Κι αν η «φάρσα» του Όρσον Γουέλς του ’38 γινόταν σήμερα; του Διονύση Ελευθεράτου

Κι αν η «φάρσα» του Όρσον Γουέλς του ’38 γινόταν σήμερα; του Διονύση Ελευθεράτου

  • |

Ήταν σαν σήμερα, 30 Οκτωβρίου, το 1938. Στις 8 (και λίγα λεπτά) το βράδυ, στις ΗΠΑ, ο νεαρός – τότε- ηθοποιός Όρσον Γουέλς άρχισε να μεταφέρει από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του CBS, διασκευασμένο, το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 19ου αιώνα, «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Δεν περίμενε όμως ότι η άψογη ερμηνεία του, σε συνδυασμό με τα πειστικά ηχητικά εφέ, θα προκαλούσε απίστευτη υστερία και πανικό.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πίστεψαν πως εξωγήινοι (από τον Άρη, συγκεκριμένα) έκαναν επίθεση σε πόλεις της βορειοανατολικής πλευράς των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ακτίνες φωτιάς και δηλητηριώδη αέρια. Εξ αιτίας του πανικού έγινε αχαλίνωτη και η φαντασία των ανθρώπων, ειδικά των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που «δεχόταν» την «επίθεση». Στο Νιου Τζέρσεϋ, ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα στους αυτοκινητόδρομους έδινε το «μέτρο» του φόβου και της προσπάθειας του κόσμου να φύγει μακριά.

 

Όπως ήταν φυσικό, τα συμβάντα της 30ης Οκτωβρίου 1938 έγιναν αντικείμενο μελετών, με παραμέτρους ενδιαφέρουσες και ουδόλως ξεπερασμένες: Η μαζική φοβία, η δύναμη των media, κλπ. Εδώ μια συνοπτική καταγραφή όσων έγιναν στις 30.10.1938. Ας αφήσουμε όμως και τη δική μας φαντασία να… δημιουργήσει: Τι θα συνέβαινε σήμερα, εάν κάποιος έκανε ό,τι και ο Όρσον Γουέλς, τότε; Εμείς προτείνουμε ένα σενάριο με «διαρκή ροή», εσείς μπορείτε να συμφωνήσετε, να διαφωνήσετε ή να σκαρφιστείτε τις εξελίξεις, όπως νομίζετε.

 

Στις υποθέσεις εργασίας παραμένει το CBS, όπως και η ώρα έναρξης της εκπομπής (8.12 μμ). Προσδιορίζεται ως απειλούμενος τόπος το Νιού Τζέρσεϋ. Επειδή ο «κίνδυνος» είναι πρωτοφανής, «ξενυχτά» μαζί με τις ΗΠΑ και όλος ο πλανήτης. Κι αυτό «εξηγεί» το «γεγονός» ότι γίνονται δηλώσεις παραγόντων, σε ώρες άγριας νύχτας, στις χώρες τους. Εξωγήινοι είναι αυτοί, αξίζουν τέτοια «τιμή»…

 

Πάμε:

 

Ώρα 8.29 μμ, Νιου Τζέρσεϋ: Οι πρώτες αναφορές των ΜΜΕ είναι αντιφατικές. Πολλοί ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν έχουν δει εξωγήινους, ούτε «σημάδια» επίθεσής τους. Άλλοι, όμως, διαβεβαιώνουν πως διέκριναν παράξενους καπνούς, οσμίστηκαν καμένη σάρκα και άκουσαν απελπισμένες κραυγές, ίσως από άτομα που ή θανατώνονταν ή έπεφταν θύματα απαγωγής. «Αλλά και τα πτώματα, όσα κι αν ήταν, οι εισβολείς τα εξαφάνισαν με μυστηριώδη τρόπο», προσθέτουν.

 

Ώρα 8.31 μμ: Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι μεταβαίνουν στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις, εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα όπλα μάχης εκ του συστάδην, καθώς και ελικόπτερα. Ανακοινώνει, επίσης, την ενεργοποίηση και τον εμπλουτισμό, με επιπρόσθετες διατάξεις, του Patriot Act, του νόμου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπους τον Οκτώβριο του 2001, έπειτα από την επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους.

