Προκριματικοί διχασμού και ανησυχίας για τους Δημοκρατικούς

Προκριματικοί διχασμού και ανησυχίας για τους Δημοκρατικούς

  • |

Με τις δημοσκοπήσεις να λένε ότι το Νιού Χαμπσάιρ θα τον αναδείξει πρώτο, ο Μπέρνυ Σάντερς ακολουθεί μια μάλλον μοναχική προεκλογική πορεία, απέναντι σε όλο το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ Μπούτατζιτζ και Μπάιντεν στοχοποιούν ο ένας τον άλλο, στον αγώνα για την ψήφο των «μετριοπαθών».

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Άιοβα και τα προβλήματα που δημιούργησε σε όλες τις φράξιες των Δημοκρατικών και, κυρίως, τις αμφιβολίες που έσπειρε στο εκλογικό σώμα, όλοι ελπίζουν ότι οι σημερινοί προκριματικοί του Νιού Χαμσάιρ θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα και το τοπίο των υποψηφίων θα αρχίσει ήρεμα να ξεκαθαρίζει.

Λαμπρινή Θωμά

Οι δημοσκοπήσεις για τους προκριματικούς του Νιού Χαμσάιρ δίνουν πρώτο, με 27-30% τον Μπέρνυ Σάντερς, δεύτερο με 19-23% τον Πητ Μπούτατζιτζ και τρίτη την Ελίζαμπεθ Γουώρεν, με 11-14%. Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με μονοψήφιο ποσοστό, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα σε αυτούς τους προκριματικούς είναι για τον, πάλαι ποτέ φερόμενο ως φαβορί, Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίνει αγώνα πολιτικής ζωής ή πολιτικού θανάτου, καθώς ένα νέο χαμηλό ποσοστό, και στο Νιου Χαμσάιρ, θα σημάνει το καμπανάκι της ώρας για την αποχώρησή του από την κούρσα για το χρίσμα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελίζαμπεθ Γουώρεν, η οποία αν βγει κάτω από την τρίτη θέση, μπορεί να μην αποχωρήσει άμεσα τώρα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δει τα ποσοστά της να πέφτουν σε όλους τους άλλους προκριματικούς: οι ψηφοφόροι που ανήκουν στην αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος είναι λογικό να μετακινηθούν προς το στρατόπεδο Σάντερς, με δεδομένη την ουσιαστική πρωτιά του Μπέρνυ και στις δύο πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις. Μπορεί στην Ευρώπη να θεωρούμε πιο αριστερό το Μπέρνυ, αλλά για τις ΗΠΑ και οι δύο ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Αν ο Μπέρνυ Σάντερς, όπως δείχνουν όλα, κερδίσει ξεκάθαρα την αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ, το πιθανότερο είναι ότι μετά την Σούπερ Τρίτη, στις 3 Μαρτίου, όταν ψηφίζει σειρά πολιτειών και ανάμεσά τους και η «πολυθεσίτισσα» – αναδεικνύει 495 εκλέκτορες- δημοκρατική Καλιφόρνια, προνομιούχο πεδίο του Μπέρνυ και το 2016, η Γουώρεν θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την κούρσα. Ήδη, σε επίπεδο χρημάτων, είναι πολύ πίσω από το Μπέρνυ ο οποίος, μόνο τον Ιανουάριο, συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια από τους χορηγούς του. Η Ικανότητα της συγκέντρωσης χρήματος, στην κούρσα για το χρίσμα, είναι πάντα ενδεικτική του ρεύματος.

Αν τα μειωμένα ποσοστά και η, πολύ πιθανή, αποχώρηση της Γουώρεν μετά την Σούπερ Τρίτη, είναι αναμενόμενη και ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Μπέρνυ Σάντερς, στην λεγόμενη «μετριοπαθή» πτέρυγα, την δεξιά και δεμένη με τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, το τοπίο είναι πολύ πιο θολό και οι συγκρούσεις και τα «καρφιά» μεταξύ των υποψηφίων δίνουν και παίρνουν.

