Αντιδρούν στο ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ. τα σωματεία του ομίλου

Αντιδρούν στο ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ. τα σωματεία του ομίλου

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πώληση του ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία του ομίλου.

Τάσος Σαραντής

«Ο κύκλος ντροπής και ξεπουλήματος που άνοιξε με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και που μέχρι αυτή τη στιγμή χάρισε στα ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα, ΟΤΕ, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, ΟΣΕ, λιμάνια, ναυπηγεία, τράπεζες, ΟΠΑΠ και ένα σωρό ακόμα, επιχειρείται να κλείσει ξεπουλώντας ότι έχει απομείνει, δηλαδή την ενέργεια στο σύνολό της».

«Η κυβέρνηση και το ιερατείο των Βρυξελλών, εκμεταλλευόμενοι προφανώς και την απογοήτευση στο λαό μας, που έχει προκύψει και από την εκκωφαντική σιωπή του εργατικού κινήματος, βάζει στο στόχαστρο και το καλάθι των προσφορών ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κ.α.»

«Τα 500 εκ. ευρώ που ορίζονται ως αντίτιμο για το ξεπούλημα της τελευταίας ελπίδας ανάκαμψης του ελληνικού λαού αλλά και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, φαντάζουν ως ένα κακόγουστο αστείο, ακόμα και αν εσχάτως το αναφερόμενο ποσό χαρακτηρίζεται ως “μαξιλαράκι”. Πόσο κοστολογείται αλήθεια η ανασυγκρότηση της χώρας; Πόσο κοστολογείται ο ορυκτός της πλούτος; Πόσο κοστολογούνται οι αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις; Πόσο κοστολογείται η δυνατότητα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να καθορίζει ενεργειακή, οικονομική μα και εξωτερική πολιτική;», αναφέρεται στη κοινή ανακοίνωση των σωματείων.

«Τα σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ) αποφάσισαν ομόφωνα πως η ελπίδα δεν κοστολογείται. Πως το μέλλον του Ελληνικού Λαού δεν ζυγίζεται και δεν πωλείται. Τα sωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ είναι αποφασισμένα για μία ακόμα φορά να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα που μόλις ξεκινά, διεκδικώντας :

– Διατήρηση κατ΄ ελάχιστον στο ποσοστό που αυτή τη στιγμή κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.

– Οριστικό σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

– Σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τα απαραίτητα εργαλεία – επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή».

Η ανακοίνωση, που συνυπογράφεται από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ, τον Σύνδεσμο Εργαζομένων στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Ελληνικά Καύσιμα, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΝΤΙΑΞΟΝ και το Σωματείο Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας, καταλήγει:

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας πως ο αγώνας αυτός δεν πρόκειται να κριθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να μας εγκλωβίσει σε στενές και μικρόνοες συντεχνιακές λογικές. Ο αγώνας αυτός όπως και όλοι οι προηγούμενοι είναι αγώνας ολόκληρου του ελληνικού λαού, όπως ολόκληρου του ελληνικού λαού είναι και ο πλούτος ο οποίος είτε παράγεται, είτε υπάρχει βαθιά στα σπλάχνα του ταλαιπωρημένου τόπου μας».

«Τη “λήξη των μνημονίων” θα την επιβάλλει ο ελληνικός λαός και οι δυνάμεις εργασίας με την αγωνιστικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητα που μόνο η ταξική μας συνείδηση μπορεί να εκφράσει».

efsyn.gr