Μερικά σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από τον καβγά δύο ιδιοκτητών ΜΜΕ

Μερικά σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από τον καβγά δύο ιδιοκτητών ΜΜΕ

  • |

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η εποχή των κοινωνικών δικτύων έχει αλλάξει τους όρους της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της διακίνησης της πληροφορίας. Έτσι, αντί να ζήσουμε πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους από τις εφημερίδες τους και κορώνες από τα μέσα ενημερώσεις που κατέχουν οι δύο άνδρες, περιοριζόμαστε – προς το παρόν- σε μια ντουζίνα αναρτήσεις στο Twitter, και σε λίγα λεπτά ραδιοφωνικού αέρα. Όσο διασκεδαστικό και να είναι όμως οπότε τα βουβάλια τσακώνονται, το γεγονός πως ο καβγάς Αλαφούζου – Χατζηνικολάου περιστρέφεται γύρω από μια υπόθεση όπως της Novartis, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν για πολύ καιρό αναπάντητα.

Μηνάς Κωνσταντίνου

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια, εκατοντάδες, χιλιάδες δημοσιεύματα, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και ραδιοφωνικά αφιερώματα περί σκευωρίας, μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μια αλλαγή κυβέρνησης και μια προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, για να γίνει έστω μια κουβέντα επί της ουσίας όσων – τουλάχιστον–έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Η πέτρα του σκανδάλου, το έγγραφο του FBI από το 2017 στο οποίο αναφέρθηκε προχθές στη Βουλή ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, είχε αποκαλυφθεί από τον Μάρτιο του 2018 από την Εφημερίδα των Συντακτών. Τότε τα δελτία ειδήσεων και οι εκπομπές ήταν γεμάτα από τους υπερασπιστές της άποψης που έλεγε πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, συχνά χωρίς έστω τον στοιχειώδη αντίλογο, συνήθως χωρίς την παράθεση των πραγματικών στοιχείων. Σήμερα, μόλις αποφασίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης να παραμείνει στα χέρια της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την αναφορά στον εκδότη Νίκο Χατζηνικολάου στο έγγραφο του FBI μπορεί να μην έδωσε απαντήσεις, κίνησε όμως τα λιμνάζοντα νερά, εξ ου και η έντονη δυσοσμία. (Αναλυτικά τα όσα διαμείφθηκαν την Παρασκευή, εδώ). Ο εκδότης της Real Group υποσχέθηκε απάντηση, και η ένταση της αντίδρασης του την Παρασκευή ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Οργισμένος και με αρκετά υπονοούμενα, ο Νίκος Χατζηνικολάου από το βράδυ της Πέμπτης έβαλε στο τραπέζι μερικά ερωτήματα, που αναμφίβολα θα πρέπει από κάποιον να απαντηθούν. Και αν δεν τις δώσουν τις απαντήσεις οι δύο άνδρες, ας τις δώσει κάποιος αρμόδιος:

Ποιος διευθυντής «δεξιάς» εφημερίδας θύμωσε που έχασε την επιρροή που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΠ και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί επέλεξε διοικητή που δεν ήταν της αρεσκείας του;
Τι επιρροή έχουν διευθυντές εφημερίδων στην ΕΥΠ;
Πόση διαφήμιση έπαιρνε ο όμιλος του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής από την Novartis σε έναν μήνα;
Πόσα πήραν συνολικά οι επιχειρήσεις ΜΜΕ του Αλαφούζου;
Πόσα πήρε συνολικά ο όμιλος Real Group;
Πόσα πλήρωνε η Novartis για να παίζουν τα σποτάκια της κατά ριπάς στην εκπομπή του Πορτοσάλτε;
Σε ποια λαθραία κολυμπάει ο Αλαφούζος; Πόσα δάνεια χρωστάνε οι εταιρείες του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής;
Τι ρόλο έπαιξε ο Αλαφούζος στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Κοιμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλαφούζος;

/thepressproject.gr/