Υπόθεση Novartis: “Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Υπόθεση Novartis: “Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

  • |

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα ο “τραγέλαφος” με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. Αντιπροσωπεία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μετέβη για δεύτερη φορά στη ΓΑΔΑ, όπου όμως δεν εμφανίστηκαν αυτοβούλως ούτε προσήχθησαν βιαίως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σαρακινός Βαγγέλης

Η αρχή έγινε την Τρίτη με τον μάρτυρα που φέρει την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”. Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, εκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ακραία ενέργεια την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, περίμεναν περισσότερες από τρεις ώρες στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Ο “Μάξιμος Σαράφης” δεν εμφανίστηκε όμως, ενώ δεν μπόρεσε να εκτελεστεί και το ένταλμα για τη βίαιη προσαγωγή του.

Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη με την δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρα που φέρει την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση”. Οι βουλευτές πήγαν και πάλι στην Αστυνομική Διεύθυνση, η μάρτυρας δεν εμφανίστηκε, ενώ το ένταλμα βίαιης προσαγωγής  δεν μπόρεσε και πάλι να εκτελεστεί.

Η ΕΛ.ΑΣ και η “εξαφάνιση”
Η όλη διαδικασία προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ από τη μια να θέλουν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, το ΚΚΕ να ζητά την άρση της προστασίας, αλλά να μην υπογράφει τα εντάλματα για βίαιη προσαγωγή και τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει, καταγγέλοντας θεσμική εκτροπή.

Η μη εκτέλεση των ενταλμάτων, λόγω της εξαφάνισης των μαρτύρων, προκάλεσε όμως και επικρίσεις κατά της Ελληνικής Αστυνομίας γεγονός που ανάγκασε το Αρχηγείο του Σώματος να ανακοινώσει ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ η φύλαξη και ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων. Η ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε επίσης ότι, σύμφωνα  με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, «των οποίων τις εντολές εφαρμόζει, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Ενώ όμως η Ελληνική Αστυνομία έβαλε αυτομάτως τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά την κριτική εναντίον της, δεν συνέβη το ίδιο και με την αντιπαράθεση των κομμάτων, τα οποία προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά την υπόθεση. Αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, τον οποίο συνόδευε ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ερμήνευσε την μη εμφάνιση των μαρτύρων ως «ενίσχυση των ενδείξεων» για τα εγκλήματα που τελούν υπό διερεύνηση.

Αιχμές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Προειδοποίησε μάλιστα όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Επιτροπής ότι θα αποτύχουν. Αν και αναφερόταν προφανώς στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, συμπλήρωσε ωστόσο ότι ο μόνος αρμόδιος για την επικοινωνία με τους δύο μάρτυρες είναι η Διεύθυνση Προστασίας της ΓΑΔΑ, στην οποία η Επιτροπή αποτάθηκε.

Για «συστηματική και συντονισμένη στάση» των δύο προστατευόμενων μαρτύρων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή δεν είναι «άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα», τα οποία αποκάλεσε ως «συντονιστές» των μαρτύρων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο» και επανέλαβε την θέση του κόμματός του για την άρση του καθεστώτος προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, προκειμένου η εξέταση της υπόθεσης να μπει στην ουσία.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δεν προσυπέγραψε κανένα από τα δύο εντάλματα βίαιης προσαγωγής των μαρτύρων, η νομιμότητα των οποίων αμφισβητήθηκε. Εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο ανέφεραν, ωστόσο, ήδη από την πρώτη κλήτευση, ότι η έκδοσή τους θεωρείται νόμιμη και προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ενέργεια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται σε αυτό το στάδιο δεν έχουν ποινικές ευθύνες και ότι η μη εμφάνισή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους. Για να αρθεί, άλλωστε, το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την Επιτροπή προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ριζικά αντίθετος σε αυτό, όπως και στη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την Επιτροπή, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κίνησε σήμερα και σχετικές διαδικασίες, επιδίδοντας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, υπόμνημα όλων των βουλευτών του, που μετέχουν στην Επιτροπή. Στο υπόμνημά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει, ώστε να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που εξέδωσε η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε παραλλήλως όλα τα διεθνή όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενέργειες της Επιτροπής, καταγγέλλοντας «πρακτικές που φαλκιδεύουν το πλαίσιο των δικονομικών ρυθμίσεων που έχει τεθεί για την προστασία μαρτύρων». Επίκληση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας έκανε όμως και ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», στην δήλωση που απέστειλε προς την Επιτροπή με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική εκδοχή της υπόθεσης Novartis, η οποία ξεκίνησε ως ένα “διεθνές σκάνδαλο”, υπήρξε από την αρχή πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ από την άλλη. Και απ’ ότι φαίνεται έτσι θα συνεχιστεί. Αυτή η αντιπαράθεση έχει, ωστόσο, την ελληνική ιδιαιτερότητα, η οποία θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με τον προσφιλή και συμπαθή Εβραίο που ήθελε να προσευχηθεί, αλλά έτυχε να είναι ημέρα Κυριακή. Παρακάλεσε τότε τον Θεό του και ξαφνικά, ενώ σε όλο τον κόσμο ήταν Κυριακή, γύρω από αυτόν έγινε Σάββατο. Κάπως έτσι, άγνωστο με την παρέμβαση ποιου Θεού, ενώ σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ, η “υπόθεση novartis” αντιμετωπίζεται ως “σκάνδαλο”, στην Ελλάδα ερευνάται ως τέτοιο η απόπειρα ανάδειξής του.

slpress.gr