Δ. Κουτσούμπας: Κριτήριο για τη στάση του ΚΚΕ είναι πώς ο λαός θα ανοίξει τον δικό του δρόμο για τις δικές του ανάγκες

Δ. Κουτσούμπας: Κριτήριο για τη στάση του ΚΚΕ είναι πώς ο λαός θα ανοίξει τον δικό του δρόμο για τις δικές του ανάγκες

  • |

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» απαντώντας στην ερώτηση περί «επικίνδυνων συνδυασμών κρίσεων» είπε ότι δεν πρόκειται για «μια άσχημη συγκυρία που κάποτε θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα». αστικά επιτελεία».

«Αυτή είναι η «κανονικότητα» ενός βάρβαρου συστήματος, που γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, πιο επικίνδυνο, πιο αντιδραστικό σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε.

«Το κρίσιμο είναι να απαλλαγούν οι λαοί από αυτό το σύστημα, γιατί «κανονικότητα» στην εποχή της «4ης βιομηχανικής επανάστασης» θα έπρεπε να είναι η ζωή χωρίς φτώχεια, κρίσεις και πολέμους απολαμβάνοντας σύγχρονες ανάγκες» τόνισε.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία απάντησε πως «το μόνο που βλέπουμε είναι ο κίνδυνος αυτή η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας να γενικευτεί».

«Όσο για τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, «αυτές συνήθως οδηγούν σε προσωρινούς εύθραυστους συμβιβασμούς οι οποίοι με τη σειρά τους προετοιμάζουν τις επόμενες, ακόμα πιο σφοδρές, πολεμικές συγκρούσεις. Κι αυτό στην περίπτωση της Ουκρανίας, έχει ήδη μια φορά, επιβεβαιωθεί».

Είπε ότι «θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς πως αυτή η σφοδρή ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει λόγω των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία. Πολύ περισσότερο που οι κυρώσεις δεν πλήττουν τους Ρώσους καπιταλιστές που κάνουν τον πόλεμο, αλλά τον ρώσικο λαό, όπως και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, μαζί και τον ελληνικό».

«Η μόνη οδός για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του κάθε πολέμου είναι αυτή που ο κάθε λαός αποφασίζει να απαλλαγεί από τις κυβερνήσεις, τους καπιταλιστές που κάνουν τους πολέμους και οικοδομήσει τη δική του κοινωνία με τη δική του εξουσία ξεκόβει από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» υπογράμμισε.

Ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισήμανε ότι «χωρίς σύγκρουση με τον σημερινό δρόμο, που μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανακούφιση για το λαό» προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ οι οποίες περιλαμβάνει και την αξιοποίηση όλων των ενεργών πηγών της χώρας και του λιγνίτη «φυσικά με περιβαλλοντικούς όρους τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιεί η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, η οποία προφανώς δεν αξιοποιείται».

Επισήμανε, ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν μιλάει για τη μεγάλη περιβαλλοντική αλλαγή που επιφέρει η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία φυσικά μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές».

Κρίνοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας είπε ότι «κινούνται ανάμεσα στον κυνισμό και την κοροϊδία».

«Αρνείται ακόμη και το ελάχιστο, να καταργήσει τους υπέρογκους στα καύσιμα και την ενέργεια, με τη δικαιολογία ότι δήθεν «με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι πλούσιοι», ενώ η ίδια, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μειώνει σταθερά. τη φορολογία στο κεφάλαιο και τα κέρδη του» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Μάντης δεν είμαι για να προβλέψω με σιγουριά το χρόνο των εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «όταν οι κυβερνώντες, όπως τώρα ο κ. Μητσοτάκης, βάζουν μπροστά την ανάγκη πολιτικής «σταθερότητας», στην πραγματικότητα ανησυχούν ότι δεν υπάρχει και διαταραχθεί η σταθερότητα και η ένταση της αντιλαϊκής τους πολιτικής».

«Το κρίσιμο είναι καθημερινά, αλλά και στις εκλογές, δεν αντιπαλεύει σταθερά αυτή την πολιτική, την οποία με επιμέρους διαφορές υπηρετούν και τα άλλα κόμματα. Κι αυτό μπορεί να γίνει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και στις εκλογές» υπογράμμισε.

Αναφορικά με πιθανές μετεκλογικές συνεργασίας, είπε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούν όλοι με όλους. Δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να κάνουν σε κυβερνητικό επίπεδο, αυτό που κάνουν ήδη στη Βουλή όταν ψηφίζουν από κοινού όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια».

Ερωτηθείς αν για το ΚΚΕ «μετά το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ισχύει στο «Τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας;»» απάντησε, ότι «το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» έχει ιστορικά δικαιωθεί. Θα μπορούσα να συζητήσουμε με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Μπελογιάννη από την κυβέρνηση του «προοδευτικού» Πλαστήρα».

«Κριτήριο για τη στάση του ΚΚΕ συνολικά, είναι πώς ο λαός θα βελτιώσει τη ζωή του κερδίζοντας ανάσες ανακούφισης, πώς θα ανοίξει τον δικό του δρόμο για τις δικές του ανάγκες. Είναι αυταπάτη δεν νομίζει κανείς ότι αυτό συμβιβάζεται με τη στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, όπως κι αν αυτή πλασαριστεί “αριστερή”, “κεντροαριστερή”, “προοδευτική”» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Αυτό που συμφέρει τον λαό είναι το ΚΚΕ να είναι μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, στο κίνημα, στους αγώνες. Εκεί καταθέτουμε τη δική μας πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας, στην οποία θα συμμετέχει το ΚΚΕ με τον ίδιο το λαό φυσικά να κάνει κουμάντο» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αιτίες των πυρκαγιών έκανε λόγο για «διαχρονικό έγκλημα με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών με επίκεντρο την πρόληψη»

«Με δεδομένο ότι είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου απαιτούμε τα αυτονόητα: Η κυβέρνηση δεν έχει έκτακτη χρηματοδότηση για μέσα και προσωπικό, να τους προσλάβει 4000 μόνιμους πυροσβέστες, τους 1500 υπαλλήλους που λείπουν από τη δασική υπηρεσία και φυσικά να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή και αποζημίωση όσων έχουν πληγεί» συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, είπε ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και γιατί η καταδίκη του Λιγνάδη αφορά σε βαρύτατες πράξεις, όπως είναι ο βιασμός ανηλίκων. Για τέτοιου είδους εγκλήματα δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιείκεια στην ποινική μεταχείριση. Το δικαστήριο ήδη εκδίκασε πρωτοβάθμια την υπόθεση και θεωρείται βιαστής δύο ανηλίκων τουλάχιστον μέχρι να πάει η υπόθεση στο Εφετείο, άρα η θέση του είναι στη φυλακή. Μ’ αυτή την έννοια έχουν δίκιο όσοι φορείς, σωματεία, όπως των καλλιτεχνών, διαμαρτύρονται».

https://www.amna.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.