Γαλλία: Οι οικολόγοι καλούν σε πολιτική ανυπακοή

Γαλλία: Οι οικολόγοι καλούν σε πολιτική ανυπακοή

  • |

Εκατοντάδες οικολόγοι κατέλαβαν χθες το πρωί ένα εμπορικό κέντρο στο Παρίσι, το Italie 2 που στεγάζει 130 μπουτίκ και εστιατόρια στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Η κατάληψη έγινε σε ένα «σύμβολο του καπιταλισμού», σηματοδοτώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της εβδομάδας διαδηλώσεων του κινήματος Extinction Rebellion (XR).

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυνάμεις καταστολής, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο, μερικές είσοδοι του οποίου είχαν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές που είχαν χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τραπέζια και καρέκλες.

Ορισμένοι διαδηλωτές κάθισαν κρατώντας ανοικτές ομπρέλες πάνω από το κεφάλι τους, όπως οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Μέσα στη νύχτα ωστόσο αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Το μανιφέστο του κινήματος

Το κίνημα Extinction Rebellion εισήχθη στη Γαλλία από τη Βρετανία και έχει ως στόχο την προστασία της ζωής στον πλανήτη. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Η επιβίωσή μας στη Γη απειλείται και πρέπει να δράσουμε τώρα» αναφέρει το γαλλικό τμήμα του κινήματος στο μανιφέστο του.

«Καλούμε σε πολιτική ανυπακοή»

«Επειδή κάθε δέκατο της θερμοκρασίας μετράει, επειδή κάθε είδος που λείπει μετράει, επειδή κάθε λεπτό μετράει, καλούμε σε πολιτική ανυπακοή. Είμαστε έτοιμοι να παραβούμε το νόμο και να υποστούμε τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης. Η εξέγερση αρχίζει τώρα», αναφέρει ρητά το κείμενο.

*”Όταν η ελπίδα πεθαίνει, αρχίζει η δράση” γράφει το πανό

http://artinews.gr