγρασία, αλμύρα, υβριστικές μυρωδιές.

Οι μέρες σχόλης και ανάπαυσης είναι απαραίτητες στον άνθρωπο, τον αποτρέπουν από δυσάρεστες ψυχολογικές και νοητικές καταστάσεις. Ο Περικλής το λέει πολύ πειστικά στον Επιτάφιο -χωρίς γιορτές δεν βγαίνει πέρα η πολιτική ζωή. Αλλά και πιο πριν, ένας Αιγύπτιος βασιλιάς (570-526), λέει ο Ηρόδοτος (ΙΙ, 173), μετά τη διεκπεραίωση των εργασιών του, προς το βραδάκι, άρχιζε να τα τσούζει και να περιπαίζει συμπότες και κυρίως συμβούλους του· του άρεσε του ανθρώπου να καταγίνεται με ανοησίες και παιγνίδια (θα ήταν ενδιαφέρον να μας έλεγε ο Ελληνας ιστορικός τι είδους ανοησίες και παιγνίδια έτερπαν τον Αιγύπτιο). Οι σύμβουλοί του θεωρούσαν ότι με τη στάση του αυτή οι υπήκοοι θα έπαυαν να τον θεωρούν σοβαρό και μετρημένο, θα έχανε τη σπουδαία φήμη του και ίσως απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Ετσι αυτός τους απαντούσε: «Οταν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα τόξα, τότε τα τεντώνουν και αφού τα χρησιμοποιήσουν τα λύνουν, διότι αν ήσαν όλο τον καιρό τεντωμένα θα έσπαζαν και όταν θα ερχόταν η στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν δεν θα τα είχαν. Ετσι είναι η κατάσταση και με τον άνθρωπο· αν θέλει να ασχολείται συνεχώς με σοβαρά πράγματα και να μην έχει ούτε μια στιγμή διασκέδαση, τότε ή θα τρελαθεί ή θα πάθει αποπληξία (λάθοι αν ήτοι μανείς ή ο γε απόπληκτος γενόμενος). Δεν νομίζω να θέλει κανείς να γενεί απόπληκτος. Μην υπολειπόμεθα του φιλοπότη και του φιλοσκώμμονα. Οπως, όμως, συστήνει ο ποιητής Θέογνις: μην επιθυμείς οτιδήποτε υπερβολικά· ο καιρός σε κάθε ανθρώπινο έργο είναι το άριστον (μηδέν άγαν σπεύδειν· καιρός δ’ επί πάσιν άριστος έργμασιν ανθρώπων).

Ναι μεν επίσκεψη στην παραλία, αλλά υπό τις προϋποθέσεις που είπαμε, ναι μεν στο βουνό και κάτω από τον πλάτανο, αλλά και μια ζακετούλα στην πλάτη. Το πώς ενημερώνεται κανείς τις ημέρες της σχόλης είναι άλλο θέμα -εάν ενημερώνεται (εάν είναι απαραίτητη η ενημέρωση [είναι] κ.ά.).

efsyn.gr