Ελαύνω, παρελαύνω, προελαύνω, επελαύνω…

Ελαύνω, παρελαύνω, προελαύνω, επελαύνω…

  • |

Ασχέτως βηματισμού. Αν το βήμα είναι συντεταγμένο ή ασύντακτο· σκορποχώρι που λέμε. Αν είναι βήμα στρατιωτικό, πορείας ή παρελάσεως. Ή, αν είναι ακόμα και βήμα χορού. «Δεν ξέρεις τα βήματα…» λέμε στον άλλο. Που θα πει «Δεν ξέρεις να χορεύεις…». Ή χορεύεις όπως σου παίζουνε… άλλο ανέκδοτο αυτό.

Πέτρος Μανταίος

Γενικά πάντως, κάθε άνθρωπος διακρίνεται και από το βήμα του: περπατάει βαριά, περπατάει ανάλαφρα, πετώντας, χορεύοντας… περπατάει σαν πάπια. Οχι βαδίζει σαν χήνα! Το βάδισμα της χήνας, όπως αποκλήθηκε το βήμα του πρωσικού στρατού (Stechschritt), που υιοθέτησαν οι ναζί (αλλά και οι Ρώσοι -και επί Σοβιετικής Ενώσεως- και άλλοι, από Ασία μεριά) είναι αυστηρά πειθαρχημένο, σοβαρό βήμα!

Ελεγε γι’ αυτό ο Οργουελ (ίσως τον έχουν ακούσει η υπουργός Παιδείας και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος): «Πρόκειται για ένα από τα απεχθέστερα θεάματα στον κόσμο. Μια δήλωση ωμής ισχύος, που υποδηλώνει την εικόνα μιας μπότας να προσγειώνεται σε ανθρώπινο πρόσωπο».

Υπάρχουν βέβαια και τα αστεία βήματα, τα silly walks, με τα οποία κάποτε οι Μόντι Πάιθον(ς) διακωμώδησαν «κοινωνικές πολιτικές» βρετανικής κυβέρνησης. Το λάθος των δέκα κοριτσιών στην παρέλαση της Ν. Φιλαδέλφειας ήταν ότι αντέγραψαν τα αστεία βήματα των Πάιθονς. Αν έμεναν στα βήματα της παρέλασης: της… κανονικότητας, με το παράστημα ορθό, το στήθος προτεταμένο… Ουδείς θα ενοχλείτο. Αυτό είναι βάδισμα σοβαρό! Αν όμως δεις να το κάνει κάποιος μόνος του στην Ομόνοια; Θα τον πάρεις για ψώνιο! Ή δεν είναι έτσι;

Τι θα έλεγε ο -ηθοποιός- δήμαρχος, αν παρελαύνανε μπροστά του, ένστολοι, με βήμα στρατιωτικό, ο Βέγγος, με τον Χατζηχρήστο, τον Μανέλη και τον Στολίγκα… Ποιοι έδωσαν (συμβολική) ερμηνεία ότι με παρελάσεις δείχνουμε σεβασμό σε νεκρούς και πατρίδα! Οι παρελάσεις είναι ασέβεια. Ισως κάποτε γίνει αντιληπτό.

efsyn.gr