Σύμβουλος αντι-συνδικαλισμού

Σύμβουλος αντι-συνδικαλισμού

  • |

Στη νεοφιλελεύθερη οικονομία της αγοράς το κυνήγι του συνδικαλισμού αποτελεί πια υπηρεσία, ένα εμπόρευμα που παρέχεται σε εργοδότες που πληρώνουν εξειδικευμένες εταιρείες «συμβούλων». Η αμερικανική RWP Labor είναι μία από αυτές. Αυτοδιαφημίζεται ως εταιρεία που εξειδικεύεται στις εργασιακές σχέσεις και στην υποστήριξη των εταιρειών που επιθυμούν «έναν ελεύθερο από τον συνδικαλισμό χώρο εργασίας».

Μπάμπης Μιχάλης

Η εταιρεία καυχιέται ότι έχει καταφέρει στο παρελθόν να αποκρούσει αρκετές κινήσεις εργαζομένων να στήσουν σωματεία και ότι ειδικεύεται στην εκπαίδευση των επικεφαλής των εταιρειών στην πειθώ προς τους εργαζομένους και στην ανάπτυξη εταιρικών σχεδίων κοινωνικής ευθύνης με σκοπό την πρόληψη του συνδικαλισμού.

Τις υπηρεσίες της δεν θα μπορούσε φυσικά να στερηθεί η Amazon, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου που εδώ και χρόνια κυνηγά μανιωδώς τη δημιουργία σωματείων στις αποθήκες και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της. Η εταιρεία του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, υπέγραψε σύμβαση πριν από περίπου δύο εβδομάδες με έναν σύμβουλο, στέλεχος της RWP Labor, προκειμένου να τη βοηθήσει να μπλοκάρει τη δημιουργία σωματείου στις εγκαταστάσεις της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα.

Τις επόμενες επτά εβδομάδες οι εργαζόμενοι εκεί ψηφίζουν για τη δημιουργία συνδικάτου. Αν το ναι επικρατήσει, τότε θα έχουν δημιουργήσει το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της Amazon στις ΗΠΑ. Οι πιέσεις που δέχονται ωστόσο είναι αφόρητες. Συνεχή ηλεκτρονικά μηνύματα τους καλούν καθημερινά να ψηφίσουν όχι, υποστηρίζοντας ότι το συνδικάτο θα τους τρώει λεφτά από τον μισθό.

Παντού στην τεράστια αποθήκη υπάρχουν πανό και πινακίδες κατά του συνδικαλισμού, ακόμη και στις τουαλέτες πίσω από τις πόρτες και στους τοίχους στο ύψος των ματιών πάνω από τα… ουρητήρια. 3.200 δολάρια την ημέρα συν τα έξοδά του εισπράττει καθημερινά για τη δουλίτσα ο… σύμβουλος. Καθόλου άσχημα. Οι δικοί μας (διώκτες του συνδικαλισμού) δέρνουν συνήθως τζάμπα.

efsyn.gr