Τα (μη) ρήγματα

Τα (μη) ρήγματα

  • |

Θα είχαν δίκιο όσοι βλέπουν ρήγματα στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση εκ μέρους τεσσάρων βουλευτών του των συμβάσεων για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συντάξει.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ελα, όμως, που σε αυτό το κόμμα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την παραμονή του στην εξουσία, οι βουλευτές του έχουν χάσει τ’ αυγά και τα καλάθια [ή, υπό άλλη οπτική γωνία, έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως τους]. Μάλιστα όσοι καταψήφισαν ξέρουν ότι τώρα έχουν δίκιο, αλλά τότε, στα χρόνια της εξουσίας, έπρεπε να συμμορφωθούν με τις επιλογές της κυβέρνησης [και όχι του κόμματος]. Ακόμη δηλαδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι άσκησαν εξουσία επί κοντά πέντε χρόνια -και ας λένε άλλα, ότι δηλαδή είχαν την κυβέρνηση, δεν είχαν όμως την εξουσία.

Και τι δεν έλεγε ο κ. Τσίπρας ενόσω ήταν πρωθυπουργός για τις εν λόγω συμβάσεις· θα έδιναν τάχα άλλον αέρα, θα διάνοιγαν νέους ορίζοντες και θα προσέθεταν άλλο βάρος στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας -επίσης: άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική. Πώς δικαιολογούν οι τέσσερις βουλευτές την αναστροφή τους; Οταν ψήφιζαν, λένε, υπήρχε ως εγγύηση ένας δημόσιος σοβαρός βραχίονας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ τώρα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απομάκρυνση του Δημοσίου από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Δικαιολογίες φτηνές.

Εάν εξαιρέσεις τους τέσσερις, οι υπόλοιποι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών», δηλαδή από την πόλη έρχομαι και λοιπά. Εδώ που τα λέμε, σωστά ψήφισαν οι τέσσερις, αλλά κάπως αργά. Αυτό δεν είναι κυβίστηση ούτε σχιζοφρένεια, όπως πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την ψήφο τους.

Απλώς τώρα νιώθουν απελευθερωμένοι από κυβερνητικές δεσμεύσεις και πράττουν ως προσωπικότητες που τις διέπει η ορθοφροσύνη και η ορθοκρισία.

Αυτά όλα, μαζί και οι συνεχείς τζιριντζάτζουλες των ανθρώπων της κυβερνητικής μηχανής, ανοίγουν τον δρόμο σε πλατιές ανακατατάξεις στον πολιτικό στίβο -κάποια στιγμή θα πουν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, θέλουν δεν θέλουν. Το τελευταίο αφορά όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, εξαιρουμένου πάντα του κομμουνιστικού κόμματος. Θα φανεί καλύτερα αυτό όταν αρχίσουν οι τραμπαλισμοί στον κορμό της κυβέρνησης.

Θα σταθώ στη δήλωση του κ. Φίλη, εκ των ελαχίστων προβληματισμένων της προηγούμενης κυβέρνησης: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία.

Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της». Θα συμφωνήσω με την έννοια «αυτοκριτική». Παραμένουν προς εξέτασιν οι έννοιες «ελληνική κοινωνία», «ελληνική νεολαία» και «Αριστερά», κατά πόσον υφίστανται, πού κατοικοεδρεύουν, πώς αναπτύσσονται στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα και όλα αυτά τα σχετικά [γιατί σχετικά, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο].

Οι τέσσερις λοιπόν ούτε αντάρτες είναι ούτε προκαλούν ρήγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -βρήκαν ευκαιρία οι άνθρωποι να δηλώσουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

efsyn.gr/