Δώρο για Άσαντ-Ρωσία και ήττα για τις ΗΠΑ η τουρκική εισβολή

Δώρο για Άσαντ-Ρωσία και ήττα για τις ΗΠΑ η τουρκική εισβολή

  • |

Η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ για την παράδοση του ελέγχου κουρδικών περιοχών στον κυβερνητικό συριακό στρατό προκάλεσε σειρά εκτιμήσεων για το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αναμφίβολα, οι Κούρδοι και η Δαμασκός έχουν κοινό συμφέρον να αναχαιτιστεί η τουρκική εισβολή.

Νεφέλη Λυγερού

Οι μεν Κούρδοι προτιμούν να χάσουν την αυτονομία τους και να μπουν κάτω από την ομπρέλα του συριακού κράτους, από το να βρεθούν στο “μαχαίρι” των Τούρκων. Από την άλλη, ο Άσαντ έχει κάθε λόγο να αποκτά τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, για τα οποία οι δυνάμεις τους δεν έριξαν ούτε έναν πυροβολισμό. Επιπρόσθετα, χωρίς πάλι έναν πυροβολισμό οι Κούρδοι, υπό την πίεση της τουρκικής εισβολής, αφήνουν για αργότερα το όραμα της δικής τους κρατικής οντότητας, έστω και τυπικά ενταγμένης στη Συρία.

Είναι προφανές ότι η Δαμασκός δεν λύγισε από το δράμα των Κούρδων. Κερδίζει και μάλιστα πολλά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κούρδοι είχαν επιλέξει το στρατόπεδο των Αμερικανών, άρα ήταν μάλλον απρόσβλητοι από τη Δαμασκό, η οποία στηρίζεται στη Ρωσία, αλλά δεν τολμούσε να εισέλθει στη βορειοανατολική Συρία, η οποία ελεγχόταν από τους Κούρδους, αλλά και από τους Αμερικανούς.

Η τουρκική εισβολή, λοιπόν, λειτούργησε σαν καταλύτης. Έχοντας εγκαταλειφθεί από τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, οι Κούρδοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν προς τον Άσαντ και κατ’ επέκταση προς τη Μόσχα και μάλιστα οικειοθελώς. Οι Κούρδοι είναι σίγουρα χαμένοι και ως δεχόμενοι επίθεση από υπέρτερες δυνάμεις επέλεξαν το μικρότερο κακό.

Ο μεγαλύτερος χαμένος, όμως, είναι οι ΗΠΑ και ευρύτερα η Δύση. Λόγω της απόφασης του προέδρου Τραμπ, οι Αμερικανοί υπέστησαν βαρύτατο πολιτικό πλήγμα, καθότι αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι σύμμαχοι. Εκτός αυτού, με την απόσυρσή τους ουσιαστικά παρέδωσαν ολόκληρη τη Συρία στη διαμεσολάβηση της Μόσχας. Αυτή θα μεσολαβήσει μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας για τις μελλοντικές διευθετήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ ανέκρουσε πρύμναν και τώρα συζητείται η επάνοδος των αμερικανικών δυνάμεων που αποσύρθηκαν, ενώ δρομολογούνται και αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις επιβάλλονται κατά Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων που συμβάλουν «στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία».

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλεται ο αποκλεισμός ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ, καθώς και η απαγόρευση εισόδου. Μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η παλινδρόμηση της Ουάσιγκτον θα αποδειχθεί ικανή να αποτρέψει έστω και μερικώς τη γεωπολιτική ζημιά που υπέστησαν οι ΗΠΑ.

Mε την πλάτη στον τοίχο

Οι Κούρδοι πολεμούν γενναία, αλλά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Μετά από έξι ημέρες σφυροκοπήματος από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό, καθώς και από τις χερσαίες δυνάμεις, είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν την επιβίωσή τους. Υφίστανται ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της μαζικής προσφυγιάς από τις περιοχές των μαχών, αλλά και από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν νοσοκομεία και σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο σε αμάχους, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων διευκρίνισε ότι η συνεργασία με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Ευρώπη παραμένει ανήμπορη. Τέλοσπάντων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποσύρει τα στρατεύματά του απ’ τα συριακά εδάφη.

http://sioualtec.blogspot.com