Συνέδριο ΕΚΑ: Στηρίξτε το κοινό ψηφοδέλτιο ΑΤΕ-ΜΑΧΗ

Συνέδριο ΕΚΑ: Στηρίξτε το κοινό ψηφοδέλτιο ΑΤΕ-ΜΑΧΗ

  • |

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 4-5/2 η πρώτη φάση του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με τις τοποθετήσεις από τις παρατάξεις και τα ψηφίσματα. Συνεχίζεται με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΕΚΑ, της Ελεγκτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ  στις 11-12/2 στα γραφεία του ΕΚΑ.

Οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, αποδέχτηκαν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες του νόμου Χατζηδάκη νομιμοποιώντας τους συνέδρους από συνδικάτα που τις εφάρμοσαν, ενώ αντίθετα επέβαλαν σε όσα είχαν κάνει εκλογές με απλή αναλογική να αλλάξουν τους αντιπροσώπους τους με βάση την ενισχυμένη αναλογική του νόμου 1264. Με ευθύνη της ΔΑΚΕ, που κατεβαίνει διασπασμένη με τρία ψηφοδέλτια, και της ΠΑΣΚΕ, από όλη τη διαδικασία τις δύο ημέρες απουσίαζαν πανω από τους μισούς στο σύνολο σύνεδροι.

Οι παρατάξεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ) και Μάχη, με συζήτηση που είχε ανοίξει πριν το συνέδριο, αποφάσισαν κοινό εκλογικό κατέβασμα στο ΕΚΑ. Αυτό είναι μια αφετηρία ενός κοινού μετώπου και για τη συνέχεια, ώστε να αναπτυχθεί κοινή δράση και συντονισμός στην παρέμβαση στο εργατικό κίνημα την επόμενη περίοδο. Από κοινού κατέβασαν το ψήφισμα για απεργία στις 8 Μάρτη, αλλά τελικά πέρασε το αντίστοιχο ψήφισμα της ΔΑΣ (ΚΚΕ) για στάση εργασίας την ίδια μέρα -πρώτη φορά που το ΚΚΕ προτείνει ακόμα και στάση εργασίας για τις 8 Μάρτη.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η συμμετοχή στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη, ενώ οι προσφύγισσες που πήραν τον λόγο στο συνέδριο για να καλέσουν σε αυτήν την κινητοποίηση καταχειροκροτήθηκαν από όλους. Στο συνέδριο τον λόγο πήρε και μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Θεάτρου, Χορού και Κιν/φου, ενώ ομόφωνα πέρασε το ψήφισμα της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, που συμμετέχει στην ΑΤΕ, για τη στήριξη της νέας κατάληψης των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού.

Ο Μιχάλης Θεοδωράκης από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Αττικής και σύνεδρος με την ΑΤΕ τόνισε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται η κρίση του καπιταλισμού, τα επιτόκια αυξάνονται, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει. Την ίδια στιγμή οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται, οι εξοπλισμοί κοστίζουν ασύλληπτα ποσά και οι καπιταλιστές τα φορτώνουν στις πλάτες μας. Από την άλλη έχουμε μια εικόνα μιας εργατικής τάξης που παλεύει, που φτιάχνει συνδικάτα, και εξεγείρεται και απεργεί σε όλο τον πλανήτη.

Η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή θα προσπαθήσει να περάσει επιθέσεις ενάντια στους εργάτες. Η εικόνα στην Ελλάδα είναι πλούσια με παραδείγματα αντίστασης. Από την efood και την COSCO μέχρι την πανεργατική στις 9/11. Οι εργάτες της Τέχνης βγαίνουν μπροστά, το ίδιο και οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί. Γι’ αυτό δεν θέλουμε ένα απολογιστικό συνέδριο, αλλά συνέδριο οργάνωσης της δράσης. Το ΕΚΑ πρέπει να βγάλει απεργία στις 22/2 για να ενωθούμε με τους υγειονομικούς, για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις.

