ΑμέριΚΚΚα

ΑμέριΚΚΚα

  • |

«Δεν μπορώ να ανασάνω»: έντεκα φορές το ξεστόμισε ο 43χρονος πατέρας και Aφροαμερικανός Ερικ Γκάρνερ τον Ιούλιο του 2014 στη Νέα Υόρκη πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από κεφαλοκλείδωμα λευκού αστυνομικού που δεν δικάστηκε ποτέ. Απολύθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του επίσης πατέρα και Aφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που ξεψύχησε κάτω από το γόνατο λευκού αστυνομικού με ιστορικό βίας εν υπηρεσία. Ακόμη μία δολοφονία άοπλου από αστυνομικό πυροδοτεί πολυήμερες ταραχές στις ΗΠΑ.

Ιωάννα Σωτήρχου

Ρατσισμός: η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» από το 2015 έχει καταγράψει 5.360 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς. 1.022 πέρσι, 422 φέτος μέχρι στιγμής. Μπορεί οι μισοί από όσους έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει οι αστυνομικοί να είναι λευκοί ωστόσο οι μαύροι υπερεκπροσωπούνται σ’ αυτήν την καταμέτρηση: αν και είναι λιγότεροι από το 13% του πληθυσμού, η αστυνομία τούς δολοφονεί σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό των λευκών. 30 μαύροι νεκροί ανά εκατομμύριο έναντι 12 λευκών. 23 είναι οι ισπανικής καταγωγής.

Φτώχεια: οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί γίνονται φανεροί και στην πανδημία, καθώς οι μαύροι πεθαίνουν σε τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν τον λευκών.

«Η ταραχή είναι η γλώσσα όσων δεν ακούγονται» είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προτού δολοφονηθεί. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, μοιάζει ατυχής η συσχέτιση με τα όσα γίνονταν το ’60, όταν υπήρχαν κινήματα χειραφέτησης και όχι μόνο των μαύρων, κυρίως επειδή αυτή η κτηνωδία επιμένει.

«Η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» είναι το σύνθημα εκείνης της εποχής της που έγινε τραγούδι από τον Γκιλ Σκοτ-Χέρον. «Η επανάσταση θα είναι ζωντανή» κατέληγε. Δυστυχώς ζωντανή παραμένει η ΑΜΕRIKKKA, όπου ΚΚΚ=ΚουΚλουξΚλαν…

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.