Κεραμέως η ανιστόρητη

Κεραμέως η ανιστόρητη

  • |

Γιατί γιορτάζουμε την αντίστασή μας έναντι των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού το ’40; Η νέα υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, διαφώτισε την κοινωνία, τους μαθητές ότι α) όλα έγιναν… παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (!), β) κυρίως επειδή είμαστε όχι Ελληνες, αλλά Ελληνάρες με μοναδικό DNA στην ιστορία της ανθρωπότητας και γ) επειδή αναγνωρίζουμε το κακό που ούτε ήταν ούτε είναι ο φασισμός και τα επικίνδυνα παράγωγά του -ειδικά σε περιόδους μεγάλων κοινωνικών κρίσεων, όπως τώρα- αλλά ο ακραίος λαϊκισμός! Πέρα από τα… ακραία ιστορικά λάθη και τις ανεπίτρεπτες λαϊκιστικές ανοησίες, η υπουργός Παιδείας πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι η θέση της έχει ευθύνες.

Αννα Ανδριτσάκη

Στο μνημειώδες μήνυμά της για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Ελληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη μακραίωνη ιστορία μας.

Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν. Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα».

Δεν χρειάζεται να ερμηνεύσουμε το μήνυμα. Είναι ντροπιαστικό. Οχι για την ιστορική άγνοια της κ. Κεραμέως ή του συνεργάτη που δεν ήλεγξε. Η ντροπή δική της. Τα υπόλοιπα αποτελούν κοινή ντροπή. Δεν μπορεί να μιλάει με λεξιλόγιο Χρυσής Αυγής και να δοξάζει το βιολογικό προφίλ της φυλής και του έθνους, σβήνοντας τα σκοτεινά φαινόμενα του φασισμού και ναζισμού που «εκτέλεσαν» εκατομμύρια ανθρώπους και αναβιώνουν απειλητικά στις μέρες μας.

Δεν μπορεί να ποτίζει τα παιδιά με τέτοια προπαγάνδα. Ειδικά σήμερα. Και ο μόνος ορατός κίνδυνος να (τους) λέει ότι είναι ο λαϊκισμός, σαν να απευθύνεται σε ομοϊδεάτη της στη Βουλή. Φτάνει πια. Δεν δικαιολογείται, ακόμα κι αν δεν τα πιστεύει αλλά θυσιάζεται στον ιερό κυβερνητικό σκοπό της άγρας ή της συντήρησης των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Και εν πάση περιπτώσει, δεν έχει ούτε καν το άλλοθι και την ασυλία γραφικών ή λόγω πολιτικού παρελθόντος, συναδέλφων της, ονόματα δεν χρειάζονται. Δεν εμφανίζεται απλώς ανιστόρητη και παράλληλα καθυστερημένη κοινωνικά και πολιτικά, αλλά διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα και διδάγματα προς όφελος των πιο ταπεινών στόχων, του πολιτικού φανατισμού και της γενικής κοινωνικής οπισθοχώρησης.

Με μεγάλη έκπληξη, ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Θα ήταν λάθος να επικεντρωθούμε μόνο στην “άγνοια” της υπουργού Παιδείας σχετικά με τις απαρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς υπάρχει κάτι πολύ πιο προβληματικό στο κείμενό της. (…) Η κ. υπουργός προβάλλει έναν βιολογισμό που πάντα είναι ευπρόσδεκτος και προσφιλής στα ακροδεξιά ακροατήρια. Απίστευτο αλλά αληθινό! Η ακροδεξιά ιδεολογία επιβάλλει να μην πολυχρησιμοποιούμε τη λέξη φασισμός, να θολώνουμε τα ιστορικά γεγονότα, να ξεχνάμε την κοινωνία, τους κοινωνικούς λόγους που διαμορφώνουν συμπεριφορές και να προβάλλουμε τη σημασία που έχουν τα εγγενή βιολογικά στοιχεία του ανθρώπου. (…) Ο νεοφιλελευθερισμός ανάγει το «άτομο» σε κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας του και αποτελεί συγκροτητικό της στοιχείο. Μικρό είναι το άλμα, από το άτομο στο DNA του. Εκεί έχει τις ρίζες του ο ρατσισμός: το διαφορετικό είναι εγγεγραμμένο στο DNA, και οποιοσδήποτε διαφέρει από τον λευκό Ευρωπαίο είναι κατώτερος. Δοκιμασμένη συνταγή που βρίσκει οπαδούς στα πιο καθυστερημένα κοινωνικά στρώματα. Ευτυχώς, για εμάς τους Ελληνες είμαστε ανώτεροι όλων, το πιστοποιεί η ιστορία μας, το πιστοποιεί το DNA μας, μας το λέει και η υπουργός».

Τι να πει κανείς; Ισως, τελικά, δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη ούτε ο συντηρητισμός και η αδυναμία κάλυψής του ούτε η τυφλή άσκηση πολιτικής. Δεν είναι πολύ καιρό στο πόστο της η νέα σε ηλικία, εμπειρία και εξουσία υπουργός. Ομως, έδωσε γρήγορα στίγμα. Οταν από την παραλαβή των καθηκόντων της έκρινε και πρόβαλε ως μέγιστη προτεραιότητα όχι την αναγγελία των σχεδίων της στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά τη μετά βαΐων και κλάδων υποδοχή της Εκκλησίας στο υπουργείο ως μέγα συμβουλάτορα επί παντός. Ομως οι καιροί εξακολουθούν να είναι δύσκολοι για πρίγκιπες και πριγκίπισσες συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανανεώνουν συνεχώς την ευλογία της Εκκλησίας.

Αλήθεια, οι παρτιζάνοι τι DNA είχαν;

.efsyn.gr/