 

Ώρα 8.39 μμ: Το CBS radio ανακοινώνει ότι επρόκειτο για ραδιοφωνική μεταφορά του έργου «Ο Πόλεμος των Κόσμων», εκφράζει δε την έκπληξη και τη λύπη του που αυτό δεν έγινε κατανοητό. «Δεν αναμέναμε ότι στην τόσο εξελιγμένη εποχή μας θα γινόμασταν μάρτυρες μιας επανάληψης της φοβερής παρεξήγησης του 1938», καταλήγει.

 

Ώρα 8.54 μμ: Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «πιθανότατα ανειλικρινή» την ανακοίνωση του CBS και σχολιάζει: «Υπάρχουν αναφορές και μαρτυρίες που βεβαιώνουν την επίθεση. Εάν το CBS θέλει να αποτρέψει τον μαζικό πανικό, ας γνωρίζει πως αυτά τα χειρίζονται οι κρατικές αρχές, όχι τα media. Άλλωστε τώρα είναι ώρα δράσης, όχι σιωπής. Εάν πάλι το CBS τα λέει αυτά για να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα στην κάλυψη των γεγονότων, ας συνειδητοποιήσει ότι δεν προσφέρει καθόλου καλές υπηρεσίες στο έθνος».

 

Ώρα 8.57: Οι αναφορές των περισσότερων ΜΜΕ συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η περίεργη ησυχία που επικρατεί στο Νιου Τζέρσεϋ – και γύρω από αυτό- οφείλεται μάλλον σε κάποια πονηρή αναδίπλωση του εχθρού, η οποία έχει και χαρακτηριστικά ψυχολογικού πολέμου. Όσοι κάτοικοι δεν έφυγαν, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ελάχιστοι κυκλοφορούν έξω.

 

Ώρα 9.02 μμ: Στο Τελ Αβίβ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αμερικανικό λαό και την κυβέρνησή του. Γνωστοποιεί δε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, οι εγκληματίες που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι εξωγήινοι, αλλά «προϊόντα» πειραμάτων και τερατογενέσεων στα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν.

 

Ώρα 9.04 μμ: Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ προβαίνει σε δηλώσεις. Αναφέρει: «Αυτοί οι δειλοί εισέβαλαν στο έδαφός μας, εγκλημάτησαν και τώρα κάπου λουφάζουν. Τους συμβουλεύω φύγουν όπως ήρθαν, το καλό που τους θέλω. Τους προειδοποιώ ότι η τεχνολογία μας είναι φοβερά αναπτυγμένη, αφού από το 1775 ξέραμε πώς να καταλαμβάνουμε αεροδρόμια. Και λέω σε όλους τους Αμερικανούς, πως τούτη τη δύσκολη ώρα πρέπει να εμπιστευθούν την απαράμιλλη σοφία μου. Είχα προειδοποιήσει τους ‘λίμπεραλς’ για τις ολέθριες συνέπειες της αντιπάθειάς τους προς την οπλοκατοχή. Ορίστε, τώρα… Πόσοι γενναίοι Αμερικανοί του Νιου Τζέρσεϋ θα είχαν σωθεί ή θα είχαν αποφύγει την απαγωγή, εάν είχαν ένα ωραίο Μάγκνουμ 44 στην τσέπη, την ώρα που αντίκριζαν τους εξωγήινους; Προειδοποιώ επίσης τους επίδοξους μετανάστες, που σίγουρα θα σκέφτονται ότι τώρα είμαστε προσηλωμένοι στα βορειοανατολικά της χώρας μας, να μην θεωρήσουν πως έχουν μεγάλη ευκαιρία να διαβούν τα σύνορά μας με το Μεξικό. Θα το θεωρήσουμε διπλή εισβολή και θα κάνουμε χρήση όπλων. Τώρα είμαστε θυμωμένοι, δεν είναι καλή στιγμή να παίξει κανείς με την Αμερική. Όποιος το αποτολμήσει, θα καταστραφεί. Ο θεός ευλογεί την Αμερική».

