ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ

  • |

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη με αριθμό 990/2021 απόφασή του, δικαίωσε πλήρως τις θέσεις και τα επιχειρήματα της ΓΣΕΕ και ακύρωσε την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τον ορισμό του Ι. Πάιδα, ως Προέδρου της ΟΚΕ. Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την προσβαλλόμενη Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ανατρέποντας και όλη την προηγηθείσα διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της ΟΚΕ για την υπόδειξη του Προέδρου της, κατά την οποία, με πρωτοφανή  τρόπο,  υπονομεύθηκε και παραβιάστηκε κατάφωρα το δικαίωμα της εργατικής ομάδας (όπου η ΓΣΕΕ διαθέτει την πλειοψηφία), η οποία είχε σειρά να υποδείξει τον υποψήφιο Πρόεδρο.

Όπως είναι γνωστό, κατά ανεξαίρετο κανόνα η επιλογή και υπόδειξη του εκάστοτε υποψηφίου Προέδρου της ΟΚΕ από κάθε μια από τις τρεις ομάδες που την συγκροτούν, παγίως υποστηρίζεται και γίνεται σεβαστή από τις άλλες ομάδες. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται ο σκοπός του νόμου, που αξιώνει ο Πρόεδρος να τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και να συγκεντρώνει αυξημένη πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας, ενώ γίνεται συγχρόνως σεβαστή και η υπόδειξη της ομάδας που έχει από το νόμο τη σχετική πρωτοβουλία. Η δημοκρατική αυτή πρακτική παραβιάστηκε κατάφωρα κατά την τελευταία διαδικασία επιλογής Προέδρου της ΟΚΕ, τον Ιανουάριο του 2021, και ο υποψήφιος που τελικά υποδείχθηκε από την Ολομέλεια της ΟΚΕ για το αξίωμα του Προέδρου, όχι μόνο δεν είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας της εργατικής ομάδας, αλλά – το κυριότερο- δεν συγκέντρωσε ούτε την πλειοψηφία του όλου αριθμού μελών της ΟΚΕ, που αξιώνει ρητά ο νόμος. Με τα δεδομένα αυτά, η επικύρωση αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και του αποτελέσματός της από τον Υπουργό Οικονομικών όχι μόνο υπονόμευσε και  τραυμάτισε βαριά το κύρος του θεσμού της ΟΚΕ, αλλά επιπλέον παραβίασε το νόμο, αφού το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκέντρωσε ούτε την απαιτούμενη νόμιμη πλειοψηφία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε, ως μη νόμιμη, την Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του Ι. Πάιδα ως προέδρου της ΟΚΕ, διότι αυτός δεν συγκέντρωσε κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της ΟΚΕ την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της.

Το αποτέλεσμα του ακυρωτικού αποτελέσματος της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι  η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στη Διοίκηση προκειμένου να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επιλογής Προέδρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η ΓΣΕΕ, όπως είναι γνωστό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξ αρχής εναντιώθηκε στην πρωτοφανή αυτή θεσμική εκτροπή που επικυρώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με τον ορισμό του Προέδρου της ΟΚΕ και απέσυρε τους εκπροσώπους της από την εργατική ομάδα, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της την πρωτοφανή και απαράδεκτη πρακτική, που  υπέσκαψε  το κύρος της ΟΚΕ και το αναγκαίο για τη λειτουργία της κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ομάδων που την συγκροτούν, αποτελώντας συγχρόνως δυσμενή παρακαταθήκη για το μέλλον του θεσμού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τις θέσεις μας, υψώνοντας ισχυρό ανάχωμα σε όσους επέλεξαν να εισάγουν τον διχασμό και τη διαίρεση, υπηρετώντας προσωπικές και κομματικές στρατηγικές και συμφέροντα και υπονομεύοντας ευθέως την λειτουργία της ΟΚΕ.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή, που ο κοινωνικός διάλογος  πρέπει να ενδυναμωθεί και η ΟΚΕ οφείλει να λειτουργεί ως θεσμός συναίνεσης και σύνθεσης, αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της ΟΚΕ, όπως πανηγυρικά αναγνώρισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας .

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

/gsee.gr