ΜΕΤΑ: Σε σχέση με την εκλογή του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στη θέση του προέδρου της ΟΚΕ

ΜΕΤΑ: Σε σχέση με την εκλογή του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στη θέση του προέδρου της ΟΚΕ

  • |

Με αφορμή την εκλογή του μέχρι πρότινος προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, στην προεδρία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), ως ΜΕΤΑ θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

1. Η μεταπήδηση από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων, ιδιαίτερα στο υψηλότερο επίπεδο, σε θέσεις κυβερνητικές ή σε άλλους κρατικούς φορείς και οργανισμούς, οι οποίες καταδεικνύουν την συνύφανση και την διασύνδεση του συνδικαλιστικού κινήματος και των εκπροσώπων του, με τους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας, είναι αυτό που ισχυροποιεί την αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» και ότι χρησιμοποιείται ο συνδικαλισμός ως «σκαλοπάτι για την κεντρική πολιτική σκηνή και για ίδιο όφελος» και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση των συνδικάτων.

2. Το ΜΕΤΑ θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη παραίτησης του Γιάννη Πάιδα, όχι μόνο από την προεδρία της ΑΔΕΔΥ αλλά και από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) και του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ, γιατί άλλο η θεσμική εκπροσώπηση της ΑΔΕΔΥ στην ΟΚΕ και άλλο η θέση του προέδρου. Να τονίζουμε, βέβαια, ότι ότι η ΟΚΕ και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), είναι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της και περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ κ.λπ.), των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων και Ενώσεων (Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ.) και εκπροσώπους των Εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), δεν είναι τίποτα άλλο από εκκολαπτήρια παραγόντων, μηχανισμοί προαγωγής του κοινωνικού εταιρισμού και των πολιτικών επιλογών της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, που επιδιώκουν το πέρασμα του νεοφιλελευθερισμού σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

3. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το ΜΕΤΑ είχε θέσει το θέμα της παραίτησής του, από τον Μάιο του 2019, όταν ο Γιάννης Πάιδας αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή της ΝΔ, όχι μόνο γιατί οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ ήταν και είναι αντίθετες με τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ και των συμφερόντων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γιατί αποδυναμώνει τη αξιοπιστία της ΑΔΕΔΥ στα μάτια των εργαζομένων. Τότε όμως, όλες οι δυνάμεις που στήριζαν τον Γιάννη Πάιδα και ιδιαίτερα αυτές που είχαν συγκροτήσει μαζί το προεδρείο της δεν έθεσαν θέμα άρσης της εμπιστοσύνης τους!

4. Στην ανακοίνωσή της η ΣΥΝΑΝ, ενώ από τη μια θέτει το θέμα της παραίτησης του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και από την ΕΕ, από την άλλη δεν απαντά και στο πώς βλέπει τη συγκρότηση του προεδρείου της, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για την πλήρη εφαρμογή του αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου σχεδίου της που είναι η συρρίκνωση του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις και η θωράκιση του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του κράτους, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και η συνέχιση της επίθεσης στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Με την ευκαιρία, όμως, θέλουμε να επαναφέρουμε τα ουσιαστικότερα ζητήματα της λειτουργίας της ΕΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ που έχουν σχέση με την παράλυση των συλλογικών της λειτουργιών και την παραβίαση καταστατικών της υποχρεώσεων. Βασική καταστατική διάταξη αποτελεί η αρχή ότι όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων και η λειτουργία της ΑΔΕΔΥ είναι δημόσιες και διαφανείς, για να μπορούν όλα τα μέλη της, είτε είναι τα μέλη της διοίκησής της, είτε είναι οι ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά της Τμήματα, να έχουν πλήρη γνώση όλων των απόψεων, για να μπορούν να διαμορφώνουν θέση για τα τεκταινόμενα στην συνομοσπονδία.

Για το λόγο αυτό, και για όσο διάστημα οι συνεδριάσεις θα γίνονται διαδικτυακά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργάνων όλοι όσοι το επιθυμούν, όπως γίνεται και όταν οι συνεδριάσεις γίνονται διά ζώσης, τις οποίες κάθε εργαζόμενος ή συνδικαλιστής μπορεί ελεύθερα να παρακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι το λινκ των συνεδριάσεων της ΕΕ και του ΓΣ θα πρέπει να στέλνεται στα μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, των ομοσπονδιών και των Νομαρχιακών της Τμημάτων.

http://ergasianet.gr/