Βραβείο στην κακοποίηση παιδιών;

Βραβείο στην κακοποίηση παιδιών;

  • |

Σήμερα γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετώπιζαν οι έγκλειστοι ανήλικοι του ιδρύματος Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, που λειτουργούσε από το 1963 μέχρι το 2012 υπό τη διεύθυνση ή την προεδρία του 90χρονου σήμερα Κωνσταντίνου Λαλαούνη. Ο κ. Λαλαούνης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό επαναλαμβάνεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Ανεξάρτητα από την απόφαση, έχει αναδειχτεί επανειλημμένα ο τρόπος λειτουργίας του ιδρύματος – «κακοποιητικό» τον χαρακτηρίζει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δημήτρης Αγγελίδης
Το ίδρυμα λειτουργούσε ως ενός ανδρός αρχή, με τον πρόεδρο να αποφασίζει για τα πάντα χωρίς ενημέρωση του Δ.Σ., ούτε βέβαια έλεγχο, με αδιαφανή οικονομικά, με πλήρως παράτυπη τήρηση φακέλων, με δικές του τάχα παιδαγωγικές μεθόδους –βίαια χτυπήματα και τιμωρίες, εξοντωτικές εργασίες, στέρηση φαγητού, πλήρης απομόνωση των παιδιών– ερήμην εξειδικευμένων παιδαγωγών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών. Και όμως: οι ετήσιοι έλεγχοι της Περιφέρειας δεν έβρισκαν τίποτα μεμπτό, ο Τύπος μιλούσε για «πρωτοποριακό και ανεκτίμητο έργο» και «οικογενειακή θαλπωρή», και ο πρόεδρος παρουσιαζόταν σαν οραματιστής» και «ήρωας της αγάπης για τα παιδιά». Μάλιστα, στις 30 Δεκεμβρίου 1985, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε έπαινο προς το Παιδικό Σπίτι για το 23ετές φιλανθρωπικό του έργο.

Τη βράβευση αυτή την επικαλέστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στο δικαστήριο: «Πώς το βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών; Είναι ηλίθιοι;» ρώτησαν. Προφανώς και όχι. Ωστόσο, στο φως των καταιγιστικών αποκαλύψεων, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα: με ποια εισήγηση και ποια διαδικασία έγινε η βράβευση; Κυρίως: προτίθεται η Ακαδημία να διερευνήσει το θέμα και να ανακαλέσει τον έπαινο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ότι χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει μια κραυγαλέα υπόθεση παιδικής κακοποίησης;

.efsyn.gr