 

Ώρα 9.07 μμ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο, για παραβίαση της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης. Αιτία, ένα σχόλιό του στο Twitter: «Ελπίζω πως για τον Τραμπ το Νιου Τζέρσεϋ δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Πως υπολογίζει τις ζωές των κατοίκων του, περισσότερο από τις ζωές των Κούρδων της Β. Συρίας, που όλοι είδαμε πώς τους ‘πούλησε’. Αισιοδοξώ, μόνο για ένα λόγο: Οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϋ είναι ψηφοφόροι κι αυτό τον νοιάζει».

 

Ώρα 9.11 μμ: Στο Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχολιάζει την αναφορά του Ντ. Τραμπ στους μετανάστες: «Σε αυτήν την τόσο δύσκολη, πρωτοφανή κατάσταση, οι Αμερικανοί είναι στη σκέψη μας, αλλά φαίνεται πως ούτε τώρα ο πρόεδρός τους μπορεί να περιορίσει τις εμμονές του, με εμάς τους Μεξικάνους. Ελπίζω τουλάχιστον να περιορίσει άλλες εμμονές του. Διαφορετικά φοβάμαι ότι είναι ικανός να απειλήσει τους εξωγήινους ότι θα επιβάλλει δασμούς στα προϊόντα τους».

 

Ώρα 9.18 μμ: Ανακοινώνεται ότι αφέθηκε ελεύθερος ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοινώνει πως, μέχρι νεωτέρας, απαγορεύεται κάθε προβολή – ακόμη και σε οικιακά PC- της ταινίας «ΕΤ – The Extra-Terrestrial («ΕΤ ο εξωγήνιος») του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με το σκεπτικό ότι εμφανίζει συμπαθή τον εχθρό. Απαγορεύονται, επίσης, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου μέτρου του 2001, συγκεκριμένα τραγούδια που ενδέχεται «να τραυματίσουν ψυχικά τον πληθυσμό, καθώς αναφέρονται στο διάστημα». Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα κομμάτια «Space Oddity» (David Bowie), «Out Of Space» (Prodigy) «Across The Universe» (Beatles), «2000 Light Years From Home» (Rolling Stones), «Satellite Of Love» (Lou Reed) και 234 ακόμη.

 

Ώρα 9.25 μμ: Οργισμένη απάντηση του Προέδρου Τραμπ στον Μεξικανό πρόεδρο, με ανάρτηση στο Twitter: «Να προσέξει πολύ. Το τι θα κάνω με τους εξωγήινους εγκληματίες είναι δικό μου θέμα, αλλά την οικονομία της χώρας του μπορώ να την καταστρέψω σε μία ημέρα. Αν δεν το έχω κάνει ως τώρα, είναι επειδή δεν θέλω να δω περισσότερους ελεεινούς στα σύνορά μας. Δεν έχει δικαίωμα να τα λέει αυτά. Οι Ατζέκοι δεν μας βοήθησαν στην απόβαση της Νορμανδίας. Και το Μεξικό είχε ανέκαθεν ύποπτες σχέσεις με τους εξωγήινους. Κανείς Αμερικανός δεν ξέχασε τον ιπτάμενο δίσκο που είδαμε στον ουρανό αυτής της χώρας, το 1945».

 

Ώρα 9.43 μμ: Έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε στα social media για τις ανακρίβειες της ανάρτησης, ο πρόεδρος Τραμπ επανέρχεται: «ΟΚ, ΟΚ, ήταν 1947 και ο ιπτάμενος δίσκος έπεσε στο Ρόσγουελ, στο Νέο Μεξικό, αλλά τι αλλάζει; Σίγουρα από το Μεξικό ερχόταν και έπεσε σ’ εμάς. Από τότε, αδίστακτοι ήταν στο λαθρο-εγκατάσταση».

 

Ώρα 9.45 μμ: Στο Ριάντ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δηλώνουν ότι θεωρούν την εισβολή των εξωγήινων ως απόδειξη θεϊκής οργής για τη διαφθορά και την ακολασία που επικρατούν στη γη. Εισηγούνται μαζική προσχώρηση όλων των ανθρώπων στο σαλαφισμό και ανακοινώνουν πως, επιδιώκοντας να εξευμενίσουν το θεό, προγραμματίζουν τον αποκεφαλισμό 14 σιιτών.

