ΗΠΑ και συρρίκνωση δημοκρατίας

ΗΠΑ και συρρίκνωση δημοκρατίας

  • |

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν επιβληθεί παγκοσμίως και να είναι αποδεκτές από όλα τα κράτη ως κυρίαρχη πλανητική δύναμη, εντούτοις αυτή η δύναμη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της – δεν μπορείς να κερδίζεις σε όλα. Ουδείς την αμφισβητεί στο εξωτερικό και όλοι επιζητούν την εύνοιά της, ειδικά εκείνη η αχώνευτη Μεγάλη Βρετανία [η ισχυρή Γερμανία δεν πάει πίσω, άσε η «φωτισμένη» Γαλλία· δεν γίνεται λόγος για Ιαπωνία πια και Ινδία]. Κοκορεύονται Τουρκία και Ιράν, αλλά ώς εκεί, ενώ η Ρωσία παραμένει ανερμήνευτη από γεωπολιτικούς αναλυτές.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ο,τι κερδίζει κανείς σε ύλη [εδάφη και λοιπά] το χάνει σε αξίες [και εσωτερική ασφάλεια]. Σε λίγο οι Αμερικανοί πολίτες θα τρομάζουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους φοβούμενοι, δικαίως, μη δεχτούν αδέσποτες σφαίρες από τρελαμένους συμπατριώτες τους. Οταν το αμερικανικό όνειρο δεν πραγματοποιείται, γίνεται εφιάλτης – ως γνωστόν οι εφιάλτες επηρεάζουν το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και επεμβαίνουν στις κινήσεις του [ανέλεγκτες πια από νου και γνώση], καθορίζοντάς τες. Αυτό κανένα σύστημα, όσο δημοκρατικό κι αν είναι, δεν είναι σε θέση να το αποτρέψει. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι η αύξηση της αστυνόμευσης. Δήλόν εστι ότι μόνο με φασιστικές πλέον μεθόδους μπορεί να αντιμετωπίσει την εσωτερική τρομοκρατία του.

Δεν ξέρω πόσοι Αμερικανοί πολίτες υπερηφανεύονται ακόμη ότι η χώρα τους είναι το λίκνο της δημοκρατίας ή ότι τέλος πάντων ζουν στο πιο δημοκρατικό καθεστώς της οικουμένης. Οι μαζικές δολοφονίες, που δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό στις πόλεις και τις πολιτείες, δεν φαίνεται επίσης να μπορούν να αντιμετωπιστούν από το επίσημο κράτος. Απλοϊκά ερμηνεύοντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα φασιστικοποιηθούν εντελώς είτε έχει αρχίσει το «πανηγύρι» της κοινωνικής αποδιοργάνωσης και αυτό οδηγεί σε άγνωστους δρόμους.

Υπ’ όψιν ότι δεν είναι ο Τραμπ και οι ακροδεξιές του θέσεις που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με τα τυφλά, δολοφονικά χτυπήματα – είναι κυρίως η φτώχεια που εξαπλώνεται σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και η προφανής έλλειψη νοήματος από πολλούς Αμερικανούς· ούτε βεβαίως η διάλυση της οικογένειας, η κακοποίηση σε νεαρή ηλικία όσων δολοφονούν αδιακρίτως, ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα [ναρκωτικές ουσίες…]. Είναι η αδιαφορία και ακηδία του αμερικανικού κράτους για το εσωτερικό του, για τους πολίτες [εξ ου και διαθέτει ένα από τα χειρότερα συστήματα Υγείας – εάν δεν έχεις δολάρια, πεθαίνεις κάπως σαν το σκυλί στον δρόμο].

Ο κατήφορος έχει μάλλον αρχίσει και αν η Ευρώπη συνεχίσει να δηλώνει απλώς την υποταγή της τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όχι μόνο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και σε όλη την οικουμένη, διότι ό,τι συμβαίνει στη Μητρόπολη το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στις αποικίες [εκτός εάν τρεφόμαστε από ψευδαισθήσεις ότι ζούμε τάχα σε ελεύθερα και δημοκρατικά καθεστώτα]. Οσο οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες θα διογκώνονται τόσο η δημοκρατία θα συρρικνώνεται και θα μας αρκεί και αυτή η επίφασή της – αλλά αυτό δεν είναι η ανθρωπότητα, δεν θα έπρεπε να είναι η ανθρωπότητα. Ειδάλλως, όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, καλύτερα να μη γεννηθεί κανείς. [Αυτό πώς ακούγεται;]

efsyn.gr