Ποιος πολιτισμός απειλείται στο Ιράν

Ποιος πολιτισμός απειλείται στο Ιράν

  • |

Ανάμεσα στους 52 στόχους αντιποίνων, σε περίπτωση που το Ιράν χτυπήσει αμερικανικούς στόχους, ορισμένοι «είναι πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για τον ιρανικό πολιτισμό»… έβγαλε διάτα ο Κρούταγος, της Βουλγαριάς ο τσάρος… (να θυμηθούμε λίγο τον δικό μας Παλαμά). Προσπάθησαν μετά -και αφού εκδηλώθηκε διεθνής κατακραυγή- να τα μαζέψουν ο υπουργός των Εξωτερικών Πομπέο («παρερμηνεύτηκαν», χάθηκαν στη μετάφραση δηλαδή…) και η σύμβουλος του Τραμπ, Κόνγουεϊ (τα είπε… «θεωρητικά»!). Αλλά και τι να μαζέψουν, αφού τα είπε.

Πέτρος Μανταίος

Το σίγουρο είναι ότι σε πολεμικές συρράξεις η πολιτισμική κληρονομιά κινδυνεύει περίπου όσο και οι άμαχοι. Σημαντικά μνημεία έχουν χαθεί και συναριθμούνται, όπως και οι άμαχοι, στις «παράπλευρες απώλειες»! Ομως είναι πρώτη φορά που κάτι τέτοιο προαναγγέλλεται και μάλιστα από αιρετό ηγέτη κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δίκην ηγεμόνα, που θύει και απολύει και λογαριασμό δεν δίνει.

Τι απειλείται; Αντιγράφω -ενδεικτικά- από σάιτ ταξιδιωτικό, για να πάρουμε μόνο μια ιδέα: «…Από τα εντυπωσιακά μουσεία και τα παλάτια των ηγεμόνων της Τεχεράνης έως τα μυστηριακά ερημικά τοπία του κεντρικού Ιράν, από την πολυτέλεια των θεολογικών σχολών του επιβλητικού Ισφαχάν έως το ποιητικό και λόγιο Σιράζ, από το πανάρχαιο και μέχρι πρότινος πληγωμένο από σεισμό Μπαμ έως τις ρωμαϊκές γέφυρες στα νοτιοδυτικά της χώρας και από τις ζωροαστρικές κατασκευές του Γιαζντ έως τα πολύχρωμα σιιτικά τζαμιά του Αχβάζ…».

Χαρακτηριστικά, από τις πρώτες αρχαιολογικές δυνάμεις παγκοσμίως η Περσία (Ιράν), εμφανίζεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με 22 μνημεία και η Ελλάδα με 18.

Το τραγικό παράδοξο είναι ότι ο Τραμπ γνωρίζει από πολιτισμό! Το χειρότερο θα είναι να συντάσσεται μαζί του ο μέσος Αμερικανός! Αναμενόμενα τα πρώτα αντίποινα των Ιρανών εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Παίζει με τα σπίρτα σε κόσμο εύφλεκτο ο πρόεδρος…

.efsyn.gr