Οι μισοί οδηγοί φοβούνται τους άλλους μισούς

Οι μισοί οδηγοί φοβούνται τους άλλους μισούς

  • |

Στατιστικά θα πεις. Ναι αλλά το στατιστικό δείγμα (οδηγικής συμπεριφοράς) είναι επιστημονικώς επαρκές: περίπου 12.500 Ευρωπαίοι – από Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία και Σλοβακία.

Το ινστιτούτο που έκανε την έρευνα (Fondation Vinci Autoroutes) θεωρείται έγκριτο σε θέματα οδικής ασφάλειας. Κυρίως όμως, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πρόσφατα, προσωρινά στατιστικά για το 2019 της (ελληνικής) Τροχαίας και ΕΛΣΤΑΤ («Εφ.Συν.», 3/1/2020).

Πέτρος Μανταίος

Και τι λένε όλα αυτά; Λένε ότι (στον τίτλο): «Είμαστε επικίνδυνοι οδηγοί και το πληρώνουμε» (οι περισσότεροι νεκροί από τροχαία το 2019 μεταξύ των 11 χωρών του δείγματος· περισσότεροι και από το 2018!). Και στο περιεχόμενο; Λένε αυτό που βλέπουμε και ξέρουμε όλοι, αλλά, παραδόξως, είναι σαν να μην το βλέπουμε και να μην το ξέρουμε: Σε όλα τα στάνταρ που συνιστούν ασφαλή ή ανασφαλή οδήγηση, είμαστε κορυφή ή πάτος (όπως το βλέπει κανείς!), εν πάση περιπτώσει, οι χειρότεροι μεταξύ των 11, με μόνους τους Ιταλούς να βρίζουν περισσότερο και τους Ισπανούς να κορνάρουν περισσότερο!

Εδωσε όμως και κάτι ακόμα η έρευνα, που χρήζει… ψυχιατρικής παρακολουθήσεως (το δημοσίευμα το επισημαίνει ως «ιδιότυπο εθνικό διχασμό»): Οι μισοί Ελληνες οδηγοί (50%) φοβούνται τους άλλους μισούς! Που σημαίνει ότι όλοι φοβούνται όλους! Στις 9/10/2019, με αφορμή τυχαίο κυκλοφοριακό κομφούζιο δύο μέρες πριν, τιτλοφορούσα χρονογράφημά μου για τους οδηγούς σε σχέση με τους πεζούς, ως αυτόπτης μάρτυρας και πεζός: «Διχασμένες προσωπικότητες καθημερινής χρήσεως». «Διχασμένες», γιατί, ενώ στον περισσότερο χρόνο τους είναι πεζοί, με προβλήματα πεζών, μόλις πιάνουν τιμόνι, ξεχνούν αυτομάτως τον πεζό και γίνονται επιθετικοί απέναντί του. Δηλαδή, επιτίθενται στον άλλο εαυτό τους! Τι διαφορετικό δείχνει η έρευνα;

ΥΓ. Μηδέν θάνατοι παιδιών από τροχαία το 2019 στη Νορβηγία («SOS» Τροχαία Εγκλήματα).

efsyn.gr/