Έχασε την Πόλη ο Ερντογάν – Φέρνει εξελίξεις η δεύτερη νίκη του Ιμάμογλου

Έχασε την Πόλη ο Ερντογάν – Φέρνει εξελίξεις η δεύτερη νίκη του Ιμάμογλου

  • |

Οι κάλπες επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις, καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναδείχθηκε νικητής και στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψηφοδελτίων. Την ίδια ώρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στενός φίλος και συνεργάτης του  Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά, συγκεντρώνοντας ποσοστό  45,4%.

Βαγγέλης Σαρακινός

Ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, το αποτέλεσμα ακυρώθηκε όμως από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε παρατυπίες! Από εκείνη την στιγμή, για τον Ερντογάν, η  επικράτηση του Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη έγινε προσωπική υπόθεση. Με το σημερινό αποτέλεσμα ωστόσο, οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης έστειλαν για δεύτερη φορά το μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών επιλογών του προέδρου, όπως είχαν κάνει και στην εκλογές του Μαρτίου όταν το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν έχασε σχεδόν όλους τους μεγάλους δήμους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου και εξέφρασε την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Μάλιστα, σε μια πρώτη προσπάθεια διαχείρισης της σημερινής ήττας, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

ADVERTISING

Προσωπική υπόθεση – προσωπική ήττα
Ο Ερντογάν συνεχάρη, αργά το βράδυ και μέσω twitter, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, Ιμάμογλου. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα» έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεργάτες του, άλλωστε, έκαναν γνωστό όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα σεβαστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει στην Κωνσταντινούπολη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, έκανε λόγο και για μια δικαστική απόφαση που μπορεί να σταματήσει τον Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν αναφερόταν βεβαίως στην έρευνα σχερτικά με τους ισχυρισμούς ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προσέβαλε τον κυβερνήτη της πόλης Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα για θέμα που αφορούσε την χρήση του τμήματος VIP του αεροδρομίου.

Το μεσημέρι  πάντως, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ανέμενε αυξημένη προσέλευση και εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι θα λάβουν την καλύτερη απόφαση. Ο ίδιος εννοούσε βέβαια τον Γιλντιρίμ, οι δημότες της Κωνσταντινούπολης επέλεξαν όμως, για δεύτερη φορά τον Ιμάμογλου. Είχε πει επίσης ότι θα μείνει απόψε στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας άλλωστε υπήρξε δήμαρχος πριν βγει στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια αυτής της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας, άλλαξε πολλές φορές  στρατηγική. Στην αρχή έβγαλε στο προσκήνιο τον Γιλντιρίμ για να τονίσει ότι αυτός είναι ο υποψήφιος. Όταν όμως τα γκάλοπ άρχισαν να δίνουν καταστροφικές προβλέψεις, το πήρε πάλι επάνω του και ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιχείρησε να στηρίξει με κάθε τρόπο τον πιστό συνεργάτη του.

Δεν το έκανε βέβαια με προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως στον πρώτο γύρο. Είχε λάβει άλλωστε από τους δημοσκόπους τις ανάλογες προειδοποιήσεις και ίσως γι αυτό, στις αφίσες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ εμφανίζεται μόνος του, χωρίς τον Ερντογάν.

Μοιραία λάθη
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και η παρέμβασή του να πείσει την κεντρική εκλογική επιτροπή, προκειμένου να προκύψει η δεύτερη επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, έκανε  τελικά κακό και στο ΑΚΡ και στον Γιλντιρίμ, ενισχύοντας την αντιπολίτευση. Τότε η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και σήμερα, μετά τις πρωτοβουλίες του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του, μιλά για μια νέα αρχή.

Στο κενό έπεσε και η απόπειρα του να προσεταιριστεί τους Κούρδους, οι οποίοι δεν πείστηκαν από τις παρεμβάσεις του Οτσαλάν και του Ντεμιρτάς για ουδετερότητα. Οι κουρδικής καταγωγής ψηφοφόροι δεν ξέχασαν τελικά τον «Κλάδο Ελαίας» του Ερντογάν στο Αφρίν, ούτε τις εκκαθαρίσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν. Και, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα, παρέμειναν στην αρχική θέση τους υπέρ του Ιμάμογλου.

Οι προσπάθειες όμως του Ερντογάν και του ΑΚΡ να αποτρέψουν αυτήν την σημερινή δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, μετέτρεψαν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα. Έκαναν το τοπικό γενικό, από τον φόβο μήπως το κάνει αυτό η αντιπολίτευση. Και το τίμημα ειδικά για την Κωνσταντινούπολη είναι βαρύ, καθώς παραμένει η οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας και με πληθυσμό κάτι παραπάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους είναι η πόλη που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

Αν σε αυτό προστεθεί ότι ο Ερντογάν έχει χάσει ήδη την Άγκυρα και την Σμύρνη και ότι στο κόμμα του πολλά πρώην κορυφαία στελέχη φλερτάρουν με την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, τότε μάλλον η σημερινή ήττα  θα δρομολογήσει εξελίξεις. Και ίσως να είναι η μοναδική φορά, που ο έμπιστος πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, δεν θα μπορέσει να σηκώσει όλο το βάρος για λογαριασμό του αφέντη του.

://slpress.gr/