Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Να σταματήσει η προβολή των νοσταλγών του Χίτλερ

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Να σταματήσει η προβολή των νοσταλγών του Χίτλερ

Ψήφισμα προς την διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης εξέδωσαν οι δημοσιογράφοι του σταθμού, με το οποίο την καλούν να πάρει θέσει και να σταματήσει να δίνει τηλεοπτικό χρόνο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στον απόηχο των διαμαρτυριών που ξέσπασαν τις τελευταίες εβδομάδες για την κάλυψη των συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Το τελευταίο διάστημα οι καλύψεις δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής, οδήγησαν στις διαμαρτυρίες αρκετών πολιτών και φορέων προς την ΕΡΤ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι η κάλυψη έγινε με προτροπή της προηγούμενης σύνθεσης του ΕΣΡ. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η προβολή εκδηλώσεων μίσους, των δραστών της δολοφονίας Φύσσα, των επιθέσεων σε Αιγύπτιους ψαράδες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για να θυμίσουμε μόνο μερικά από τα όσα βαρύνουν τους υπόδικους νεοναζιστές.
Η προβολή όλων των στοιχείων και ειδήσεων που βοηθούν στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των στοιχείων αυτών, είναι αναγκαία και χρήσιμη. Δεν είναι όμως αναγκαία η δημοσιογραφική κάλυψη κηρυγμάτων μίσους, ρατσισμού, προτροπής σε βία και ό,τι άλλο έχει η ατζέντα των συγκεκριμένων.
Δεν πρόκειται για πλουραλισμό, αλλά για επιλογή που οι ίδιοι εκλαμβάνουν σαν «πράσινο φως» στα τάγματα εφόδου ώστε να επιχειρήσουν την επανεμφάνισή τους.
Ήδη μετά τις πρόσφατες καλύψεις, οι επιθέσεις και οι απειλές σε συναδέλφους μας σε Χίο και Λέσβο, σε δημοκρατικούς πολίτες στο Ρέθυμνο, στο Εφετείο της Αθήνας, αλλά και τα γεγονότα στα hot spot με την ανάμειξη ρατσιστικών στοιχείων, πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμποδίσουν τραμπουκισμοί και απειλές.
Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που είδε στο παρελθόν τα παιδιά της να γίνονται πρόσφυγες και χρέος των δημοσιογράφων είναι τόσο να διασώζουν την ιστορική μνήμη και να μην αφήνουν έδαφος στην αναβίωση ακραίων ξενόφοβων αντιλήψεων και πρακτικών.
Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ και το ΕΣΡ να συμβαδίσουν με τα όσα έγκριτοι νομικοί και η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου διεκδικούν, ώστε να σταματήσει η προβολή των νοσταλγών του Χίτλερ.
Η συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, 28 Νοεμβρίου 2016

 

Υπενθυμίζεται πως, μετά την επίμαχη συνεδρίαση στην οποία ο επικεφαλής τους, Νίκος Μιχαλολιάκος, κάλυψε τις επιθέσεις στον καταυλισμό της Σούδας, στη διοίκηση της ΕΡΤ επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία υπέγραφαν η Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Τότε, η ΕΡΤ απάντησε πως αρμόδιο για την προβολή ή μη της Χρυσής Αυγής από την κρατική τηλεόραση είναι το ΕΣΡ.
.thepressproject.gr