Λιβύη… γιοκ!

Λιβύη… γιοκ!

  • |

Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσε ο Ερντογάν με την απειλή τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, κάθε μέρα που περνά χάνει την όποια αξιοπιστία και αντίκρισμα είχε.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Οκτάι άφησε να εννοηθεί ότι η Λιβυκή Εκστρατεία της Αγκυρας μπορεί να είναι ένα ηχηρό μήνυμα. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και η κατάσταση στη Συρία φωτίζουν την προσομοίωση επέμβασης στην οποία επιδίδεται ο Ερντογάν ως επικοινωνιακό ελιγμό.

Γιώργος Καπόπουλος
Την ώρα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα τα νεοϊδρυθέντα κόμματα των Μπαμπατζάν-Γκιουλ και του Νταβούτογλου, την ώρα που ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου συγκρούεται με το φαραωνικό σχέδιο του Ερντογάν για διώρυγα που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο, στο Ιντλιμπ της Συρίας κορυφώνονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ασαντ με ρωσική κάλυψη κατά των ανταρτών που στηρίζει η Αγκυρα.

Οι εξελίξεις στο Ιντλιμπ σε συνδυασμό με τα πενιχρά κέρδη του Ερντογάν στη Βορειοανατολική Συρία προφανώς τον παρακίνησαν να διεκδικήσει μια εύκολη επιτυχία εκτός συνόρων, στη Λιβύη, την οποία η Δύση έχει μετά την ανατροπή του Καντάφι εγκαταλείψει και καταστήσει ακυβέρνητη πολιτεία.

Τα μηνύματα που έφτασαν στην Αγκυρα από τη Μόσχα και το Παρίσι αλλά και την Αίγυπτο, τις δυνάμεις δηλαδή που στηρίζουν την υπό τον Χάφταρ κυβέρνηση της Βεγγάζης, αλλά και η χωρίς περιστροφές άρνηση της Τυνησίας να διευκολύνει την αποστολή τουρκικού στρατού στην Τρίπολη, και τέλος η άρνηση της αντιπολίτευσης να στηρίξει τον Ερντογάν μετέτρεψαν από ό,τι φαίνεται την εισβολή… σε μήνυμα.

Ο καθοριστικός όμως παράγων που οριοθετεί τη δυνατότητα επέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη είναι η στήριξη της Μόσχας στον Χάφταρ.

Τούτων λεχθέντων ο Πούτιν, που θα επισκεφθεί την Αγκυρα την επόμενη βδομάδα, μπορεί να σώσει τα προσχήματα για τον Ερντογάν με τη μορφή μιας κοινής ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη.

Τα παραπάνω συμπυκνώνονται σε δύο λέξεις: Λιβύη γιοκ, για τον Σουλτάνο…

efsyn.gr/