Άδωνις για αναπτυξιακό ν/σ: Στον καπιταλισμό οι κυβερνήσεις νομοθετούν αυτά που τους ζητά η αγορά

Άδωνις για αναπτυξιακό ν/σ: Στον καπιταλισμό οι κυβερνήσεις νομοθετούν αυτά που τους ζητά η αγορά

  • |

«Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε αυτά που ζητούσε η αγορά. Αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων στο καπιταλιστικό κόσμο. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς διαβάζουμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε στη Βουλή και είναι δικά μας, ενώ εσείς φέρνατε τα νομοσχέδια χωρίς να τα διαβάσετε».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπου συγκρούστηκε σφοδρότατα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά ότι είναι «αδιάβαστος» σε σχέση με τα όσα είχε πει νωρίτερα ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, για την δυνατότητα του υπουργού να εγκρίνει άδειες σε επενδύσεις.

«Το νόμο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε παραλάβει το νόμο του κ. Δραγασάκη επαναλαμβάνουμε. Πλέον η κυβερνητική σας θητεία σας παρακολουθεί. Εάν θέλετε να προκόψετε θα πρέπει να σοβαρευτείτε. Η αντιπολίτευση σας δεν είναι σοβαρή είναι μη σοβαρή. Είναι ατόπημα να έρχεστε στη Βουλή αδιάβαστοι, ήδη έχετε κοπεί, έχετε πάρει κάτω από τη βάση. Ούτε το άρθρο του Δραγασάκη στο προηγούμενο νόμο δεν ήξερες, που τον έχεις υπογράψει κιόλας. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε αυτά που ζητούσε η αγορά. Αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων στο καπιταλιστικό κόσμο. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς διαβάζουμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε στη Βουλή και είναι δικά μας, ενώ εσείς φέρνατε τα νομοσχέδια χωρίς να τα διαβάσετε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την κριτική για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης απευθύνθηκε στον κ. Παππά λέγοντας: «Το άρθρο περί πόθεν έσχες δεν λέει από όσα είπατε. Θα το εξηγήσει σε λίγο ο κ. Πέτσας. Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω: αυτή η εσωτερική ανάγκη του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν πάντα τον τελευταίο μέτοχο στα ΜΜΕ, που είναι από βαθιά εσωτερική ανάγκη, δεν υπήρχε όταν επί 4,5 χρόνια ρωτούσαμε ποιος είναι ο μέτοχος αυτής της off shore της Αυγής; και μας έλεγαν δεν είναι off shore στην Κύπρο! Πως άντεξε η καρδιά σας κύριε Παππά; Έχετε την ευκαιρία να μας πείτε και τώρα ποιος είναι ο μέτοχος της Αυγής. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί».

Σημείωνεται ότι ο κ. Παππάς είχε τονίσει νωρίτερα ότι «καταργείτε την ονομαστικοποίηση μετοχών και το πόθεν έσχες ιδιοκτητών ΜΜΕ. Η δική σας διάταξη καθιστά αντιδιαπλεκόμενο τον κ. Βενιζέλο. Ονομαστικοποίηση προέβλεπε ο νόμος Βενιζέλου το 1995. Τον αλλάζετε κι αυτόν. Δεν θα μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος, πρέπει να ενημερώσετε το Εθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασής γι’ αυτό. Μην με κοιτάτε κ. βουλευτές της επαρχίας. Εσείς θα κάνετε πόθεν έσχες, θα είναι στα μανταλάκια η περιουσία σας ενώ για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ δεν θα χρειάζεται ε;»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας εξήγησε την διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για το πόθεν έσχες λέγοντας ότι οι μόνοι που απαλλάσσονται από την μη υποβολή είναι οι μεριδιούχοι, που θα επενδύσουν από δω και πέρα στην ψηφιακή τηλεόραση. «Οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών και την υποβολή πόθεν έσχες, οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι οι τυχόν μεριδιούχοι επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ψηφιακή τηλεόραση, η οποία έχει λάβει άδεια με την προηγούμενη νομοθεσία».

.topontiki.gr/