Οι δημοσκοπήσεις για το Νιού Χαμπσάιρ δείχνουν μείωση του ποσοστού του «Δημάρχου Πητ» Μπούτατζιτζ και αύξηση του ποσοστού του Τζο Μπάιντεν, αλλά και πάλι με τον Μπούτατζιτζ να κρατά τη δεύτερη θέση. Το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να έχει ήδη διαγράψει τον Μπάιντεν και να «παίζει όλα τα λεφτά» στον Δήμαρχο Πητ. Στελέχη δηλώνουν πόσο χαρισματικός είναι, πόσο νέος και υγιής (σε αντίθεση με…), πόσο καλά τα πήγε στην Άιοβα. Ο Μπάιντεν δεν είναι εύκολο να αναστρέψει το κλίμα, ειδικά με το κατεστημένο να φαίνεται ότι επιλέγει ήδη υποψήφιο. Παρά τις φιλοδοξίες του, πολλοί τον θεωρούσαν εξ αρχής καμμένο χαρτί. Όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να μπει στην κούρσα, είχε χαρακτηριστικά γραφτεί ότι «φαίνεται καλός στα χαρτιά και αποδεικνύεται λίγος στους προκριματικούς».

Ο πρώην αντιπρόεδρος δεν έχει βγει πρώτος ποτέ σε καμμία προκριματική αναμέτρηση των Δημοκρατικών και στο Νιου Χαμσάιρ οι ελπίδες του είναι να καταλάβει την τρίτη θέση, στην καλύτερη περίπτωση. Κάνει ότι μπορεί γι’ αυτό, και οι επιθέσεις του στον «άπειρο πολιτικά και κυβερνητικά» νεαρό του αντίπαλο είναι συνεχείς. Ακόμη και έτσι, τα χρήματα των μετριοπαθών έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται μαζικά και να στηρίζουν Μπούτατζιτζ, και το ήδη πολύ χαμηλό ταμείο του Μπάιντεν θα δεχθεί και άλλο πλήγμα. Όμως, οι πιθανότητες του Μπούτατζιτζ όταν η διαδικασία αφήσει πίσω το λευκό Βορρά αναμένεται να μειωθούν, επίσης: όπως επίσης τονίζει όπου μπορεί ο Μπάιντεν, ο Δήμαρχος Πητ τα πάει πάρα πολύ άσχημα μεταξύ των μειονοτήτων και δεν «βλέπει» ούτε από μακρυά την ψήφο των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων. Αυτό εξηγεί και την απόφαση Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην εγκαταλείψει ακόμη και θα περιμένει στην Σούπερ Τρίτη, οπότε και έχουμε το σύνολο του περίπου 50% των προτιμήσεων και πολιτείες που έχουν μεγάλα ποσοστά μειονοτικού πληθυσμού.

Νέο όνομα στην κούρσα, αλλά όχι και στο Νιου Χαμσάιρ, αφού έχει επιλέξει να μπει στον αγώνα στις μεγαλύτερες πολιτείες, είναι αυτό του Μάικλ Μπλούμπεργκ, του γνωστού πολυεκατομμυριούχου και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν χρειάζεται τα χρήματα των άλλων για να συνεχίσει τον προεκλογικό του δρόμο: ήδη έχει ρίξει εκατομμύρια από το δικό του χρήμα, και συνεχίζει να το κάνει. Μετά την αποχώρηση Μπάιντεν, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να διαγκωνιστεί με το Δήμαρχο Πητ για την μετριοπαθή ψήφο, ακόμη κι αν τα ποσοστά του είναι ανύπαρκτα έχει το χρήμα να το κάνει. Τολμώ να πω όμως ότι, αποδεικνύεται μάλλον «λαγός» που ελπίζει να κλέψει ψήφους από τον Μπάιντεν, αν αυτός συνεχίσει, ενισχύοντας έτσι έμμεσα τον Μπούτατζιτζ, παρά ειλικρινής υποψήφιος.

Από πλευράς συνολικής ψήφου, όλο αυτό το κλίμα ευνοεί τον Μπέρνυ Σάντερς, σε περίπτωση που κρατήσει την, μάλλον προδιαγεγραμμένη, πρωτιά στον προκριματικό του Νιού Χαμσάιρ. Με τη Γουώρεν να πέφτει, την αριστερή ψήφο να πηγαίνει μαζικά σε κείνον και το μετριοπαθές στρατόπεδο να τριχάζεται, οι πιθανότητές του να πάρει το χρίσμα αυξάνονται κατά πολύ. Όντας όμως ανεπιθύμητος από τους κομματικούς μηχανισμούς, θα έχει να αντιμετωπίσει όλες τις γραμμές άμυνας του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι σε αντισυμβατικές υποψηφιότητες. Όπως απέδειξε η Άιοβα,  κι όπως ήδη έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί, οι Δημοκρατικοί, ως κομματικός μηχανισμός, περισσότερο ενδιαφέρονται να σταματήσουν το Μπέρνυ παρά να κερδίσουν τις εκλογές του Νοέμβρη.

/thepressproject.gr/