 

Ώρα 9.53 μμ: Ο Χουάν Γκουαϊδό, διαψεύδει κατηγορηματικά τις «κακόβουλες, εξωφρενικές φήμες», σύμφωνα με τις οποίες προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τους ηγέτες των εξωγήινων, για να τους ζητήσει να τον αναγνωρίσουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας». Κατηγορεί δε την «παράνομη κυβέρνηση Μαδούρο» ότι διέσπειρε αυτές τις φήμες.

 

Ώρα 9.58 μμ: Στο Ντάλας αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον Αφροαμερικανό Μαρκ Ουίλσον, μέσα στο σπίτι του. Το θύμα δεν υπάκουσε στην εντολή να πάψει να «παίζει δυνατά» τραγούδι hip –hop, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απαγορευμένων «διαστημικών».

 

Ώρα 10.04 μμ: Στο Καράκας, κυβερνητικοί κύκλοι αποκρούουν την καταγγελία Γκουαϊδό, σχολιάζοντας: «Ουδέποτε να διασπείραμε τέτοια φήμη, αφενός επειδή δεν έχουμε τέτοια πληροφορία, αφετέρου επειδή θεωρούμε τον Γκουαϊδό περισσότερο απελπισμένο. Πιθανότερο θα μας φαινόταν να αυτοπροταθεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον Τραμπ και τους εξωγήινους, με την προσδοκία πως, αν το πράγμα τελειώσει ομαλά, ίσως του ανατεθεί η προεδρία σε κάποια βραχονησίδα του διαστήματος. Για να μην του μείνουν απωθημένα».

 

Ώρα 10.11 μμ: Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το Νιού Τζέρσεϋ, επικρατεί ηρεμία. Ούτε οι ένοπλες περιπολίες της Εθνοφρουράς, ούτε τα πληρώματα των ελικοπτέρων έχουν εντοπίσει ίχνη εξωγήινων. Ανησυχία προκλήθηκε προς στιγμή, όταν ακούστηκε η φωνή ενός άντρα που κάτι έλεγε για «πλάσματα γίγαντες». Τελικά διαπιστώθηκε πως ήταν ένας φανατικός οπαδός της διάσημης ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ που εδρεύει στην περιοχή, των Giants. Ζητωκραύγαζε, μεθυσμένος, υπέρ της ομάδας και, όπως είπε στους εθνοφρουρούς, «αν οι εξωγήινοι τον σκότωναν, οι τελευταίες σκέψεις θα ήταν αφιερωμένες στην ομαδάρα».

 

Ώρα 10.15 μμ: Στην Αθήνα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με ανάρτησή του δηλώνει ότι συλλέγει πληροφορίες που ευελπιστεί πως, προτού ξημερώσει, θα του επιτρέψουν να αποκαλύψει τα στοιχεία των ηγετών των επιτιθέμενων εξωγήινων.

 

Ώρα 10.42 μμ: Στην Αθήνα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τη Νέα Δημοκρατία «να μαζέψει» τον Κ. Μπογδάνο, «εκτός αν, από τον Οκτώβριο του 2017 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκστόμισε τη γνωστή ατάκα για τον εξωγήινο, το κυβερνών κόμμα θεωρεί πως έχει αποκτήσει ειδικότητα».

 

Ώρα 10.43 μμ: Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοινώνει πως η περιοχή του Νιού Τζέρσεϋ είναι «καθαρή». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει, «έως ότου βεβαιωθούμε ότι καμία άλλη πόλη μας δεν πρόκειται να απειληθεί από αυτόν τον απρόβλεπτο εχθρό».

 

Ώρα 10.52 μμ: Ο πρόεδρος Τραμπ, στο Twitter: «Τους νικήσαμε! Όπως είπε κι ο Καίσαρας ‘ήλθαν, είδαν, προσπάθησαν, λάκισαν’. Και μ’ αρέσει, ξέρετε, αυτός ο τύπος, ο Καίσαρας, διότι έδωσε ένα καλό μάθημα στους Ιρανούς, στα υψίπεδα του Γρανικού».

