Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι

Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι

  • |

Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Κρίτωνα Αρσένη και Λευτέρη Οικονόμου πριν από λίγες μέρες. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες στη Λήμνο και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Τάσος Σαραντής

Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, που σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη κάλυψε απόλυτα τα αστυνομικά όργανα για τα παράλογα πρόστιμα που επέβαλαν στη Λήμνο (1.800 ευρώ) και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (6.000 ευρώ) σε πολίτες που τάιζαν αδέσποτες γάτες.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν όχι για τη σίτιση των ζώων, αλλά επειδή διαπιστώθηκε ότι αυτή συνέβαινε σε αυλές, οπότε οι αστυνομικοί θεώρησαν κατά το δοκούν ότι ήταν ιδιόκτητες, παρερμηνεύοντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου και απαιτώντας έτσι την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και την ύπαρξη βιβλιάριου υγείας.

Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, εκτός του ότι υποτιμά την ακύρωση των προστίμων που ακολούθησε από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενέχει τον κίνδυνο επανάληψης ανάλογων περιστατικών και διαιωνίζει την άδικη ταλαιπωρία των φιλόζωων που ταΐζουν αδέσποτα.

«Από τη Διεύθυνση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κρίθηκε ότι από το εν λόγω περιστατικό δεν προκύπτει πειθαρχικό παράπτωμα των εμπλεκόμενων αστυνομικών, καθώς οι ενέργειές τους ήταν σύννομες και εντός των ορίων άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, με αποτέλεσμα η εν λόγω υπόθεση να τεθεί στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς.

Ως προς το περιστατικό στην περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, η προαναφερόμενη ημεδαπή υπέβαλε ένσταση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βορείου Αιγαίου, Τμήματος Κτηνιατρικής Λήμνου, και η εν λόγω υπηρεσία έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της και αποφάσισε τη διαγραφή και μη επικύρωση του εν λόγω προστίμου, παρ’ όλο που ο προϊστάμενός της διαβεβαίωσε την Αστυνομία για την ορθότητα των ενεργειών του επιληφθέντος αστυνομικού καθ’ ότι ο αύλειος χώρος θεωρείται τμήμα της οικίας. Κατά συνέπεια και στις δύο περιπτώσεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα αστυνομικά όργανα ενήργησαν με βάση αυτά τα οποία διαπίστωσαν και εφήρμοσαν τον νόμο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμη και μετά τη διαγραφή και ακύρωση του προστίμου που επιβλήθηκε στη φιλόζωη στη Λήμνο η γυναίκα βρέθηκε αντιμέτωπη με την εκδικητικότητα των αστυνομικών, αφού το ίδιο αστυνομικό όργανο που της επέβαλε το πρόστιμο, προφανώς υπό τις ευλογίες του διοικητή του, προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της, με την αιτιολογία ότι δεν είχε εκδώσει βιβλιάριο υγείας για τα ζώα.

Αναλόγως, έδειξε ότι αγνοεί την παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος που απηύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Ευσεβία Κορμικιάρη, σε πρόσφατη εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία των ζώων: «Οι αδέσποτες γάτες βρίσκονται παντού και σε αυλές και σε κήπους κ.λπ. και ιδίως στην επαρχία και αυτό δεν τις καθιστά δεσποζόμενες», είχε αναφέρει.

Καμιά ΕΔΕ

Εκτός αυτών, έκπληξη προκαλεί ο ισχυρισμός του υφυπουργού ότι ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Λήμνου «διαβεβαίωσε την Αστυνομία για την ορθότητα των ενεργειών του επιληφθέντος αστυνομικού», όταν αυτή ήταν η υπηρεσία που διέγραψε το πρόστιμο. Το γεγονός προκάλεσε την έκπληξη του Κρίτωνα Αρσένη που στη δευτερολογία του ζήτησε από τον υφυπουργό να έχει γραπτώς αυτήν την απάντηση της υπηρεσίας προς τα αστυνομικά όργανα.

«Τα παράνομα αυτά πρόστιμα προκαλούν οικονομική αιμορραγία σε ανθρώπους που προσφέρουν έργο φροντίζοντας αδέσποτα ζώα. Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός καλύπτει τους αστυνομικούς και αρνείται να ξεκινήσει τη διαδικασία ΕΔΕ για τα παράνομα και παράλογα πρόστιμα, με την αιτιολογία ότι το να έχεις μια γάτα στην αυλή σου σε καθιστά κύριό της, άρα πρέπει να έχει τσιπάκι αναγνώρισης και ό,τι προβλέπεται για τα κατοικίδια στη φιλοζωική νομοθεσία», σχολίασε ο Κρίτων Αρσένης.

Πρόκληση

«Το υπουργείο κάλυψε με τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό τους αστυνομικούς που βεβαίωσαν τα πρόστιμα, αντί να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Έτσι, ως άλλος νομοθέτης, απεφάνθη ότι οι αστυνομικοί δεν υπέπεσαν σε καμία παράβαση, κι ας παραχάραξαν τον νόμο που περιγράφει επακριβώς ποιο ζώο είναι αδέσποτο και ποιο δεσποζόμενο, κι ας ακύρωσε τα πρόστιμα η αρμόδια εκ του νόμου Κτηνιατρική Υπηρεσία και στις δύο περιπτώσεις, κι ας τιμωρείται ο εθελοντισμός των πολιτών αντί της παραβατικότητας των αστυνομικών, κι ας είναι ενάντια στις διακηρύξεις -άρα είναι στα λόγια μόνο;- του υπουργείου και της κυβέρνησης για την προστασία των αδέσποτων» σχολίασε στο προφίλ της στο facebook η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

«Κύριε υφυπουργέ, με την απάντησή σας προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στην υστερία αντιφιλοζωίας που μαστίζει τη χώρα. Για ποιο λόγο; Για να προστατέψετε δύο Αστυνομικά Τμήματα; Εμάς τους πολίτες ποιος θα μας προστατέψει από την αυθαιρεσία τους; Εννοείται ότι η ΠΦΠΟ δεν θα αφήσει εδώ το θέμα ούτε και την προκλητική στάση των αστυνομικών. Γιατί περί πρόκλησης πρόκειται», προειδοποίησε.

http://sioualtec.blogspot.com/