«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους…

«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους…

  • |

Θριαμβευτικές εξαγγελίες αναμένονται για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι μετατίθεται για το 2021.
Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός, έχοντας όλο το πεδίο μπροστά του να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, σε αυτή τη φάση, από συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς

.Νίκος Φωτόπουλος

Είναι, βλέπετε, λίγο η άνετη νίκη των εκλογών που του χάρισαν αυτοδυναμία, λίγο οι φοροαπαλλαγές (για τις οποίες είχε στρώσει το έδαφος η προηγούμενη κυβέρνηση), λίγο και η ραστώνη του καλοκαιριού που δεν έχει επιτρέψει ακόμη να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας στις επερχόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που θα προσπαθήσει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ θα είναι η «ανάπτυξη για όλους», αν και δεν φαίνεται να είναι τόσο δίκαιο όσο ακούγεται… Αφενός διότι για τον μεγαλοβιομήχανο μεταφράζεται σε αύξηση των κερδών κατά εκατομμύρια με τους όρους που επιθυμεί, αφετέρου διότι την ίδια στιγμή για τον απλό πολίτη μεταφράζεται σε ψίχουλα φοροελαφρύνσεων λίγων δεκάδων ευρώ, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Πέντε φοροαπαλλαγές
Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερτονίσει τις πέντε φοροαπαλλαγές που έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής για το 2020, ενώ ανοιχτή παραμένει ακόμα η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Ωστόσο, η μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 9%, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με την υπόσχεση να μη μειωθεί άλλο το αφορολόγητο, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανακοινωθεί φέτος από το βήμα της ΔΕΘ.

Αντιθέτως, θριαμβευτικές εξαγγελίες αναμένονται για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι μετατίθενται για το 2021.

Οσον αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη θέλω αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε και από το 2021 και μετά να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%». Τα ίδια λέει και τώρα ο πρωθυπουργός και τα ίδια ανέφερε και στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Για την πόλη
Πέραν αυτών οι Θεσσαλονικείς περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσουν και πιο στοχευμένα πράγματα που αφορούν την πόλη. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του μετρό, τον ΟΑΣΘ που παρά την πρόσφατη αλλαγή διοίκησης καρκινοβατεί ταλαιπωρώντας καθημερινά τους πολίτες, αναπτυξιακά έργα που έχουν κολλήσει λόγω της δεκαετούς κρίσης και πολλά ακόμη.

Ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης θα δει και τα του οίκου του, αφού η τοπική Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νίκος Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος και ο συνδυασμός του μέτρα ήδη πέντε ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων υπέρ του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, με τον οποίο ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί χθες.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με το Δ.Σ. της ΔΕΘ (και το Δ.Σ. των εργαζομένων της) και στις 10.30 να επισκεφθεί περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για να πάρει μια γεύση της φετινής διοργάνωσης. Σε αυτή τη… βόλτα συνήθως λέγονται ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τα κυβερνητικά σχέδια.

Στις 13.20 θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 20.00 θα μιλήσει στο Βελλίδειο, ενώ αύριο Κυριακή στις 13.00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

efsyn.gr/