Πολιτικές μάχες

Έχουμε να δώσουμε και πολιτικές μάχες. Οι γυναίκες φορτώθηκαν τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης και θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στην καταπίεση και τον σεξισμό, γι’ αυτό το ΕΚΑ πρέπει από τώρα να βγάλει ότι η 8 Μάρτη είναι απεργία. Ταυτόχρονα να συμμετέχει στις 18 Μάρτη, διεθνή μέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό, για να παλέψουμε ενάντια σε μια κυβέρνηση που πνίγει πρόσφυγες. Προέρχομαι από ένα συνδικάτο με πολλούς μετανάστες που δουλεύουν με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Παλεύουμε επίσης για τη δημοκρατία μέσα στα σωματεία. Δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές εκλογές του Χατζηδάκη και τον κατάπτυστο νόμο 1264 και να αποκλείουμε συνέδρους που έκαναν εκλογές με απλή αναλογική, που θα έπρεπε να ισχύει σε όλα τα σωματεία».

Ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων efood, που συμμετέχει στο ενωτικό ψηφοδέλτιο ΑΤΕ-Μάχη ανέφερε στην ομιλία του: «Τον Σεπτέμβρη του 2021 με τη βοήθεια του Συνδικάτου Επισιτισμού και της ΣΒΕΟΔ οι εργαζόμενοι της efood κάναμε τη μεγάλη κινητοποίηση με την καθολική συμμετοχή στην απεργία. Να σημειωθεί ότι ο δικός μας ο αγώνας έγινε 3 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη κατι τον κουρελιάσαμε στην πράξη. Κανείς δεν διανοήθηκε να θέσει την απεργία εκτός νόμου, ενώ ο ίδιος ο Χατζηδάκης σύρθηκε να κάνει δηλώσεις εναντίον της εταιρίας efood.

Τα συνδικαλιστικά μας επίδικα είναι αδυσώπητα. Να κηδεύεις τον συνάδελφο γιατί είχε ένα κράνος που δεν τον προστάτευε, ενώ το σωματείο φώναζε για Μέσα Ατομικής Προστασίας. Να δουλεύεις 8 ώρες στο κρύο. Να δουλεύεις κάτω από αξιολογήσεις που θα σε στείλουν στην απόλυση ή στον θάνατο. Παλεύουμε ενάντια στην εργασία με μπλοκάκι και είμαστε υπέρμαχοι της μισθωτής εργασίας. Βγαίνουν και εργολαβίες σε αυτές τις δουλειές και πιο πολύ την πληρώνουν οι συνάδελφοί μας οικονομικοί μετανάστες, που έχουν τη δαμόκλειο σπάθη των νομιμοποιητικών εγγράφων. Ζητάμε Συλλογικές Συμβάσεις με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς μας και μείωση ωραρίου. Θέλουμε εμείς να διαπραγματευόμαστε την αξία μας απέναντι στον εργοδότη. Η δήθεν “ελεύθερη οικονομία” είναι για κάποιους ελεύθερη, για άλλους είναι φυλακισμένη.

Θέλουμε ένα Εργατικό Κέντρο το οποίο θα ενισχύσει τους κλάδους της επισφαλούς εργασίας. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού του ΕΚΑ με πρωτοβάθμια σωματεία, εκεί που κορυφώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ραντεβού στον δρόμο».

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες», τόνισε η Ολύβια Τζιουβάρα, από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ΑΤΕ. «Απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, μπλοκάκια, ολιγόμηνες και κυλιόμενες συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα ακόμα και σε επικίνδυνες συνθήκες με χημικά και ραδιενέργεια, χωρίς προστασία της εγκυμοσύνης και της γονεϊκότητας, χωρίς αργίες και ωράριο. Η ΕΕ και η κυβέρνηση καθορίζουν εν πολλοίς τον μισθό, τη διάρκεια και τον τρόπο που δουλέυουμε. Η ίδια εικόνα είναι και σε άλλους κλάδους. Υπάρχουν νέες μορφές σχέσεων εργασίας που πολλά σωματεία δεν αναγνωρίζουν και αφήνουν εκτός μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης. Εμείς έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια σύναψης Συλλογικής Σύμβασης.

Από τον Μάη του 2021 που ιδρύσαμε το σωματείο, καταφέραμε να οργανώσουμε την παρουσία μας στον δρόμο με πανελλαδική μέρα δράσης τον περασμένο Μάρτη και κλαδική απεργία στις 17 Μαΐου. Όμως σε αυτή την απεργία η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ του ΕΚΑ δεν έβγαλε συμπαράσταση και καταψήφισε το ψήφισμά μας».

ergatiki.gr