Η «προβλέψιμη σύμμαχος» Ελλάδα στη φωλιά του απρόβλεπτου Κύκλωπα… Τραμπ!

Η «προβλέψιμη σύμμαχος» Ελλάδα στη φωλιά του απρόβλεπτου Κύκλωπα… Τραμπ!

  • |

Η πολλά υποσχόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «πνίγηκε» μέσα στις, εκρηκτικής ταχύτητας, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που ήρθαν ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του στρατηγού Σολεϊμανί, ύστερα από απόφαση του προέδρου Τραμπ! Και όμως, κάτι έμεινε! Τι;
Θα ήταν, ίσως, βολική μια μεταφυσική γκρίνια, ωστόσο, σίγουρα, η χρονική συγκυρία που δημιουργήθηκε εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αποδείχτηκε τουλάχιστον… ατυχής! Σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική εκμετάλλευση στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αν και, ότι ήταν να ακουστεί από τις δυο πλευρές, έστω και δια της τεθλασμένης, ακούστηκε.

Από Δημήτρης Λιάτσος

Και αυτό είναι το… προβλέψιμο κακό με τον, κατά γενική ομολογία ακόμα και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο! Ο οποίος απέφυγε, έστω σε βερμπαλιστικό επίπεδο, να γίνει ενοχλητικός προς τον Τούρκο ομόλογο του Ερντογάν, για χάρη της Ελλάδας! Δεν ξεστόμισε λέξη κατά της προκλητικής και έωλης συμφωνίας, Τουρκίας-Λιβύης, και άφησε -λεκτικά- αθωράκιστη τη χώρα μας έναντι των προκλήσεων… Όχι ότι μας… θωρακίζει με τον λόγο του, που η ζωή δείχνει ότι αξίζει όσο ένα «φτερούγισμα» του στο… Twitter, αλλά «πες κάτι», ώστε να δικαιολογηθεί το ταξίδι!

Το μόνο σημείο στο οποίο ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά του Ερντογάν και βρήκε την υποστήριξη Μητσοτάκη, ήταν η ατάκα του, γιατί ο Τούρκος αποκάλεσε «μάρτυρα» τον δολοφονημένο Ιρανό στρατηγό, Σολεϊμανί!!!

Και σπεύσαμε να δείξουμε κατανόηση ότι «η απόφαση (της δολοφονίας του) ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ»!

Μπαίνω στον πειρασμό να προβώ σε… τρελές συγκρίσεις…

Ο Τραμπ απείλησε, πως, αν το Ιράν αντιδράσει στη στυγερή δολοφονία του στρατηγού του (που ήδη αντέδρασε), εκείνος θα πλήξει δεκάδες στόχους, ακόμα και μνημεία πολιτισμού! Πού; Μέσα στο Ιράν, στον χώρο που αναπτύχθηκε ο αρχαίος περσικός πολιτισμός, εφάμιλλος του αρχαίου ελληνικού! Δηλαδή, αν κάνουμε μια αφαίρεση και υποθέσουμε ότι η κόντρα αφορούσε τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, ο Τραμπ θα βομβάρδιζε την… Ακρόπολη(!);

Ακούστηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και μια-δυο ατάκες που μπορεί να ηχούν… ευεργετικά στα αμερικανικά αυτιά, πλην όμως, προκαλούν προβληματισμό και ερωτηματικά στη Μόσχα. (Υποθέτω και στην Ελλάδα).

Πέρα από την υπενθύμιση, «δεν ξεχνάμε πού ανήκουμε γεωπολιτικά…» έγινε και η, αμφιβόλου λογικής, προσέγγιση ότι «δεν είναι δυνατόν» να πουλάς F-35 σε μια χώρα που προμηθεύεται S-400! Μα, η Ελλάδα είναι η μόνη ως τώρα χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που, εδώ και 20ετία, διαθέτει το σύστημα S-300 (από πέρσι αναβαθμισμένο), και όμως διεκδικεί… F-35!

Επίσης, στα ενεργειακά, είναι «πολύ σημαντική η σχέση μας με τις ΗΠΑ»! Δηλαδή, με τη Ρωσία από την οποία προμηθευόμαστε το 65-70% του φυσικού αερίου η σχέση είναι… δευτερεύουσα; Όταν, μάλιστα, είναι δεδομένη η λυσσαλέα αντίδραση της Ουάσιγκτον σε καθετί ενεργειακά ρωσικό παντού στην Ευρώπη; Τώρα, ακούστηκε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι «η μοναδικά αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου που έχει πρόσβαση η Ευρώπη…»! Μα το 2012-13, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι η μοναδική εναλλακτική (από τη Ρωσία) πηγή ενέργειας στην Ευρώπη που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε γιγάντιο διαμετακομιστικό κέντρο είναι το… Αζερμπαϊτζάν!

Η ζωή έδειξε τον… ρεαλισμό εκείνης της διαβεβαίωσης!

Θα ήταν φρόνιμο, οι σύμβουλοι του ηγέτη να γνωρίζουν, πιο επιμελώς και σε μεγαλύτερο βάθος, τα θέματα που προετοιμάζουν και βάζουν στην ατζέντα του, πόσω δε, αυτές τις μέρες που εγκαινιάστηκε ο νέος ρωσικός αγωγός στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας! Και στο φόντο των ανακοινώσεων, ότι το φυσικό αέριο από αυτόν, φθάνει ήδη σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία!

Πράγματι, η συγκυρία του ταξιδιού του πρωθυπουργού δεν ήταν… ευνοϊκή! Από καμία πλευρά…

Η δολοφονία Σολεϊμανί, η απόφαση της Βουλής του Ιράκ, που ακολούθησε, για απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από εκεί, η έναρξη της ειρηνικής ζωής στη Συρία, όπως πιστοποιήθηκε από την επίσκεψη στη Δαμασκό του Ρώσου ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, η κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς Τουρκία-Βαλκάνια, αυτά και πλειάδα άλλων γεγονότων στην Ασία και αλλού, μαρτυρούν για τη μετάβαση της ανθρωπότητας από έναν μονοπολικό εγωκεντρικό, σε έναν κόσμο πολυπολικό… Για τη μετάβαση αυτή μίλησαν ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα Ευρωπαίοι και Ασιάτες ηγέτες, (Μακρόν, Σι Τσι Πιν, Καραμανλής κ.α.), αναγνωρίζοντας το τολμηρό γεωπολιτικό εγχείρημα που πρώτος έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Διάσκεψη του Μονάχου για τη παγκόσμια ασφάλεια, το 2007!

Ο κόσμος αφυπνίζεται. Σε δύσκολους καιρούς, η ελληνική κοινωνία δρούσε ως πρωτοπόρα σε νεωτερισμούς… Σήμερα, η πολιτική της ελίτ, ειδικά τη δεκαετία της κρίσης, επέλεξε να παραμένει πιστή στη μονομερή εξάρτηση!

Όσο πιο πολύ… βρυχάται η βαίνουσα προς τη Δύση υπερατλαντική μονοκρατορία, τόσο πιο ξεκάθαρα διαφαίνεται το αποδυνάμωμά της. Δύσκολο να βρεθεί ηγεσία άλλης χώρας, να συνεχίσει να βάζει «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι»….

sputniknews.gr