 

Ώρα 11.07 μμ: «Πολύ σύντομα θα διαπιστωθεί ότι το μόνο θύμα επίθεσης, απόψε, ήταν ο άτυχος Μαρκ Ουίλσον, αλλά δεν σκοτώθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ, ούτε από εξωγήινους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CBS και προσθέτει: «Όλα αυτά τα εξωφρενικά δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί, αφού ξεκαθαρίσαμε εγκαίρως ότι επρόκειτο για ραδιοφωνική μεταφορά έργου. Είναι αδιανόητο. Φαίνεται πως κάποιοι επεδίωξαν εύκολη δόξα, απόψε».

 

Ώρα 11.22 μμ: Ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter: «Αυτοί οι ανεύθυνοι του CBS βάλθηκαν να εξαφανίσουν μια εθνική νίκη, αλλά δεν θα τους περάσει. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως με αντιπαθούν. Σας θυμίζω ότι αυτοί αποφάσισαν να προβάλουν μια μίνι τηλεοπτική σειρά, για εμένα, με σενάριο βασισμένο στο βιβλίο εκείνου του ανόητου, του Τζέιμς Κόμεϊ, που τον πέταξα με τις κλοτσιές από τη θέση του διευθυντή του FBI και με μισεί θανάσιμα. Κι ανέθεσαν σ’ εκείνον τον Ιρλανδό ηθοποιό που υποδύθηκε τον Τσόρτσιλ να παραστήσει εμένα, λες και μπορεί κανείς να γίνει σαν εμένα. Κανείς δεν τους πιστεύει όλους αυτούς».

 

Ώρα 11.39 μμ: Σε μια λακωνική ανταπάντησή του, το CBS εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη διαφήμιση της σειράς και την ευχάριστη έκπληξή του, «που ο πρόεδρος αναφέρθηκε σ’ αυτήν χωρίς να μπερδέψει πρόσωπα και πράγματα, σε δυο ολόκληρες φράσεις».

 

Ώρα 11.48 – 11.59 μμ: Διαδοχικές δηλώσεις ξένων ηγετών και πολιτικών προσώπων.

 

Ρώμη, Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης: «Η αμερικανική κυβέρνηση απέδειξε τι μπορεί να επιτύχει η αποφασιστικότητα απέναντι σε εισβολείς, κάθε είδους. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Τραμπ. Μου άρεσε που αναφέρθηκε στον Καίσαρα, θα του δωρίσω κι ένα βιβλίο για τον Καίσαρα».

Παρίσι, Εμμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας: «Όλα πήγαν καλά. Νομίζω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα δικό μας, ευρωπαϊκό διαστημικό μηχανισμό ασφάλειας. Θα το συζητήσω πρώτα με τους Γερμανούς, θα δούμε. Καλώ τους απανταχού λαϊκιστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αρχίσουν διαμαρτυρίες για την φορολογία, που αναπόφευκτα χρειάζεται, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός».

Αθήνα, Κυριάκος Βελόπουλος, αρχηγός του κόμματος Ελληνική Λύση: «Να κοιτάξουμε να μην την πάθουμε σαν εκείνον που, όπως έγραψε ο Αίσωπος, μελετούσε τα άστρα και έπεσε σε χαντάκι. Καήκαμε, εάν είναι να βάλουμε και τη Frontex να εποπτεύει ψηλά. Ο εθνικός κίνδυνος είναι η επίγεια μεταναστευτική εισβολή. Δεν πρέπει να ικανοποιήσουμε τον Σόρος, ξεχνώντας το».

Αθήνα, ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «Όσα δραματικά- αν και μερικώς αδιευκρίνιστα- συνέβησαν κατά τις προηγούμενες ώρες στο έδαφος της φίλης χώρας, καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει η δική μας χώρα το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας».

 

Σε λίγο αρχίζει μια νέα μέρα…

 

ΥΓ: Σας φαίνονται, άραγε, ΟΛΑ τα παραπάνω, ΕΝΤΕΛΩΣ αδύνατα;

.kommon.gr