Το «φτερούλι» ενός υπουργού μας

Το «φτερούλι» ενός υπουργού μας

  • |

Αμα αμολήσει κανείς φτερούλι [σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική], άμα δηλαδή πάρουν τα μυαλά του αέρα, πάει, χάνεται στη μεγαλομανία του και στις φαντασιώσεις του. Κάτι είπε η αντιπολίτευση στον [αμετακίνητο, ακούνητο επί πασών των κυβερνήσεων] υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι ήταν αντισυνταγματικός ο τρόπος που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, ή ότι χαρακτηρίζεται από αντισυνταγματικότητα, και αρκέστηκε απλώς να πει τα εξής, χωρίς, προφανώς, να κοκκινίσουν οι παρειές του: «Η πολιτική μου διαδρομή είναι οι περγαμηνές μου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Γιώργος Σταματόπουλος

Δεν ξέρουν τι λένε ή απλώς ηδονίζονται να προκαλούν την κοινή λογική και να διαταράσσουν το λαϊκό αίσθημα -γιατί έτσι γουστάρουν [ή ίσως να κατέχονται από ψυχασθενικά σύνδρομα, όπως ας πούμε ότι έχουν δίκιο!]. Εντάξει, τι να πεις. Αμα φτύνεις τέτοιους ανθρώπους κατάμουτρα θα βγουν και θα πουν στην κοινωνία ότι προσπαθείς να τους δροσίσεις, επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ποιος ξεχνάει τι έγινε επί υπουργίας του στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όταν συνελήφθη το μέλος της «17 Νοέμβρη» Σάββας Ξηρός και ενώ ήταν σε κωματώδη κατάσταση, πολυτραυματίας κι ένα βήμα πριν από τον θάνατο, εφαρμόστηκαν πάνω του [μέσα του και μέσα στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] επαχθή ιατρικά [ανθρωπιστικά] εγκλήματα. Προφανώς για τον έντιμο υπουργό οι μέθοδοι άσκησης βίας στον κρατούμενο ήσαν εντός του πλαισίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία κόπτεται ο άνθρωπος. Νομίζω αυτό συμβαίνει στους μεγαλομανείς ή σε εκδικητικούς ανθρώπους [εκδικούνται την κοινωνία γιατί η τελευταία δεν έχει αναγνωρίσει, στον βαθμό που αυτοί θα ήθελαν, το σπουδαίο έργο τους]. Τι τραβάει ο κακόμοιρος ο ελληνικός λαός -με δική του ευθύνη βεβαίως τις περισσότερες φορές.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει επιστροφή, δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να κατανοήσουν σε τι μονοπάτια έχουν οδηγηθεί, μονοπάτια σκληρά και φριχτά, που νομοτελειακά οδηγούν στην απώλεια του μέτρου και της αυτοσυνειδησίας, της αυτογνωσίας, διάβολε. Ετσι αρνείται ότι είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ· νομίζει ο άνθρωπος ότι μόνο με τον τρόπο που ασκεί αυτός την πολιτική ασφάλειας επέρχεται και η ασφάλεια στον πολίτη -δεν ενδιαφέρεται για δικαιώματα τρομοκρατών και λογής αντιεξουσιαστών και κάποιων άλλων ανατρεπτικών τάχα στοιχείων [ακόμη και δολοφόνων-εμπόρων ηρωίνης -ως γνωστόν και αυτοί έχουν δικαιώματα, αλλά, σιγά τώρα…]. Το μυαλό του μάλλον δεν ξανοίγεται, δεν έχει ίσως ορίζοντες, έτσι που έχει συρρικνωθεί στη δική του ματιά των γεγονότων.

Είναι κρίμα να γίνονται τέτοιες διαπιστώσεις για ανθρώπους που με τις αποφάσεις τους κρίνουν και ορίζουν το μέλλον μιας κοινωνίας, μιας Πολιτείας, μιας χώρας. Δεν κάνουν όμως και τίποτα να αποφύγουν τα «κακά» γι’ αυτούς λόγια, ίσα ίσα, φαίνεται να το επιδιώκουν, ίσως γιατί είναι πεπεισμένοι [από τη λειψή παιδεία τους δίχως άλλο] ότι αυτοί και μόνον αυτοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Αλλά… καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Οι αρχαίοι έχουν πει πολλά για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος θνητός ξεπερνάει τα μέτρα -ποιος όμως ασχολείται με τέτοια επουσιώδη; Η υλοφροσύνη και ο συνοδός κυνισμός [πά’ να πει ολοκληρωτισμός, ολόφωτος μάλιστα] είναι η «φιλοσοφία» των σύγχρονων αρχόντων. Αρχόντων… για δες.

efsyn.gr/