Προς νέα απεργία οι εργάτες της Cosco στις 6 Ιουνίου

Προς νέα απεργία οι εργάτες της Cosco στις 6 Ιουνίου

  • |

Οι προβλήτες της Cosco είναι οι πιο «χαϊδεμένες» «ειδικές οικονομικές ζώνες» – όπως είναι η «κομψή» ονομασία των σύγχρονων στρατοπέδων εργασίας του καπιταλισμού – των ελληνικών κυβερνήσεων. Παρά το γεγονός – ή, μάλλον, ακριβώς λόγω αυτού – ότι (και) σε αυτό το στρατόπεδο δεν ισχύουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν «προβλέπεται» λειτουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Είναι ο μοναδικός προβλήτας στην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζονται συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθώς και η δυνατότητα σύναψης ΣΣΕ» ενημέρωναν τα λιμενεργατικά σωματεία του ΟΛΠ, τον Ιούνιο του 2013, τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά την επίσκεψή του στην Cosco.

Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας

‘Ηταν η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε στην Cosco και σε κάθε άλλο ανάλογο «ενδιαφερόμενο»…. «Μολών Λαβέ».

Τον Ιούλιο του 2016, ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας το «ξανασκέφτηκε»: «Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει καταστήσει το λιμάνι αυτό ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στον ευρωπαϊκό χώρο (…) η ελληνική πλευρά καλωσορίζει το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε υποδομές στρατηγικού ενδιαφέροντος στον τομέα των μεταφορών».

Τα προηγούμενα 24ωρα, οι εργάτες στις προβλήτες της Cosco προχώρησαν σε απεργία διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας, καμία μορφή ελαστικής εργασίας, πλήρης απασχόληση για όλους, ενιαία Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, βαρέα και ανθυγιεινά, ένσημα.

Η αστική Δικαιοσύνη απάντησε με την γνωστή τακτική – ενισχυμένη και σε θεσμικό επίπεδο με όλη την «γκάμα» των μνημονιακών αντεργατικών νόμων – της κήρυξης της απεργίας ως «παράνομης».

Οι εργάτες απάντησαν επίσης κηρύσσοντας νέα απεργία, την οποία επίσης κήρυξε «παράνομη» το δικαστήριο.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης οι εργάτες προχώρησαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων για λόγους ανασύνταξης, αφού θα προχωρήσουν σε νέα απεργία που θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί, της 6ης Ιουνίου.

Ο αγώνας αυτός είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο στην Cosco, αλλά αποτελεί κομβικό πεδίο ταξικής μάχης ενάντια στην ολοταχώς επιστροφή στις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης που συνιστούν οι κάθε είδους και μορφής «ειδικές οικονομικές ζώνες» που στήνουν τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους σε όλη την Ευρώπη.

ΥΓ: Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απεργία λέει ότι «οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς εδώ και οκτώ χρόνια η COSCO και η θυγατρική της, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ) λειτουργούν τις εγκαταστάσεις τους αποκλειστικά μέσω εργολαβικών εταιρειών και με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα κρύβονται από τις ευθύνες τους σαν πραγματικοί εργοδότες. Με τις πρακτικές αυτές υπονομεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως αποδεικνύεται από τη μη ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την έλλειψη Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας όπως και Γενικού Κανονισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, ότι «προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ο σεβασμός στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρέπειας και εργασιακό περιβάλλον που προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Τονίζει ακόμα, ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι επιχειρηματικές πρακτικές που βασίζονται σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας – όπως αυτές που ευαγγελίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Η COSCO οφείλει να σεβαστεί τους εργαζομένους που απασχολεί είτε στον ΟΛΠ είτε στην ΣΕΠ και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους, ώστε να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα καθώς και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική και ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αντίκτυπο της επένδυσής της».

Την δημοσιεύσαμε ολόκληρη ακριβώς διότι αποτελεί πραγματικό «μνημείο» υποκρισίας και κυνισμού, αφού, η Cosco λειτουργεί με τους όρους τους οποίους τις επιτρέπει το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις του, μεταξύ άλλων και η σημερινή. Εκτός αν ο πρόεδρος του κόμματος – ο οποίος τυγχάνει και πρωθυπουργός – μιλούσε για κάποια «άλλη» Cosco όταν τις έπλεκε το εγκώμιο…

toperiodiko.gr